20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara9°C

Eko Fuarcılık Fuarlar Müdürü Altınay Bekar: “Salgın krizi sonrası en büyük kozumuz yine fuarlar olacaktır”

“Fuarların ne kadar çok iş insanını buluşturduğunu Korona günlerinde açık şekilde gördük. İş hayatının en güçlü buluşma ortamı olan fuarlar, ilk iptal edilen etkinlikler oldu.

Eko Fuarcılık Fuarlar Müdürü Altınay Bekar: “Salgın krizi sonrası en büyük kozumuz yine fuarlar olacaktır”

19 Mayıs 2020 Salı 13:37

Bazı şehirlerin hatta ülkelerin bütünüyle karantinaya alındığı bir süreçte fuar iptallerinin yaşanması normal ve gereklidir. Fuar endüstrisinin ve ona bağlı olarak tüm ticaretin bu iptallerden nasıl etkileneceği ise ele alınması gereken önemli bir konudur. Uzun süre piyasada kalacak yeni ürünlerin lansmanı, yeni siparişlerin alınması, yeni iş bağlantıları, tedarik zincirine eklenecek olan yeni halkalar ile fuarların üretime, tüketime, ticarete dolaylı ve doğrudan etkisi vardır. Yılda 180’e yakın fuarın düzenlendiği, 180 bin firmanın katılımcı olduğu ve yaklaşık on milyon ziyaretçiyi ağırlayan, fuarcılığın bir numaralı ülkesi Almanya’da fuar iptallerine bağlı olarak sektörde 3 milyar Avro’luk bir kayıp öngörülüyor. Türkiye, Almanya’nın iki katı sayıda fuar etkinliğine ev sahipliği yapsa da bu ülkenin 7’de 1’i oranında gelir elde ediyor. Buna göre Türkiye fuar endüstrisinin de 400 milyon Avro civarında bir kayıpla karşı karşıya kalacağını tahmin edebiliriz. Fuarcılık ve etkinlik endüstrisinin şimdiden 14.4 milyar Avro kayba uğradığını açıklayan Dünya Fuarcılık Örgütü UFI’ye göre fuarların yapılmamasından kaynaklı olarak iş görüşmelerinin ve bağlantılarının kopukluğu nedeniyle iş dünyasında en az 23 milyar Avro oranında zarar oluşacağı tahmin ediliyor.

Dünya önemli bir sınavdan geçiyor. Endüstri 5.0’ın zikredilmeye başlandığı günlerde bir daha olmaz sanılan salgın bir hastalıkla sınanıyoruz. İnsanoğlu varlığını sürdürmek için robotlarla mücadeleye hazırlanırken şimdi her şey yeniden insana, sağlığına ve hayatına odaklanmış durumda. Sınırlar yeniden gözden geçiriliyor. Pek çok ülkede yaşam dondu. İnsan hayatı söz konusu olduğunda diğer tüm şeyler önemini kaybediyor. Spor karşılaşmaları, toplu taşımalar, konserler, konferanslar aynı anda binlerce insanı bir biri ile temas haline getiren ortamlar yaratırken bu ortamlar mümkün olduğunca minimize ediliyor.

Virüsün yayılma hızı, sosyal ve ekonomik hayata etkilerinin fuarlar üzerinden hesaplanan kısmı aysbergin görünen yüzü kadar olsa da önemli bir göstergedir. Ancak salgınlar geçicidir ve insanlık bunu da atlatacaktır. Elbette bu günler geçecek, yeniden tüketme, bunun için üretme dönülecek ve tedarik zinciri süreçleri başlayacaktır. Salgın krizi sonrası yaşanması muhtemel ticaret ve ekonomi krizine karşı da en büyük kozumuz yine fuarlar olacaktır.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA