Demiryolu Taşımacılığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ercan Güleç: Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi ve Türkiye’ye Etkileri
Türkiye’nin hedefi, 2023 yılına kadar 500 milyar dolar ihracat yapmak ve dünyanın gelişmiş 10’ncu ülkesi olmaktır.

19 Temmuz 2019 Cuma 11:03
Bu hedefini tutturabilmesi için, dünya ile rekabet edecek fiyattaki ürününü küresel alıcıların rafına götürmek durumundadır. Bu hedeflerine ulaşmasındaki en önemli etken “Ulaştırma Sektörü” olacaktır.
Bir ürünün “Toplam Lojistik Maliyeti”nin yaklaşık yüzde ellisini “taşımacılık maliyeti”oluşturmaktadır.
Ulaştırma sektöründeki maliyetlerin düşürülmesi ancak demiryolu eksenli kombine taşıma sistemi ile mümkün olabilecektir. Böylece ürünlerimizin dünya ile rekabet edebilir bir maliyet ile satışını ve ihracatımızın belirlenen hedeflere de ulaşmasını temin edebiliriz.
Bilindiği üzere dünyada ilk demiryolu işletmeciliği, 1830 tarihinde İngiltere’de Liverpool-Manchester arasında ticari olarak işletilmeye başlamıştır. Demiryolu taşımacılığı tüm dünya ülkelerinde büyük değişime ve gelişmeye neden olmuştur.
Karada seyahat hızlanmış, büyük miktarda mal ve insan taşımacılığı denizlerden sonra karalarda da taşınması imkanı sağlanmıştır.
Bu süreçte, demiryolu işletmeciliği ABD hariç, Türkiye dahil tüm ülkelerinde kamu sektörüne ait tekel olarak yapılmıştır.
Ancak, Avrupa Birliği (AB) kendi üye ülkelerinin demiryollarının “Tek Pazar” ihtiyaçlarına uyarlanmasını kolaylaştırmak ve verimliliğini sağlamak, tekel olarak işletilen demiryolu sektörüne özel şirketleri de dahil ederekkamu ve özel şirketlerin birlikte tren işletmeciliği yapmalarının yolunu açmak için, dünyada ilk defa “Demiryolunun Serbestleştirilmesi” amacıyla 91/440/EEC direktifini 29 Temmuz 1991 tarihinde yürürlüğe koymuştur.
Adı geçen Direktifin gerekleri AB Üyesi olan tüm (27+1) ülkelerde zorunlu olarak uygulanmış ve demiryolu ulaştırılması adı geçen ülkelerde serbestleştirilmiştir.
AB’nin 91/440/EEC Direktifine kadar ABD hariç ve Türkiye dahil dünyanın tüm ülkelerinde Demiryolu Tren İşletmeciliği ile Altyapı İşletmeciliği birlikte bir devlet kuruluşu tarafından “tekel” olarak işletilmekteydi. Ve hepsi de zarar etmekteydi.
Ülkemizin kalkınmasında ve bağımsızlığında belirleyici olan demiryollarının yeniden canlandırılması ve taşımacılıktaki rolünün güçlendirilmesi için; serbest, rekabetçi, ekonomik ve sosyal açılardan sürdürülebilir ve Avrupa Birliği (AB) mevzuatı ile de uyumlu bir demiryolu sektörünün oluşturulmasına ihtiyaç olmuştur.
Bu durumu dikkate alan Türkiye, 01 Mayıs 2013 tarihinde 6461 Sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanunu yürürlüğe koymuştur.
Böylece Kamu Sektörünün ve Özel Sektörün demiryolu Altyapı İşletmeciliği ile Tren İşletmeciliği yapmasının yolu açılmıştır.
Türkiye demiryolu ulaştırmasının serbestleştirilmesi 01.01.2017 tarihinden itibaren fiilen başlatılmıştır.
Türkiye demiryolu ulaştırmasının serbestleştirilmesi, ulaştırma sektörünü ülkenin yararına olumlu yönde etkileyeceği gibi, yeşil ve temiz bir ulaştırma sisteminin oluşmasına da çok önemli katkısı olacaktır.
Kamu ve özel sektör demiryolu işletmecilerinin, demiryolu alanındaki mevcut ülke kaynağının daha verimli kullanılması sağlanacak ve atıl kapasite de kullanıma açılacaktır. Tekelin kaldırılması ve sektörün serbestleştirilmesi ile AB demiryolu mevzuatına da uyum sağlanmış olacaktır.
Devletin yaklaşımı, demiryolu sektörüne her türlü kolaylığı göstermek üzerinedir. Zaten kanun da bu amaçla çıkartılmış ve özel sektörün önü açılmıştır.
Böylece Türkiye özel sektörün demiryoluna katacağı dinamizm ile dünya piyasasındaki rekabet edebilirliğinin de yolunu açacaktır.
Karayolu ve havayolu taşımacılığının olumsuz çevresel etkileri nedeniyle, çevre dostu bir alternatif olması demiryolunun 1990’lı yılların başından itibaren Avrupa’da ve Türkiye’de politik destek görmesine neden olmuştur ve olmaya devam edecektir.
Zaten ülkelerin ve ulaştırma sektörünün amacı insanı ve çevreyi, taşımacılık politikasının merkezine koymak olmalıdır. Üst düzey hizmet kalitesi ve iyi çalışma koşullarını sağlayarak, taşımacılık pazarlarında artan rekabet baskısından ulaştırma hizmeti alanları ve verenleri gereksiz yere etkilenmemesinin koşullarını oluşturmalıdır.
Geleceğin ulaştırma sisteminde demiryolu sektörünün çok önemli rolü olacaktır. Gerek kent içinde gerekse kentlerarası taşımacılıkta, raylı sistemler olamazsa olmaz bir taşımacılık olarak kullanılacaktır.
Serbestleştirme ile birlikte, Türkiye’de ulaştırmanın sürdürülebilirliği ve yeni demiryolu bağlantıları ile Türkiye, Avrupa ve Asya ortasındaki jeopolitik konumuyla, doğu-batı ve kuzey-güney ulaştırma koridorları arasında büyük bir ticaret güzergahının avantajlı durumu nedeniyle, denizyolu bağlantılı aktarma/transit yükleri, limanlarına çekebilecek potansiyele sahip olacaktır.
Demiryolunun serbestleştirilmesi ile birlikte tek modlu taşımacılık ve taşıma türleri arasındaki kıyasıya rekabet anlayışından, “taşıma türleri arasında işbirliği” anlayışına giden yeni bir sürece girmiştir.
Küresel Havacılıkta Jet Yakıtında Arz Krizi Sektörü KaygılandırıyorJet yakıt fiyatlarındaki hızlı artışın yanı sıra Ortadoğu ve Körfez bölgesinde yaşanan gerginlikler ve savaş atmosferi Avrupa başta olmak üzere küresel havacılık sektörünü birçok yönden etkiledi ve etkilemeye devam ediyor.28 Nisan 2026 Salı 17:42Havayolu
Schmitz Cargobull Berger Fahrzeugtechnik’in Tamamını Satın Alıyor2024’ten bu yana yüzde 49 hissesine sahip olduğu Berger Fahrzeugtechnik’in kalan paylarını da devralma kararı alan Schmitz Cargobull, şirketin yüzde 100 sahibi olmaya hazırlanıyor. İşlem, rekabet otoritelerinin onayının ardından tamamlanacak.28 Nisan 2026 Salı 16:05Ticari Araçlar
İlk Çeyrekte Ağır Ticari Araç Pazarı Yüzde 12 GerilediTürkiye ağır ticari araç pazarı, 2026 yılının ilk çeyreğinde küresel ve bölgesel gelişmelerin etkisiyle daralma yaşasa da, uzun dönem ortalamalarına yakın seviyeleri yakalayarak sektörün dengeli yapısını koruduğunu ortaya koydu.27 Nisan 2026 Pazartesi 15:36Ticari Araçlar
Alp Özler Grup 23 Nisan’da Çocukların Hayal Gücünü Sahneye TaşıdıÇocukların çizimleriyle hazırlanan özel video ve sergi, çalışanların emeğini ve aile bağlarını etkileyici bir şekilde gözler önüne serdi.27 Nisan 2026 Pazartesi 14:46Lojistik
Clark opens western branch in Duisburg and pushes ahead with direct salesCustomer proximity as a strategic success factor27 Nisan 2026 Pazartesi 13:21World News
Renault Trucks D, Euro NCAP’te 4 Yıldız ve CitySafe Etiketi AldıDağıtım uygulamaları için geliştirilen Renault Trucks D, 2026 Euro NCAP değerlendirmesinde 4 yıldız aldı. Araç, şehir içi sürüş güvenliği ve savunmasız yol kullanıcılarının korunmasına yönelik performansıyla CitySafe sertifikasına da layık görüldü.27 Nisan 2026 Pazartesi 12:18Ticari Araçlar
Yerli Üretim Opel Vivaro Türkiye’de Yollara ÇıkıyorOpel, Türkiye’de üretilen yeni Vivaro Kamyonet’i satışa sundu. Model, lansmana özel finansman seçenekleri ve donanım avantajlarıyla dikkat çekiyor.27 Nisan 2026 Pazartesi 11:37Ticari Araçlar
Tırsan ve ZF’den Yazılım Güncelleme Alanında İş BirliğiTırsan, ZF ile 30 yılı aşkın süredir sürdürdüğü iş birliğini Yazılım Güncellemesi ve Yazılım Güncelleme Yönetim Sistemi'ne (SUMS) ilişkin Birleşmiş Milletler Yönetmeliği UN/ECE R156 düzenlemesi kapsamında genişletti.22 Nisan 2026 Çarşamba 10:14Ticari Araçlar
Oregon Aylık 10 Bin TIR’ın Sınır Geçişini HızlandırıyorÇatalca ve Kapıkule’nin yanı sıra Almanya ile İngiltere’deki İzinli Gönderici tesisleriyle lojistik koridorunda kritik bir konuma gelen Oregon, ayda 10 bin TIR’ın sınır geçişini hızlandırırken, yılda 20 milyar dolarlık dış ticaret akışına teminat sağlıyor21 Nisan 2026 Salı 13:20Lojistik
DKV Mobility Hizmetlerini GenişlettiDKV Mobility, sunduğu yeni avantajlarla ticari filolara esnek vade ve HGS işlemlerinde tek fatura ile maliyet yönetiminde kolaylık sağlıyor.20 Nisan 2026 Pazartesi 18:57Lojistik
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber


















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.