23 Kasım 2024
  • İstanbul8°C
  • Ankara15°C

DB Schenker Arkas Fuar Lojistiğinde Hedef Büyüttü

Fuar ve Etkinlik Lojistiği için kurulmuş tecrübeli departmanıyla A’dan Z’ye hizmet veren DB Schenker Arkas, fuarın ülkesi, sektörü ve sergilenecek ürünlerin taşıma kriterlerine en uygun sevkiyat türü ile firmalara özel çözümler üretmeye devam ediyor.

DB Schenker Arkas Fuar Lojistiğinde Hedef Büyüttü

14 Ekim 2023 Cumartesi 21:13

Şirketin Genel Müdürü Özgür Al, fuar ve etkinlik lojistiğinde dikkat edilmesi gereken noktaları ve bu hizmeti sunarken ne gibi sorunlarla karşılaştıklarını KargoHaber’e anlattı. Fuar lojistiği alanında Kuzey Avrupa pazarına oldukça hakim ve lider durumda olduklarını ifade eden Al, 2024 ve sonrası için hedeflerinin özellikle ABD, Orta Doğu ve Afrika’da aktivitelerini artıracaklarının altını çizdi.

Fuar lojistiği, firmaların ürettikleri ürünleri, yurtdışı ve yurtiçi fuarlarında sergileyebilmeleri ve pazarlayabilmeleri amacı ile yapılan, içinde lojistiğin birçok çeşidini barındıran büyük bir organizasyondur. Fuar lojistiği konusunda Türkiye’de ve globalde DB Schenker olarak lider konumunda olduklarını belirten Özgür Al, “Hem yurtiçi hem de yurtdışı fuar lojistiğinde genel amaç ve hedefimiz, bir organizatör firma ile anlaşarak fuar kurulum ve söküm işlemleri, yani kısaca elleçleme olarak adlandırdığımız lojistik faaliyetler haricinde, yurtdışından katılacak yabancı firmaların Türkiye’ye gönderecekleri ürünlerin, uluslararası nakliyesini ve gümrük işlemlerini de organize etmek diyebiliriz.  TIR, kamyon gibi vasıtalar ile gelen sergi ürünleri, forklift veya vinçler ile indirilir ve stantlara katılımcının istediği şekilde yerleştirilir. Türkiye de ilgili fuara katılacak yabancı firmaların sergi malzemelerinin adresten alınması, yurtdışı çıkış gümrüklemesi, hava, kara veya denizyolu ile ülkemize getirilmesi, Türkiye’deki gümrük işlemleri ve stanta teslimata kadar olan ithalat faaliyetleri, yine fuar lojistiğinin konusudur.” dedi.

DB Schenker Arkas Genel Müdürü Özgür Al“Fuar lojistiği alanında Kuzey Avrupa pazarına oldukça hakim durumdayız” diyen Al sözlerini şöyle sürdürdü: “2024 ve sonrası için hedefimiz özellikle ABD, Orta Doğu ve Afrika’da aktivitelerimizi artırmak diyebiliriz. Bu konudaki hazırlıklarımız artık son aşamada ve ekibimize de bu yönde gerekli kabiliyetleri katarak yetiştiriyoruz.  Bunun haricinde fuar alanlarını yüzlerce firmanın yer aldığı ve ürünlerini tanıttıkları bir ziyaret, buluşma ve pazarlama noktası olarak görüyoruz.  Birçok sektöre hitap ettiği ve her sektörün kendine ait bir fuarı olmasından dolayı fuar alanları bizim için lojistiğini yürüttüğümüz bir organizasyon haricinde, pek çok müşteri ile de buluşma alanıdır. Bu sayede birçok firmayı bir arada görüyor ve ziyaret etme imkanı buluyoruz.”

“Amacımız ürünleri hasarsız bir şekilde ve müşterinin istediği gün ve saatte teslim etmek”

Al, diğer taşıma türlerinden farklı olarak fuar ve etkinlik lojistiğinde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında önemli bilgiler verdi. Fuar lojistiğinde amaçlarının ürünleri hasarsız bir şekilde ve müşterinin istediği gün ve saatte teslim etmek olduğunu vurgulayan Al, “Yani tamamen termine dayalı bir lojistik organizasyonundan bahsedebiliriz. Dolayısıyla dikkat edilmesi gereken birçok nokta olan ve titizlikle yürütülmesi gereken bir operasyondur.  Hava, kara, denizyolu gibi farklı ulaşım modellerinin birleştirilerek planlanması bu işin en kilit noktasıdır aslında. Bir müşterinin yükünü hem hava hem karayolu ile gönderirken fuar alanına eş zamanlı olarak ulaşmasını sağlıyoruz.

Bir diğer önemli ve dikkat edilmesi gereken konu ise, ürünlerin stantlara zamanında teslim edilmesidir.  Ürünlerin belirtilen zamanda teslim edilememesini engellemek için yıllarca bu alanda çalışmış, gümrükleme bilgisi olan, stresi yönetebilen bir ekibe sahip olmak oldukça önemli.  Çünkü en ufak bir hata veya unutkanlık, malzemelerin zamanında teslim edilmemesine yol açabilir ve bu durum müşteri veya fuar katılımcısı açısından olabilecek en kötü senaryodur” şeklinde konuştu.

Fuar lojistiğindeki en önemli süreçlere değinen Al, “Doğru gümrük evrakları konusunda müşteriyi bilgilendirme, zamanında stanta teslimatın sağlanması için transit sürelerinin, gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında gümrük süreçlerinin iyi hesaplanması, tedarikçilerin iyi belirlenmesi ve yurtdışı acentelere talimatların zamanında ve doğru bir şekilde iletilmesi olarak özetlenebilir” bilgisini paylaştı.

Kurumsal lojistik firmaları veya forwarder olarak adlandırılan lojistik firmalarında, DB Schenker Arkas’da olduğu gibi ayrı bir birim olarak fuar lojistiği departmanı bulunduğunu belirten Özgür Al sözlerini şöyle sürdürdü: “Fuar lojistiği departmanı aynı zamanda söz konusu lojistik firmasının bir müşterisi niteliğinde çalışır. Örneğin havayolu ile yurtdışına gönderilecek bir malzeme için fuar departmanı, firmanın hava departmanı ile çalışır ve kendi birimleri haricinde hava departmanına da gelir sağlar. Özetle, fuar lojistiğinin gündeminin hareketli olması ilgili lojistik firmasının her birimine hareketlilik getirmekte ve gelir kazandırmaktadır.”

Bu hizmeti sunarken karşılaştıkları sorunlar hakkında önemli bilgiler veren Al, Türkiye’ye yurtdışından gelen fuar malzemeleri, fuar alanlarında gümrük bulunmadığı için ilgili gümrüklerin antrepolarına iner. Bu sırada malzemelerin hasar görme olasılığı yüksektir. Gümrük muayenesi sırasında sandıklar veya içindeki ürünler zarar görebilir. Ayrıca, gümrükleme süreçleri uzun sürebilir.

Bunun dışında fuar katılımcıları bazı malzemeleri için beyannameye eklemeyi unutabiliyor. Bu durum genelde ikramlık ürünlerde veya eşantiyonlarda yaşanıyor. Ticari amaçla olmasa bile riski bertaraf etmek için getirilen tüm ürünlerin beyannamesi olması gerekiyor” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA