24 Aralık 2024
  • İstanbul10°C
  • Ankara2°C

Ford Transit Custom PHEV İle Segmentinin İlk Hibrit Ticarisini Geliştiriyor

Özellikle Batı Avrupa ülkelerinde bir süredir yoğunlaşan dizel motorlu araçlara tepki otomotiv üreticilerini yeni adımlar atmaya zorlarken hafif ticaride

Ford Transit Custom PHEV İle Segmentinin İlk Hibrit Ticarisini Geliştiriyor

26 Eylül 2018 Çarşamba 15:40

Avrupa’nın lider üreticilerinden olan Ford, orta van segmentindeki güçlü modeli Transit Custom’ı PHEV teknolojisiyle üretime hazır hale getiriyor.

Hafif ticari araç serisindeki Transit Courier ve Transit Connect modellerini yenileyen Ford, yeni modelleri için Almanya’da başlayan önce Hollanda’ya sonrasında Belçika’ya uzanan bir test sürüşü düzenledi.

Ford’un Lummel’de bulunan test merkezlerinde düzenlenen bazın toplantısında bir sunum yapan Ford Avrupa Sef Program Mühendisi Chiang Huang, araçlarla ilgili yapılan değişikleri aktardı. En son 2013 yılında tamamen yenilenen Transit Connect’in dış tasarımında önde üç parçalı ızgaranın daha dinamik görünümlü farlarla desteklendiğini aktaran Huang, 1 litrelik EcoBoost benzinli motor (100 PS) ve 1,5 litrelik Ecoblue motorlarla 75, 100, 120 PS) donatılan araçların emisyon değerlerinin yüzde 5 ve yüzde 12 değerlerinde düştüğünü kaydetti.

8 ileri manüel şanzımanı standart olarak sunan Transit Connect panelvanda 8 ileri otomatik şanzıman da sunuluyor. İç tasarımında 6 inçlik dokunmatik ekran SYNC 3 sürümüyle sunulurken, anahtarsız çalıştırma, pratik bağlanabilirlik altyapısı da araçtaki yenilikler arasında yer alıyor. Eco özelliklerle donatılan Transit Connect  panelvan segmentinde ilk olarak yayaları tanıyabilen otonom acil fren sistemi gibi gelişmiş yardımcı sistemlerin kullanıldığı araçta ilk defa olarak yan rüzgar asistanı da kullanılmış.

2014 yılında satışa sunulmasıyla markanın ticari araç serisini tamamlayan Transit Courier’in dış tasarımında değişikliler minimum seviyede kalsa da modern çizgiler eklenmiş. Ancak iç tasarımında daha fazla değişiklik yapılmış. Elden geçirilen ve daha kullanışlı hale getirilen orta konsol, SYNC 3 ve 6 inçlik dokunmatik ekranla desteklenmiş. 100 PS gücünde EcoBoost benzinli motorun yanı sıra 75 ve 100 PS gücünde 1,5 litrelik TDCI Euro 6,2 motorla donatılan Transit Courier’da da yeni 6 ileri manüel şanzıman standart olarak sunulmaya başlandı.

Ford’un Hafif Ticarideki Stratejik Adımı:  PHEV 

Ford Avrupa Sef Program Mühendisi Chiang HuangLummel’de Ford’un hafif ticari araçlarda bir süredir Transit Custom’la geliştirmekte olduğu PHEV teknolojisi ile ilgili detaylarda aktarıldı. Transit Custom Program Baş Mühendisi Ian Poter’ın tanıtımını yaptığı projede öncelikle piyasanın yüksek verimlilik sunan elektrikli araçları talep ettiği vurgulandı. Ancak elektrikli araçlarda kısıtlı menzil, yüksek satın alma maliyeti ve zayıf altyapı gibi endişelerin devam ettiğini açıklayan Porter, Ford olarak özellikle hafif ticari araçlarda Plug-in Hibrit teknolojisinin şehir içi kullanımlarında etkin bir çözüm olduklarına inandıklarını kaydetti. Sıfır emisyon sunmasının yanında menzil gerginliği yaşamadan ve taşıma kapasitesinden ve hacminden ödün vermeden operasyon imkanı sağlaması hedeflenen Transit Custom PHEV’le ilgili önemli teknik bilgileri açıklayan Porter, henüz geliştirilme aşamasında araçla ilgili detayların zaman içinde açıklanacağını söyledi. Netleşen teknik bilgiler arasında gücünü sadece 50 kW gücündeki elektrikli motorla hareket edecek olan  Transit Custom PHEV’de menzil uzatması için 1 litrelik EcoBoost benzini motor kullanılacak. Bu motor ise ihtiyaç anında bataryayı şarj ediyor.

Sıfır Emisyon ve Uzun Menzil Bir Arada

Elektrikli menzilinin 50 kilometreye çıkması beklenen Transit Custom PHEV’in özellikle şehir merkezi operasyonları için ideal olduğunu aktaran Porter, aracın toplam menzilinin ise 500 kilometrenin üzerinde olacağını aktararak yaklaşık 1 tonluk taşıma kapasitesi sunacağını da sözlerine ekledi. 3 farklı seçilebilir EV moduna sahip olan araç, güç kaynağına bağlı olarak 5 saat ve 3 saatlik olmak üzere iki farklı zamanda şarj edilebiliyor. Aracın geliştirilme aşamasında Londra Deneyi adı verilen ve ticari kullanıcılardan polis ve kamu hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede kullanıcı deneyimlerini yakından gözlemlemek istediklerin açıklayan Porter,  bunun için 20 Transit Custom PHEV aracı 12 ay boyunca gerçek çalışma koşullarında test edilmesi için kurumlara teslim ettiklerini açıkladı.

Londra Deneyi’nde gelen ilk verilere göre 53 bin kilometreye ulaşan araçların bu mesafenin 19 bin kilometresini elektrikli olarak gittiklerini kaydeden Porter, Geofencing olarak bilinen teknoloji sayesinde şehrin belirli alanlarından elektrikli modun otomotaik olarak devreye girdiğini ve şehir merkezlerinde emisyon salınımını minimuma çektiğinin altını çizdi.

Ford Transit Custom PHEV İle Segmentinin İlk Hibrit Ticarisini Geliştiriyor

Farklı Kullanım Alışkanlıkları ve İhtiyaçlar Verimliliği Etkiliyor

Büyük Londra, İç Londra ve Sıkışık Alan olarak üç bölgeye ayrılan şehirde toplam yapılan kilometrenin yüzde 36’sının tamamen elektrikle sürüşle gerçekleştirildiği kaydedilirken Sıkışık Alan olarak tabir edilen alanda bu oranın yüzde 61’e çıktığı vurgulandı. İç Londra olarak adlandırılan bölgede ise tamamen elektrikli sürüş yüzde 54 olarak gerçekleşti ve şehrin kenar semtlerini de içine alan Büyük Londra bölgesinde elektrikli modda gerçekleşen menzil yüzde 48 olarak gerçekleşti.

Farklı kullanıcı filolarına göre yapılan değerlendirmede bazı filoların sadece elektrikli sürüşle yüzde 65 elektrikli modda gittikleri görüldüğünü aktaran  ve bazı filolarda yüzde 96 oranında sadece elektrikli sürüş kullandıklarını kaydeden Porter, meydana gelen farklılıklarda yolculuk tiplerine ve şarj etme davranışlarına göre değişim gösterdiğini kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA