27 Aralık 2024
  • İstanbul8°C
  • Ankara4°C

Çevre, Güvenlik, Konfor Ve Ekonomi Uğruna Kamyon Geliştirmede 50 Yıl

1924 yılında ilk dizel kamyonunu üreten Mercedes-Benz, son 50 yılda kamyon üretiminde aldığı yolu anlatmak üzere 6-7 Mayıs 2010 tarihleri arasında İsviçre’nin Chur şehrinde “Transalp Trucking 2010” isimli bir basın lansmanı düzenledi.

Çevre, Güvenlik, Konfor Ve Ekonomi Uğruna Kamyon Geliştirmede 50 Yıl

19 Temmuz 2010 Pazartesi 10:22

1924 yılında ilk dizel kamyonunu üreten Mercedes-Benz, son 50 yılda kamyon üretiminde aldığı yolu anlatmak üzere 6-7 Mayıs 2010 tarihleri arasında İsviçre’nin Chur şehrinde “Transalp Trucking 2010” isimli bir basın lansmanı düzenledi. İlk gün yapılan basın toplantısının ardından ertesi gün 2 bin metre yükseklikte Alp Dağları’nda test sürüşü ile devam eden organizasyona, Avrupa’nın taşımacılık ve ticari araç yayınlarının temsilcileri katıldı. Test sürüş aktivitesi sırasında araçlar 6,6 metre ile Alp Dağları’nın en uzun tünellerinden biri olan San Bernardino’yu geçtiler. Mercedes-Benz’in basın mensuplarını ağırladığı Hotel Stern, eski zamanda yük taşıyan kervanların uğradığı ve konakladığı bir mekan olarak biliniyor. O zamanlar 5 hafta süren yolculuklar yapılırmış.


1950’lerin sonu, kamyon endüstrisinde radikal değişimlerin yaşandığı dönem oldu. LP serisi 1960’lara damgasını vurmuştu. 1960’larda Avrupa'nın en tanınmış politikacıları Konrad Adenauer, Charles de Gaulle ve Nikita Kruşçev’di. Batı Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından geçen zor yıllar sonrasında 1960'larda ekonomi pek çok ülkede bir kez daha gelişmeye başlamıştı. Amerikalılar ve Ruslar bir uzay yarışı içinde çalışıyorlardı. Alp Dağları, uzun mesafe kamyon sürücüleri için zorlu bir bölgeydi. 

Son 50 yılda araç teknolojisinde çok önemli gelişmeler yaşandı. O zamanlar daha gürültülü ve egzoz emisyonu yüksek araçlarla taşıma yapılırken bugün Mercedes’in ağır vasıta pazarındaki amiral gemisi olan Actros; çevreci motoru, maksimum seviyedeki güvenliği, konforu ve yakıt sarfiyatındaki ekonomisi ile taşımacıların tercihi oluyor. Mercedes-Benz, kamyon üretiminde inovasyona büyük önem veriyor. İlk defa 1969 yılında inovasyon yapan Mercedes-Benz, daha az gürültülü ilk kamyonunu ise 1949 yılında üretti. Actros modelini 1996 yılında pazara sunan Mercedes-Benz, 2002 yılında Euro 3 motorlu Actros II’yi kullanıcıları ile buluşturdu. 2009 yılına geldiğinde ise Euro 5 EEV motorlu Actros III üretildi.

Taşımacılık ve ticari araç basını, hem eski hem de yeni Mercedes-Benz kamyon ve çekicilerini Alp Dağları’nın rampalı ve zorlu yollarında denediler. Yola çıkmadan önce brifing alan gazeteciler, eski ve yeni araçlar arasındaki teknoloji gelişimini rahatlıkla kıyaslayabildiler. Test sürüşü başlarken yola Mercedes Actros 1848 LS çekici ile çıktık. Mega space kabine sahip araç, 480 beygir V6 motoruyla taşımacılara hizmet ediyor. Yüklü ağırlığı 40 ton olan araç, 22 ton yük taşıma kapasitesine sahip. Alp Dağları’nda kullandığımız araçlardan bir diğeri olan 600 beygir gücündeki Mercedes Actros 1860 LS çekici, en dik rampaları bile rahatlıkla çıkarak zorlu güzergahlardaki başarısını kanıtladı. Otomatik şanzımanlı bu aracın yük kapasitesi 22 ton. V8 motora sahip Actros 1860 LS çekici, mega space kabine sahip. Test sürüşü sırasında kullandığımız üçüncü araç ise Mercedes NG 801635 S oldu. 1989 model araç, 350 beygir motora sahip. Çıkış noktasına dönüldükten sonra ıslak zemin testlerine de katılan basın mensupları, Actros’un yol tutuşundaki başarısına şahit oldular.


Mercedes-Benz, 1960 yılından bu yana ürettiği araçlarda yakıt sarfiyatını yüzde 30’lara, egzoz emisyonunu yüzde 98’e varan oranlarda düşürdü. Son 10 yılda yakıt sarfiyatında yüzde 20 tasarruf sağladıklarına dikkat çeken Daimler Trucks and Buses Yönetim Kurulu Üyesi Andreas Renschler, Alp Dağları için yüksek beygirli motorlara sahip araçları tercih ettiklerini kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA