26 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara22°C

Ford’un Tam Elektrikli Ticarisi E-Transit Türkiye’den Yola Çıkacak

Ford, dünyanın en çok satan ticari araçlarından Transit’in tam elektrikli versiyonu E-Transit’i Ford Başkanı ve CEO’su Jim Farley’in de katıldığı çevrimiçi bir etkinlikle tanıttı.

Ford’un Tam Elektrikli Ticarisi  E-Transit Türkiye’den Yola Çıkacak

13 Kasım 2020 Cuma 16:40

Avrupa’daki filo sürücüsünün günde kat ettiği ortalama mesafenin yaklaşık üç katı olan 350 km  menzile sahip olan Ford E-Transit Avrupa pazarı için Ford Otosan fabrikasında üretilecek.

“Ford, Kuzey Amerika ve Avrupa’nın ticari araç lideri; özellikle adrese teslimat segmentinin hızla büyüdüğü göz önüne alındığında filoların sıfır emisyonlu araçlara geçiş yapması, 2050 yılı itibarıyla karbon nötr olma hedefimize ulaşma açısından kritik önem taşıyor,” diyen Ford başkanı ve CEO’su Jim Farley, şöyle devam etti: “Ford olarak ödüllü Transit Custom Şarj Edilebilir Hibrit aracımız ve EcoBlue Hibrit motorumuzla başlayan bu yolda öncülük etmeye hazırız. Gezegene faydalı olacak bu atılım, daha düşük işletme maliyetleri ve işlerini destekleyecek yeni bağlantılı teknolojilerle müşterilere büyük bir avantaj sunuyor.”

Farley sözlerine “Filo müşterilerimizin büyümesine ve işlerini daha verimli bir şekilde yürütmesine yardımcı olmak amacıyla yazılım çalışmalarımıza ve dijital hizmetlerimize verdiğimiz ağırlığı artırıyoruz,” diyerek devam etti.

Avrupa ve Kuzey Amerika’nın lider ticari araç markası Ford, 1905’ten bu yana ticari araç ve 55 yıldır Transit ailesini üretiyor. Avrupalı müşterilere sunulacak E-Transit’ler, Ford Otosan tarafından Kocaeli fabrikasında ödüllü Transit Custom Şarj Edilebilir Hibrit araçla aynı özel üretim hattında yan yana üretilecek. Şirket, Kuzey Amerika’daki müşterilere yönelik araçları ise Claycomo, Missouri’deki Kansas City Montaj Tesisinde üretecek.

jim-farley-headshot.jpg

Yeni E-Transit’in satışları ve servisi, Ford’un Avrupa’daki 1.000 Transit satış ve servis merkezini de içeren 1.800’ü aşkın Ticari Araç bayisinden oluşan küresel ağı ile desteklenecek. E-Transit, ayrıca dizel Transit’lere uyumlu raf, donanım ve aksesuar sağlayan dünya çapındaki yüzlerce yetkili araç modifikasyon ve dönüştürme servisiyle iş birliğinden de yararlanacak.

Avrupalı müşterilere 2022’nin ilk aylarında sunulması planlanan E-Transit, Ford’un 2022 sonuna kadar sürecek 11,5 milyon doları aşan küresel elektrifikasyon yatırımının bir parçasını oluşturuyor. Öte yandan, yeni tam elektrikli Mustang Mach-E, gelecek yılın başlarından itibaren Avrupa’daki bayilerde, tam elektrikli F-150 ise 2022 ortalarında Kuzey Amerika’daki bayilerde satışa sunulacak.

Avrupa’da elektrikli ticari araç teknolojisiyle ilgili bir pilot projeyi 2018 yılından bu yana sürdüren Ford, Transit Custom Şarj Edilebilir Hibrit araçların Londra, Köln, Valencia ve Ankara’da sürücüler tarafından nasıl kullanıldığını araştırmak için sırasıyla İngiltere, Almanya, İspanya ve Türkiye’deki yetkililerle birlikte çalışıyor. Şirket, sürücülerin araç kullanım ve şarj alışkanlıkları da dahil olmak üzere çeşitli konularda edindiği bilgileri E-Transit’in ve hizmetlerinin geliştirilmesine uyguluyor.

8 Yıl-160 Bin Kilometre Garanti

E-Transit, 67 kWh kullanılabilir batarya kapasitesiyle, kombine WLTP döngüsünde 350 kilometreye varan tahmini menzil sunuyor. Bu menzil günlük ihtiyacı karşılamaya yeterken araç yükü ve hava koşullarındaki değişikliklere yanıt vermeye yetecek ilave kapasite de bulunuyor.

E-Transit’in sürüş modları da elektrikli güç aktarma organına göre özelleştiriliyor. E-Transit yüksüz olarak dinamik bir hızda veya yüksek otoyol hızlarında ilerlerken özel bir Eco Mod ile enerji kullanımında Ford verilerine göre yüzde 8-10 iyileştirme sağlanması hedefleniyor. Eco Mod, en yüksek hızı sınırlamanın yanı sıra hızlanmayı düzenliyor ve mevcut sürüş menzilini maksimuma çıkarmak için klima kullanımını optimize ediyor.

E-Transit’in desteklediği Planlı Ön Isıtma özelliği, araç hala şarj olurken kabinin istenen derecede ısıtılması için klima sisteminin programlanabilmesini ve mevcut sürüş menzilinin artmasını sağlıyor.

Avrupalı müşteriler, batarya ve yüksek voltajlı elektrikli parçalar için sekiz yıllık, 160.000 kilometrelik garanti paketinin yanı sıra kilometre sınırı olmayan bir yıllık servis imkanıyla sahip olacaklar.

ford-e-transit-02.jpg

Ford evde, işyerinde veya yolda olsunlar filo ve sürücü ihtiyaçlarına yanıt verecek çeşitli şarj çözümleri de sunacak. E-Transit, hem AC hem de DC hızlı şarj özelliğine sahip olacak. Aracın 11.3 kW entegre şarj ünitesi, bataryayı  2 saate kadar yüzde 100 şarj edebiliyor.  Yüksek güçlü DC hızlı şarj kullanarak 115 kW’a kadar şarj edebilen E Transit, bataryanın kapasitesini yaklaşık 34 dakikada yüzde 15’ten yüzde 80’e çıkarabiliyor

E-Transit ile birlikte isteğe bağlı olarak sunulan Pro Power Onboard, Avrupalı müşterilerin araçlarını mobil bir enerji kaynağına dönüştürebilmesini sağlıyor. Elektrikli aletlere ve ekipmana bulundukları yerde 2.3 kW’a kadar enerji sağlayan bu donanım, Avrupa hafif ticari araçlar sektöründe bir ilk niteliğinde.

Standart olarak sunulan FordPass Connect modem 5 de Ford Telematik filo çözümü aracılığıyla sağlanan çeşitli elektrikli araç hizmetleri kapsamında ticari araç müşterilerinin filo verimliliğini yönetmesine ve optimize etmesine yardımcı olmak için kesintisiz bağlantı imkanı veriyor. E-Transit’in ticari araçlara getirdiği SYNC 4 iletişim ve eğlence teknolojisi kolay kullanımlı standart 12 inç dokunmatik ekran ve ayrıca gelişmiş ses tanıma ve bulut destekli navigasyon gibi özellikler içeriyor. E-Transit’in yazılımı ve SYNC teknolojisi, SYNC kablosuz yükseltme işlevi sayesinde en yeni özellikler ve kalite iyileştirmeleriyle güncellenebilecek.

Navigasyonun yolda aktif olması, filo operatörlerinin Trafik Levhası Tanıma Sistemi  ve Akıllı Hız Asistanı gibi gelişmiş sürücü destek teknolojilerinden yararlanmasını sağlayacak. Bu iki teknoloji birlikte azami hız limitlerini algılıyor ve filo yöneticilerinin en yüksek hızları sınırlamasına yardımcı oluyor.

Dizele Eşdeğer Yük Özellikleri

Yük bölmesinin hacminden ödün vermeyecek şekilde tasarlanan E-Transit’in bataryası gövdenin altında konumlandırıldığı için 15,1 metreküpe kadar;  başka bir deyişle arkadan çekişli dizel Transit ile aynı yükleme hacmi sunulabiliyor.

Ford mühendisleri, yük bölmesinin hacmini optimize etmek için E-Transit'in güç aktarma sistemi ile arka süspansiyon sistemini yeniden tasarladı. Böylece, direksiyon hassasiyetini ve kontrollü kullanımı iyileştiren, ayrıca hem yüklü hem yüksüz durumda daha iyi tutuş sağlayan ağır hizmete uygun yarı çeki kollu bir süspansiyon sistemi yaratıldı.

En Güçlü Elektrikli E-Transit

Avrupalı müşterilere sunulacak E-Transit’in van versiyonu için 1.616 kilograma kadar yük taşıma kapasitesi ve kamyonet modelleri için 1.967 kilogram hedefleniyor. Aracın maksimum 198 kW (269 PS) güç ve 430 Nm tork sunan elektrikli motoru ile E-Transit, Avrupa’da satışa sunulan en güçlü tam elektrikli ticari araç unvanını kazanıyor. Arkadan çekişli düzenek de araç ağır yüklüyken üstün tutuş sağlıyor.

E-Transit Avrupa’yla aynı Anda Türkiye’de Satışa Sunulacak

haydar-yenigun-ford-otosan-genel-muduru.jpg

Ford’un global elektrifikasyon stratejisi kapsamında, Ford Otosan’ın ticari araç üretimiyle önemli bir merkez olduğunun altını çizen Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de kararla ilgili şunları kaydetti:

“Otomotiv sektöründeki elektrik dönüşümü büyük bir hızla devam ediyor. Elektrikli modellere geçiş, ticari araçlar için çok daha büyük öneme sahip. Elektrikli ticari araçlarla işletmelerin yakıt maliyetleri, bakım masrafları önemli ölçüde düşecek, verimlilik artacak. Ford Otosan olarak yatırımlarımızı ve Ar-Ge çalışmalarımızı uzun zamandır elektrikli ve hibrit araçlara odaklanarak sürdürüyoruz. Bu çalışmalarımızın sonucu olarak 2020’nin başında elektrikli araç üretimine katkı sunmasını amaçladığımız yeni saç şekillendirme tesisimizi devreye aldık. Sonrasında Türkiye'de ürettiğimiz segmentinin ilki, elektrikli hibrit Ford Transit Custom Plug-In Hybrid, 2020 Uluslararası Yılın Ticari Aracı (IVOTY) ödülüne layık görülerek, mükemmelliğini dünyaya ispatladı. Geçtiğimiz aylarda da yine bir ilke imza atarak, Türkiye’de üretilen ve sunulan ilk ticari hibrit modellerimizi müşterilerimizle buluşturmaya başladık. Şimdi de gerekli tüm altyapı ve koşulları sağlayarak, Ford’un tam elektrikli ilk Transit modelinin Avrupa’ya yönelik seri üretimini gerçekleştirecek olmaktan dolayı büyük bir gurur duyuyoruz. İlk tam elektrikli Ford E-Transit’i 2022 bahar aylarında Avrupa ile paralel olarak Türkiye’de de müşterilerimizle buluşturmayı hedefliyoruz.”

Yenigün, “2030 yılına geldiğimizde dünyadaki elektrikli araç satışlarının yüzde 30’u aşması bekleniyor. Nüfus artışı ile birlikte, Avrupa ve dünyada emisyon sınırlamaları, emisyonsuz şehir merkezleri gibi uygulamalar yaygınlaşıyor. Ford’un ticari araç işinin yanı sıra sürdürülebilirliğin daha da önem kazandığı günümüzde, efsane Transit markasının elektriklenmesi global olarak büyük önem taşıyor. Türkiye’nin lider ticari araç üreticisi olarak, tüm üretim planlarımızı buna göre yapıyoruz. Geldiğimiz noktada elektrikli ve hibrit modellerimizle, dünyada bu alanda rekabet edebilecek az sayıdaki üreticilerden biri konumundayız. Türkiye’nin ticari araç üretimindeki öncü rolü, elektrikli araçlara geçişle birlikte çok daha artacak. Türkiye otomotiv sanayisi için kilometre taşı niteliğinde olan bu gelişme, ülkemizin ticari araç üretiminde üstlendiği sorumluluğu ciddi ölçüde artıracak. Ürettiğimiz elektrikli araçları yurtdışı pazarlara ihraç edeceğimiz ve ülkemizin dış ticaret açığını kapatmaya yönelik katkı sağlayacağımız için gurur duyuyoruz ” dedi.  

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA