22 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara4°C

Daimler AG, Daimler Trucks & Buses Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Wolfgang Bernhard: “21. yüzyılın çekicisi yeniden icat ediliyor”

Ticari araç endüstrisi çok nadiren bugün olduğu kadar büyük tehditler ve fırsatlar ile karşı karşıya kalır. Kendimizi icadından 120 yıl sonra, 21. yüzyılın kamyonunu icat ederken bulduk.

Daimler AG, Daimler Trucks & Buses Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Wolfgang Bernhard: “21. yüzyılın çekicisi yeniden icat ediliyor”

17 Ağustos 2016 Çarşamba 15:40

2014 yılında Mercedes Benz Future Truck (Geleceğin Çekicisi) ile otonom çekiciyi tanıttık. Geçtiğimiz Mart (2016) ayında da bir grup otonom çekicimiz A52 Otobanında kullanılmaya başlandı. Yasal çerçeveden, 20. yüzyıl yönetmeliklerimizi 21. Yüzyıla uyarlamamız gerekiyor. AB’nin ECE R79 no.lu yönetmeliği halen saatte on kilometrenin üzerindeki hızlarda şoförün ellerini direksiyondan çekmesine izin verilmiyor. Kısa sürede değişiklikler olmazsa, kısmen otonom çekiciler hazır olacak ancak Avrupa yollarında kullanımına izin verilmeyecek.

İkinci önemli konu ise bağlanabilirlik (connectivity). Uzmanlar, sadece bu yıl içinde 1.5 milyar ürünün daha online olarak satışa sunulmasını bekliyor. Yani her dakika 3 bin adet nesne ekleniyor. Gerçek olan şu ki; bağlı çekiciler öncelikle müşterilerimiz ve şoförlerimiz için ama aynı zamanda tüm lojistik sistemi, çevre ve toplum için de gerçek bir katma değer sağlayacaktır. Çekiciyi buluta bağladığımız zaman gerçek zamanlı bilgiyi taşıma sürecine dahil olan tüm taraflar ile paylaşabiliyor. Daimler Trucks’da bağlanabilirlik uzun yıllardır stratejimizin bir parçası. Bu konuda endüstrimizi ileri taşımak istiyoruz. Bunun için milyarlarca Euro’luk sübvansiyona gerek yok. Bağlı çekiciler için tek bir şeye ihtiyaç var: otoban boyunca sorunsuz çalışan bir mobil ağ. Sorun teknoloji değil, bulunurluk. Son Daimler AG, Daimler Trucks & Buses Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Wolfgang Bernhardzamanlarda yapılan bir araştırmaya göre Almanya’daki LTE kapsama alanı, Fas’takinden daha iyi değil. Bunun için cep telefonu operatörlerinden bir şey yapmalarını istememiz gerekmemeli. Çünkü harekete geçmek kendi çıkarlarına olacaktır.

Gündemdeki üçüncü teknoloji ise elektromobilite. Çekicilerde elektrikli motor uzun süredir göz önüne alınmıyordu. Ancak işler değişiyor ve pil teknolojisi muazzam atılımlar yapıyor. 1997-2025 yılları arasında pil maliyetlerinin yüzde 60 oranında düşeceği ve pil performansının yüzde 250 gelişeceği öngörülüyor. Bu henüz uzun yol taşımacılığı için yeterli değil. Ancak bir kaç yıl içinde kent içi dağıtımda emisyonsuz çekicilerin kullanılacağını düşünebiliriz. Stuttgart’daki bazı müşterilerimiz ile birlikte beş adet FUSO marka elektrikli çekicimizi pilot program dahilinde kullanıyoruz. Bu çekicilerin elektromobilite kanunu dahilinde değerlendirilmesi ve sübvanse edilmesi muhtemel. Yakın bir zamanda da elektrikli araçlar konusunda size verecek yeni haberlerimiz olacak. 

Ticari Araç Patronları Geleceğin Lojistik Tablosunu VDA Toplantısında Çizdi: Aklı Başında Araçlar Geliyor

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA