15 Ocak 2025
  • İstanbul7°C
  • Ankara5°C

E-Ticaret Kargo Pazarını Olumlu Etkileyecek

Jones Lang LaSalle Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan ve Türkiye’de perakende, ofis, lojistik ve otel sektörünün değerlendirildiği ‘Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü Şubat 2014’ raporu açıklandı.

E-Ticaret Kargo Pazarını Olumlu Etkileyecek

27 Şubat 2014 Perşembe 17:31

Jones Lang LaSalle Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan ve Türkiye’de perakende, ofis, lojistik ve otel sektörünün değerlendirildiği ‘Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü Şubat 2014’ raporu açıklandı. Rapora göre, e-ticaret pazarındaki gelişim kargo pazarını olumlu etkileyecek.


Ülke Başkanı Avi Alkaş, Yönetici Direktörü Nilgün Dil Erman ve Danışmanlık Hizmetleri Yardımcı Direktörü Burçin Sezen tarafından açıklanan Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü raporunda, Türkiye’nin e-ticaretteki gelişimi, perakende ile ilişkili lojistik pazarını harekete geçirdiği vurgulandı. Raporda, önümüzdeki 3-5 yıl içinde açılacak e-ticaret sitelerinin lojistik pazarı üzerindeki etkisinin kısıtlı olması beklendiği ancak e-ticaret pazarındaki gelişim kargo pazarını olumlu etkileyeceği belirtildi.

Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü 2014 raporuna göre; İstanbul ve Kocaeli, en çok tercih edilen lojistik pazarı olarak önemini korurken Gebze, Esenyurt, Hadimkoy ve Tuzla en çok tercih edilen lojistik alt bölgeleri oldu. 3. Köprü ve İzmit-Yalova köprülerinin 2015 yılı içinde tamamlanmalarıyla birlikte, Gebze Bölgesi’nin daha da öne çıkması ve Gebze-Dilovası-Yalova aksının erişilebilirliğinin artması sayesinde Yalova’nın da yeni bir lojistik alt pazarı olarak ortaya çıktığı görülüyor. Bunun yanı sıra, Halkalı Gümrüğü’nün 60 bin m2 kapalı alan ile Çatalca’ya taşınarak 2014 yılında faaliyete geçmesi, lojistik pazarı açısından önemli gelişmelerden biri olacak.

Organize sanayi bölgeleri (OSB) dışında üretim yapan firmaların 2015 yılından sonra ihracat yapamayacakları kararının uygulamaya geçmesiyle yeni OSB alanlarının kurulacağı ve pazara yeni lojistik arzının da gireceği öngörülüyor. 

Türkiye’deki lojistik arzının büyük bölümü önemli dağıtım merkezlerinde ya da kolay erişilebilen liman bölgelerinde yoğunlaşmış olup, Marmara Bölgesi Türkiye lojistik arzının yüzde 40’ına sahip.

Lojistik pazarında birincil kiraların 2010’un ikinci yarısından beri 7 USD m²/ay civarında sabit kalmış ancak İstanbul-Kocaeli Bölgesi için 2013 yılsonu itibariyle ortalama kiralar 5.8 USD m²/Ay’dan, 6 USD'ye m²/ay yükseldi.

Önümüzdeki 3 yıl için yaklaşık 2 milyon m² lojistik arzı planlanmakta olup planlanan bu projelerin zamanında teslim edilmemesi halinde, lojistik pazarında bir arz kıtlığının yaşanmasından kaynaklanan kira artışları bekleniyor. 2013 yılı lojistik pazarında konsolidasyonun önem kazandığı bir yıl oldu ve bu eğilimin, 2014 yılında pazarı daha büyük metrekareye sahip lojistik alanlarına ilişkin ihtiyacı arttırarak şekillendirilmesi bekleniyor. 


27 Şubat 2014

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA