22 Kasım 2024
  • İstanbul8°C
  • Ankara10°C

DB Schenker Arkas Global Güç ve Yerel Tecrübeyi Harmanlayarak Büyüyor

Avrupa’da kara taşımacılığında ilk üçte yer alan global bir güç olan DB Schenker ile Arkas Grubu’nun yerel piyasadaki tecrübesi ve gücünü harmanlayarak, iki şekilde düşünme, tasarlama ve uygulama avantajını kullanan DB Schenker Arkas,

DB Schenker Arkas Global Güç ve Yerel Tecrübeyi Harmanlayarak Büyüyor

04 Mayıs 2015 Pazartesi 11:45

geçtiğimiz yılki agresif büyümesini sürdürerek 2015 yılında yüzde 22 büyüme hedefliyor. Araç yatırımı ve çeşitli illerde devreye alacakları crossdock depolar ile bu büyümeyi destekleyecek olan DB Schenker Arkas’ın orta vadede hedefi ise hizmet verdikleri alanı genişletmenin yanında hizmet anlayışı ve kalitesiyle sektöre örnek olmak.  

Genel ekonomik büyümedeki yavaşlamaya rağmen 2014 yılında yüzde 10 civarında büyüyen lojistik sektöründe DB Schenker Arkas, yurtiçi dağıtım faaliyetlerinde yeni başlayan projeler ve genişleyen ürün çeşitliliği sayesinde önceki yıllara göre rekor denilecek bir düzeyde, yaklaşık yüzde 50 büyüme ile yılı tamamladı.

Agresif sayılabilecek hızlı büyümeyi organizasyon yapısı ve insan kaynağını güçlendirerek desteklediklerini ifade eden DB Schenker Arkas Nakliyat ve Tic. A.Ş. Yurtiçi Dağıtım Hizmetleri ve Operasyon Müdürü Tanju Altan, “Özellikle bu sektörde, büyümeye paralel altyapınızı da güçlendirmek durumundasınız. Maalesef bu detay çoğu kez gözardı edildiği için hızlı büyüme ile birlikte yeterli kaliteyi sağlayamayan, finansal olarak sıkıntıya düşen firmalara da tanık oluyoruz. Bu nedenle DB Schenker Arkas’ın kurumsal gücünü de arkamıza alarak kontrollü ve planlı bir büyüme stratejisi uyguluyoruz” diyor.

Tehlikeli madde taşımacılığı ve parsiyel soğuk zincir haricinde hemen hemen tüm sektörlerde müşterilere hizmet sunduklarını belirten Altan, her sektörün kendine has taşıma modları ve KPI değerlendirmeleri olduğunu hatırlatarak, bunlara ek olarak yurtiçi nakliyesinde katma değerli hizmetler olarak tabir edilen, özellikle varış noktasındaki her türlü boşaltma, ürünlerin kurulum desteğinin verilmesi, saha araştırmalarının uzman ekiplerce yapılması gibi katma değeri çok yüksek hizmetler de sunduklarını söylüyor. “Bu sayede nakliye hizmeti bir ara süreç olmaktan çıkıp, son noktada müşterinin üründen fayda sağlayabileceği noktaya kadar genişletmiş oluyoruz” diyen Altan, müşterilerine sundukları hizmetlere değinirken yatırımlar ve yeni projelerle ilgili de ipuçları veriyor.

Tek moda bağlı olmamak avantaj yaratıyor

İstatistiklere göre Türkiye’de yük taşımacılığının yaklaşık yüzde 90’ının karayolu ile yapıldığını belirterek coğrafi bölgesinin genişliği gözönüne alındığında salt karayolu ile müşterilerin özel ihtiyaçlarını çözmenin her zaman yeterli gelmediğini vurgulayan Tanju Altan, kara+hava opsiyonunu da müşterilere sunduklarını hatırlatarak, bu sayede acil gönderilerde havalimanı olan her bölgeye aynı gün teslimat yapabilme avantajını sundukları bilgisini aktarıyor.

“İstanbul, İzmir ve Bursa’daki lojistik terminallerimiz ile bağlantılı olarak günlük olarak karşılıklı parsiyel araçlarımız ile hızlı teslimatlar yapıyoruz. Bu servisimizi 2015 yılında Ankara, Adana’yı da kapsayacak şekilde genişletmeyi de yatırım planlarımız arasına almış bulunuyoruz. Diğer bölgeler de ise sayısı 30’u bulan konusunda uzman ve Schenker Arkas kalite standartlarını tam olarak karşılayan tedarikçilerimizin araç parkını kullanarak yapıyoruz” diyen Altan, bu araçların sürücülerine yük güvenliği, güvenli sürüş eğitimi, rota planlaması gibi düzenli eğitimler vererek sektöre olan algıyı daha da pozitife çevirmek için çalıştıklarının altını çiziyor.

Hedef; 2015’te yüzde 22 büyüme

İstanbul, İzmir ve Bursa da bulunan yaklaşık 30 araçlık filo ile şehiriçi ekspres ve şehiriçi parsiyel hizmet verdiklerini ifade eden Altan, 2015 yılında filodaki araç sayısını 50’ye çıkartmayı planladıkları bilgisini aktarıyor.

DB Schenker Arkas Nakliyat ve Tic. A.Ş. Yurtiçi Dağıtım Hizmetleri ve Operasyon Müdürü Tanju AltanKarayolu ile taşınacak olan yüklerde ise birden fazla taşıma modunu birlikte veya ayrı ayrı planlayıp müşterilerine en hızlı ve en optimum maliyette servisi sunduklarının altını çizen Altan, taşınacak ürünün bir küçük paketten başlayarak komple kamyon römork ya da TIR’a kadar uzanan bir yelpazede olduğunu belirtiyor.

2015 yılında filo sayısı ve parsiyel ‘network’ün kapsamını arttıracak şekilde çeşitli illerde crossdock depolarını devreye almayı planladıklarını açıklayan Tanju Altan, bunun dışında yeni dağıtım projelerine paralel olarak müşterilerin ihtiyacına göre özel kurgulayabilecekleri, hızlı ve dinamik bir organizasyon yapısından söz ediyor.

Kurlarda yaşanan değişimin yanısıra genel seçimi bekleyen Türkiye’de, 2015 yılı için sektör adına beklentilerini de aktaran Altan, lojistik sektörünün bu yılı da çift haneli bir büyüme ile tamamlayacağı öngörüsünü paylaşıyor. Altan, Schenker Arkas için ise yine sektör ortalamasının çok üzerinde yaklaşık yüzde 22 büyüme öngörüsünde bulunuyor.

“İki şekilde düşünüp uygulama imkanı bulabilen yapımız büyük avantaj yaratıyor”

Bilindiği gibi Schenker Arkas’ın değişik kültürleri barındıran bir şirket yapısı var. Bu da hem global, hem de yerel bazda düşünebilme imkanı veriyor. Bu çok kültürlülüğü değerlendiren Tanju Altan, “DB Schenker Avrupa’da kara taşımacılığı konusunda ilk üçte yer alan global bir güç. Yurt içi nakliye hizmetlerinin müşterinin ihtiyacına göre analiz edilmesi, tasarlanması, uygulanması ve sonuçlarının sistematik bir şekilde değerlendirilmesi konusunda global bir firma olmanın bize ve müşterilerimize getirdiği avantaj çok büyük. Bunu Arkas Grubu’nun yerel piyasadaki tecrübesi ve gücü ile harmanladığımızda, bizi beklentileri çok iyi bilen ve bunu alışılmış nakliyeci bakış açısından çok farklı yorumlayan bir şirket haline getiriyor. Dolayısıyla iki şekilde düşünüp, tasarlayıp ve uygulama imkanı bulabildiğimiz bir yapıda olmamız çok büyük avantajlar yaratıyor” diyor.

“Sağlıklı bir organizasyon yapısı ile yönetilemeyen firmaların işi oldukça zor”

Türkiye’de yurtiçi taşımacılık sektörünün genel görünümünü de değerlendiren Tanju Altan, genel çerçevede sektörünDB Schenker Arkas Global Güç ve Yerel Tecrübeyi Harmanlayarak Büyüyor sıkıntısını iki ana başlıkta değerlendirdi. “İlki Türkiye’deki bölgeler arasındaki sosyo ekonomik farklılığın getirdiği üretim/tüketim arasındaki dengesizlik ki bu durum araçların doluluk oranlarının Avrupa ülkelerinin ortalamasının altında olmasına sebebiyet veriyor. Bu da taşıma birim kg maliyetlerini arttırıyor. Ortalama atıl kapasitelerin yüzde 30 civarında olması taşıma maliyetlerinin belli bir dengede olmasını engelliyor ve diğer gelişmiş ülkelerdeki ton-km hedeflerine ulaşmasını zorlaştırıyor” diyen Altan, diğer sorunun ise sektör oyuncuları ile ilgili olduğunu belirtiyor. Piyasada yük taşıyan kamyon ya da TIR’ların 10 yaş ortalamasında olduğunu ifade eden Altan, “Özellikle karbondioksit salınımı, yakıt tüketimi gibi konularda sektörün ortak harekete geçmesi bu açıdan büyük önem taşıyor” diyor.

“Lojistik firmalarının birim taşıma maliyetini düşürmeye yönelik etkin bir rota planlaması ile doluluk oranlarını optimize etmesi gerekiyor ki, taşıma maliyetlerinin müşteriye olumlu yansıması olabilsin. Bu nedenle orta ve uzun vadede global standartlara uygun hizmet üretemeyen ve sağlıklı bir organizasyon yapısı ile yönetilemeyen firmaların işi oldukça zor gözüküyor” diyen Altan,  Schenker Arkas’ın orta ve uzun vadeli hedefini ise “Uzun bir hazırlık ve planlama sürecinden sonra başladığımız bu yolculukta emin adımlar ile büyümeye devam ediyoruz.  Hedefimiz sadece hizmet verdiğimiz alanı genişletmek değil, aynı zamanda sektörde hizmet anlayışı ve kalitesiyle örnek olmak olacaktır” diye aktarıyor. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA