23 Aralık 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara2°C

Ford Transit 50. Yaşını Kutluyor

Hafif ticari araç endüstrisinin dünyada ikon haline gelmiş isimlerinden olan Ford Transit, 1965 yılının ağustos ayında İngiltere’de ilk defa banttan indirilmesinin ardından geçen yıllar içinde pazarda kendine önemli bir yer edindi.

Ford Transit 50. Yaşını Kutluyor

13 Ağustos 2015 Perşembe 14:47

Dünyada olduğu kadar ülkemizde de önemli bir yere sahip olan Ford Transit, Türkiye’de Ford Otosan tarafından üretilen Transit modelleriyle pazarın güçlü bir oyuncu olmasının yanı sıra yapılan ihracatla da ülke ekonomisinin önemli markalarından biri.

Ford Transit’in 50 yıllık süre içinde önemli köşe taşlarından notlarla, aynı dönemde hafif ticari araç endüstrindeki gelişimini Kargo Haber okuyucuları için derledik.

Ford Transit öncesi

1965’ten önce Ford, Avrupalı müşterileri için birbirinden bağımsız iki farklı model sunuyordu. 1953 yılında Almanya’da tanıtılan FK van ve 1954 yılında Birleşik Krallık’ta satışa sunulan Thames van. Thames modeli bir sure Türkiye’de Ford Otosan tarafında üretildi. 1960’larla birlikte hafif ticari araç kullanıcıları daha fazla taşıma alanı, daha fazla taşıma kapasitesi, daha esnek ve daha hızlı araçları talep etmeye başlamasıyla Ford, bu iki aracı yeni nesil bir ticari araçla değiştirmeye karar verdi.

Çok farklı bir Transit

Ford Transit 50. Yaşını Kutluyorİlk üretilen Ford, şirketin İngiltere Berkshire’daki Langley fabrikasından 9 Ağustos tarihinde banttan indirildi. Gösterge panelindeki baskılı devre, direksiyon kilidi, yan yükleme kapısı ve emniyet kemeri bağlantı noktaları gibi zamanının teknolojik inovasyonlarıyla donatılmış olan araca kısa bir zaman sonar halojen farlar, içlastiksiz tekerlekler ve hafif yaprak makaslar eklendi.

İlk Transit 1.7 litrelik 74 PS ve 2.0 litre 86 PS gücünde benzinli motor seçenekleriyle satışa çıkarken kullanılan ilk dizel motor ise 44 PS gücündeki Perkins 4/99 oldu. İki farklı dingil mesafesi ve üç farklı taşıma kapasitesine sahip (Kısa şasi 610 kg’dan 1,120 kg’ya uzun şasi- 1,272 kg’dan 1,782 kg’ya). Vanlar, ikili arka kapı veya bagaj kapağı ve kayar yan kapı veya normal yan yükleme kapı seçenekleriyle piyasaya sunuldu.

Transit 1967’de Türkiye’de üretilmeye başlandı

Avrupa’da piyasaya çıkmasının ardından iki yıl sonra yani 1967 yılında Transit, Otosan tarafından üretilmeye başlandı. Transit’in ülkemizde daha ilk yıllarında üretilmeye başlaması modelin Türkiye’deki geniş zamanlı başarısı için en önemli unsurlardan biri oldu.

Dizel dönemi başlıyor

1968 yılında Ford, Transit araçlar için Londra yakınlarındaki Dagenham fabrikasında dizel motor üretimine başladı. 1971 yılında modernize edilen Ford Transit’te 1972 yılında ilk küçük yüksek hızlı dizel motor olan York kullanılmaya başlandı ve kısa şasi için 55 PS, uzun şasi için ise 65 PS güç seçenekleriyle sunulmaya başlandı.

1976 yılında 1 milyonuncu Transit üretildi

1975 yılında yeni Transit fonksiyonel siyah görünüşüyle kolayca ayırt edilebilir hale geldi. Aracın ön ızgarası, tamponları, ön cam trimi ve yan aynaları tamamen siyah renge boyandı. Kabin içinde ise pedallar ileri alınarak ve koltuklar geri çekilerek 100 milimetrelik fazladan iç hacim sağlanırken direksiyon mili uzatılarak daha iyi sürüş pozisyonu oluşturuldu.

Daha önemli gelişme ise Transit, servo destekli ön disk frenleri kullanan ilk model oldu.

1978 yılında tasarımında önemli değişiklikler yapılan Transit yollara çıktı. Özellikle aracın ön kısmında yapılan önemli aerodinamik iyileştirmeler ve yüksek yakıt tasarrufu sağlayan ve gün geçtikçe daha popüler hale gelen dizel motorlarla bu araçlarda sunulun otomatik şanzıman ve daha güçlü ısıtıcı da aracın konforunu üst seviyeye çıkardı.

2.5 litrelik efsanevi dizel motorla tasarrufta önemli adım atıldı

1984 yılında efsanevi 2.5 litrelik direct enjeksiyon motorun tanıtılmasıyla birlikte motor gücü artarken yakıt tüketiminde araç ölçülerine göre yüzde 20 ile 24 arasında tasarruf sağlandı.

En köklü değişiklik 1986’da geldi

Aracın ilk defa piyasaya sunulmasının 20inci yılı olan 1986 yılı ise Transit tarihinde tamamen yenilenmiş bir aracın piyasaya sürüldüğü yıl oldu. Radikal ‘fast front’ olarak bilinen keskin çizgilere sahip olan tasarım aracın hava sürtünme katsayısını binek araçlardan bile daha iyi duruma getirdi. Bununla birlikte yükleme alanında yüzde 11 ile 13,5 arasında artış sağlandı.

1990’lı yıllarda emniyet ve konfor öne çıkıyor

1994 yılının Eylül ayında Ford, üç milyonuncu Transit’i banttan indirirken, aynı dönemde aracı da tekrar yeniledi. Oval ön ızgaraya sahip olan model, önceki modellere göre daha emniyetli ve güvenli olduğu kadar yüzde 70 oranında azalan gürültü seviyesi ile sunduğu konforla da dikkat çekiyordu. Bu dönemde van ve şasi modellerinde emniyet unsurları geliştirildi ve merkezi kilit, ikili kilitleme, Ford’un elektronik pasif anti-hırsız sistemleri araçlarda kullanılmaya başlandı. Ayrıca üç noktalı çapraz emniyet kemerleri, sürücü ve yolcu hava yastıkları gibi yolcu ve sürücü güvenliğinde önemli iyileştirmeler yapıldı.

2000 yılında 4 milyon Transit

Milenyuma geçiş yılı olan 2000’de Ford Transit’in yeni jenerasyonu da tanıtılırken ön ve arkadan çekiş konfigürasyonlarının aynı platformda üretilmesiyle dikkat çekti. Ve yine aynı yıl 4 milyonuncu Transit yollara çıktı. 2001 yılında ise yeni Transit “International Van of the Year 2001” olarak seçildi.

Yeni Transit Connect, aileye Türkiye’den katıldı
Ford Transit 50. Yaşını Kutluyor


2002 yılında en yüksek taşıma alanı ve yük kapasitesi sunan 4,25 tonluk arka çift tekerlekli Transit Jumbo tanıtıldı. Aynı yıl Türkiye’de Ford Otosan fabrikasında üretilen Transit Connect ailenin küçük üyesi ama sınıfının en yüksek yükleme kapasitesi sunan aracı olarak üretilmeye başlandı.

Ford’un yeni common-rail turbo-dizel motoru Duratorq TDCi, yine bu dönemde Transit için uygun hale geldi ve ilk olarak 2.0-litre 125 PS seçeneğiyle sunulmaya başlandı.

2003 yılında yeni 2 tonluk alçak taban önden çekişli modelle seri genişlerken. Yeni transit Connect “International Van of the Year 2003” ödülüne layık görüldü. Aynı yıl endüstride bir ilk olarak ABS standart özellik olarak sunulmaya başlandı.

Transit üretimi Belçika’dan Türkiye’ye alındı

2004 yılında Transit üretimi Belçika’dan Kocaeli’nde bulunan son teknolojiyle donatılmış olan Ford Otosan fabrikasına taşındı ve 2005 yılında Ford Transit Connect ’Arctic Van’ testini kazandı. Ford Transit’in 40. yılını kutladığı 2005 yılında 5 milyonuncu araç da yollara çıktı.

2006 yılında yeni nesil Transit, daha modern dış tasarım ve konsola monte edilmiş vites kolu ve daha yüksek konfor seviyesiyle ortaya çıktı. ESP bütün model serisinde uygun hale getirildi ve 6 dizel bir de benzinli motor seçeneğinin yanısıra CNG ve LPG dönüşümlü olarak da sunulmaya başlandı. 2007 yılında ise tüm tekerleklerden tahrik seçeneği eklenerek Transit ön, arka ve tüm tekerleklerden tahrik versiyonlarını aynı platformda üreten tek hafif ticari araç markası oldu. Transit “International Van of the Year 2007” ödülünü bir kez daha aldı.

Transit Courier Geliyor

2012 yılında tamamen yeni Transit Custom yollara çıkarken, 1 tonluk segmentteki dengeleri de değiştirdi. “International Van of the Year 2013” ödülüne de layık görülen araç Euro NCAP’den aldığı 5 yıldızlı sonuçla da segmentinde bir ilke imza attı.

Transit Custom’ın tanıtılmasıyla Ford diğer modellerini yenileme ve kompak van segmentine Transit Courier ile genişletme kararını da açıkladı.

2013 Temmuz ayında 7 milyonuncu Transit’in üretilmesi kutlanırken tamamen yeni Transit Connect, iki faklı uzunlukta ve 1 tona varan taşıma kapasitesiyle satışa sunuldu. Ekonomisiyle dikkat çeken 1.6-litre TDCi dizel motor ve 1.0-litre EcoBoost benzinli motor seçenekleriyle sunulan Transit Connect “International Van of the Year 2014” ödülünü bir kez daha aldı.

2014 yılında yenilenen ve genişleyen Transit serisinin amiral gemisi olan tamamen yeni 2 tonluk Transit yollara çıktı. Ford Otosan ile Türkiye’nin de hafif ticari araç ve kamyon üretimiyle önemli bir parçası olduğu One Ford stratejisiyle üretilen ve 6 kıtada satılan Transit yine aynı yıl ilk defa ABD’de üretilmeye de başlandı. 

Haberin diğer fotoğrafları için tıklayınız

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA