20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara9°C

Gittigidiyor Express Dağıtım Ağını Genişletmeyi Sürdürüyor

Online alışverişteki artan talep ve tüketicinin hızlı teslimat beklentisi lojistik sektörünün gelişim hızını artırdı.

Gittigidiyor Express Dağıtım Ağını Genişletmeyi Sürdürüyor

07 Haziran 2022 Salı 10:52

Dijital dünyanın beraberinde getirdiği teknolojik dönüşümler sürdürülebilirliğin ve çevre dostu yaklaşımların önemini her gün daha da hatırlatıyor. Alıcı ile satıcıyı buluşturan bir alışveriş platformu olan GittiGidiyor, iş birliği içerisinde olduğu kargo ve lojistik firmalarının elektrik, hibrit ve çevre dostu uygulamalara sahip olmasına dikkat ediyor. GittiGidiyor Strateji ve Operasyonlar Direktörü Taner Anlatıcı, GittiGidiyor’un iş yapış modelleri, operasyonel akışları, sürdürülebilirlik ve çevre dostu yaklaşımları hakkındaki soruları KargoHaber için cevapladı.

Kovid-19, e-ticaret pazarını ve dağıtım süreçlerini nasıl etkiledi?

COVID-19 ile birlikte dünyada ve ülkemizde dijitale yönelim hızla artarken, bu durum tüm sektörlerin gelişim süreçlerinde etkili oldu. Tüketiciler artık online kanalları eskisinden çok daha fazla tercih ediyor.  E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren firmalar da kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına teknolojilerini ve hizmet çeşitliliğini geliştirmek için çalışıyorlar.

Diğer yandan alışveriş, eğitim, sağlık ve bankacılık gibi alanlarda sıklıkla kullandığımız kurumlara internet altyapıları aracılığıyla erişimin artması, geleceğe yönelik bir teknoloji devrimine gidildiğini gösteriyor. Tüm bunlar hayat koşullarının da buna göre tekrar düzenleneceğinin işaretini veriyor. Başka bir deyişle, hayatımızdaki çeşitli sosyal alanlar, içinde bulunduğumuz çağın özellikleriyle şekilleniyor.

E-ticaret üzerinden yılda kaç adet ürünün dağıtımı gerçekleştiriliyor? Ne tür teslimat modellerini kullanıyor?

GittiGidiyor Strateji ve Operasyonlar Direktörü Taner Anlatıcı

Salgınla birlikte büyük bir ivme yakalayan e-ticaret sektörü, 2021 yılında da yükselişini sürdürdü. Ülkemizdeki e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 69’luk artışla 381,5 milyar TL olarak gerçekleşirken, sipariş adetleri ise yüzde 46 artış ile 2 milyar 297 milyon adetten 3 milyar 347 milyon adede yükseldi. Aynı yıl perakende e-ticaret hacmi 234 milyar TL, e-ticaretin genel ticarete oranı ise yüzde 17,7 olarak gerçekleşti.

Öte yandan e-ticaretin popüler hale gelmesiyle de birçok farklı model ortaya çıktı. Bu modeller kısaca, B2B (Business to Business), B2C (Business to Consumer), C2C (Consumer to Consumer) ve B2G (Business to Government) olarak adlandırılıyor.

Yakın gelecekte hangi teknolojiler e-ticaret lojistiğine yön verecek?

Mobil üzerinden gerçekleşen e-ticaret hacmi, pandemi öncesi toplam e-ticaret pazarında yüzde 41’lik paya sahipken, pandemiyle birlikte bu oran yüzde 53’e yükselmiş durumda. İleride akıllı telefon kullanım oranının daha da artmasına paralel olarak yeni, pratik ve güvenli ödeme yöntemlerinin daha fazla gelişeceğini öngörüyoruz. Buradan hareketle de mobil e-ticaretin, Türkiye e-ticaret pazarı içindeki payının 2025 yılında yüzde 80’e yükseleceğini düşünüyoruz.

Diğer yandan büyük veriyi işleyen yeni teknolojiler, şirketlerin değişen tüketici tercihlerini başarılı bir şekilde öngörerek kişiselleştirilmiş pazarlama faaliyetlerinde bulunmasına olanak tanıyor. Bu kapsamda biz de tüketicinin ihtiyaçlarını ön planda tutarak hız, kolaylık ve kişiselleştirme başta olmak üzere, her açıdan alışveriş deneyimini iyileştiren çözümler sunmayı önceliklendiriyoruz.

Lojistik hizmetleri konusunda şirketler, müşteri beklentilerini karşılamak adına farklı çözümler uyguluyor. Özellikle artan şehir içi lojistik dinamiğinin ihtiyaçları, şirketleri son kilometre (last-mile) dağıtım konusunda farklı stratejiler uygulamaya itiyor. Bu durum e-ticaret şirketlerini, lojistik şirketlerini ve üçüncü parti şehir içi odaklı taşıma hizmetlerini hız odaklı teslimat konusunda girişimlerde bulunmaya yönlendiriyor.

Biz de bu doğrultuda satıcılarımızın ve kullanıcılarımızın taleplerine kulak vererek hızlı teslimat uygulamamızı hayata geçirdik. Netlog Lojistik iş birliği ile gerçekleştirdiğimiz GittiGidiyor Express, siparişleri ertesi gün teslimat garantisiyle kullanıcılarımıza ulaştırıyor. Satıcılar için de daha uygun fiyatlı kargo imkânı sunan GittiGidiyor Express hizmetimizi ilk etapta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli olmak üzere 5 şehirde sunmaya başladık. Bunun ardından Afyonkarahisar, Sakarya, Eskişehir, Balıkesir ve Tekirdağ olmak üzere hizmet noktalarımıza 5 yeni şehri daha ekledik. Önümüzdeki dönemde 10 şehri daha GittiGidiyor Express ağına dahil etmeyi ve bu hizmetimizi toplamda 20 şehre ulaştırmayı hedefliyoruz.

Diğer yandan "smart-locker" gibi müşterilerin talep ettikleri noktalardan ürünleri teslim almalarını sağlayan yöntemlerin Avrupa'da da yaygın olarak sunulmaya başlanmasıyla depolama alanı ihtiyacı da bir diğer önemli başlık olarak öne çıkıyor. E-ticaretin büyümesine paralel olarak, yeni depolama alanlarının önümüzdeki yıllarda önemli bir yatırım alanı olacağı, yapılan anket çalışmaları ve müşteri beklentileri ile doğrulanıyor.

2022 yılı için hem sektör hem de firma olarak beklentiniz nedir? Planlanan yeni yatırımlar ve projeleriniz var mı?

GittiGidiyor olarak gelecek hedeflerimiz kapsamında içgörü odaklı stratejiler geliştiriyoruz. Müşterilerimizin veri bütünlüğünü, gizliliğini ve güvenliğini korumayı en temel önceliklerimiz arasında görüyoruz. Bu nedenle tüm temas noktalarında analitik bir kültür geliştirerek en iyi deneyimi sunabilmek için entegre bir müşteri ve ürün ilişkisi kuruyoruz.

Bununla birlikte inovasyon her zaman en önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Talepleri karşılamanın ve hizmet maliyetini dengelemenin yanı sıra segmentasyon çalışmalarıyla kullanıcılarımıza alakalı, değerli, farklılaştırılmış ürünler sunmaya çalışıyoruz. Kusursuz müşteri deneyimleri tasarlayabilmek ve sunabilmek için platformumuzun teknolojisini sürekli olarak geliştiriyoruz. Ayrıca uyumlu ve güçlendirilmiş bir iş gücüne sahip olmak, çalışanlara etkin araçlar temin etmek, bilgi gizliliğini ve güvenliğini korumak için teknoloji sistemlerinden yararlanmak da oldukça önemli noktalar. Tüm bunların yanı sıra e-ihracat vasıtasıyla yeni pazarlara ve müşterilere erişmeyi, pazara giriş hızını artırmayı, maliyetleri azaltmayı veya yetenek boşluklarını tamamlamak için üçüncü partilerden etkin bir şekilde yararlanmayı çok önemsiyoruz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA