23 Kasım 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara16°C

Bulgaristan’ı Geçen Türkler Bu Kez Avusturya’ya Takıldı

Avusturya’yı RO-LA ile aşmak zorunda kalan Türk taşımacıları, RO-LA treninin zamanında kalkmaması ve oluşan yoğunluğa da cevap verilememesi nedeniyle sıkıntılarını dile getiren bir eylem başlattı.

Bulgaristan’ı Geçen Türkler Bu Kez Avusturya’ya Takıldı

19 Şubat 2014 Çarşamba 09:59

Türkiye’nin Avrupa’ya yönelik taşımalarını engelleyen Bulgaristan transit sorununun ardından, Trieste’ye RO-RO ile ulaşarak sınırlı transit taşıma belgesi nedeniyle Avusturya’yı RO-LA ile aşmak zorunda kalan Türk taşımacıları, RO-LA treninin zamanında kalkmaması ve oluşan yoğunluğa da cevap verilememesi nedeniyle sıkıntılarını dile getiren bir eylem başlattı.


Bir numaralı ticaret ortağı Almanya başta olmak üzere orta ve kuzey Avrupa ülkelerine yönelik olarak her yıl Avusturya üzerinden ortalama 120.000 taşıma gerçekleştiren Türk araçları, Avusturya’nın yılda sadece 15.000 transit taşıma ile sınırlandırdığı kota sebebiyle, bu rakamın üstündeki transit geçişleri için RO-LA (tren) hatlarını kullanmaya mecbur kalıyor. Serbest ticaret anlayışı ve kurallarına aykırı olan bu uygulama sonucunda yüzlerce TIR, 5 gündür Avusturya’yı geçmek için İtalya Fernetti’de RO-LA (tren) kuyruğunda bekliyor.

Halihazırda yetersiz olan kapasitenin, bu kez ‘kış şartları’ nedeniyle yapılamayan seferler sonucunda iyice azalması ile Avusturya’ya geçiş belgesi ile geçemeyen Türk araçları ve sürücüleri, RO-LA treninin zamanında kalkmaması ve oluşan yoğunluğa da cevap verilememesi nedeniyle sıkıntılarını dile getiren bir eylem başlattı.

52 araçtan oluşan konvoy İtalya Fernetti’den dün 12.00’de Avusturya’yı belgesiz geçmek için hareket etti.

Konu hakkında bir açıklama yapan UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, sorunun sadece nakliyecilerin bir sorunu olmadığını ve tüm Türkiye’yi ilgilendirdiğini söyledi. Ticaretin önünün açılması için yolların açılarak araçlara konan engellerin kaldırılması gerektiğini belirten Şener Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na çağrıda bulanarak “Bakanlığımız bu 21 bin aracın patronudur, Türk araçlarının Avrupa’da yürüyemediği güzergâhlar var, bu haliyle rekabet edebilmemiz mümkün değil, bu bir milli meseledir ve yolların Türk araçlarına açılması gerekiyor” dedi.

Avrupalı yetkililere de seslenerek Avusturya’nın Türk nakliyecilerin uyguladığı bu haksızlığa bir son vermesini isteyen  Fatih Şener, “Yük sizin araç sizin ne istiyorsunuz. Avrupa yollarında sadece Avrupa’nın en çevreci filosu mu rahatsızlık veriyor. Avrupa’da Türkiye’nin araç filosu kadar filosu bulunan 3–4 firma var. Tek bir firma Türkiye’nin 700 firmasına bedel. Demek ki bu bir çevre sorunu değil; bu Türkiye’ye konan bir engel sorunudur” açıklamasında bulundu.

“Avusturya, Bakanlığımız ile imzaladığı protokole uymak zorundadır”

Bulgar, Romen taşımacıların hiçbir engele maruz kalmadan seferlerini tamamlayıp dönüş yoluna geçerken; karayolu transit geçiş belge kotasının yetersizliği nedeniyle alternatifsiz kalan yaklaşık 200 Türk sürücülerini isyana sürükleyen sorunun çözümünün, aslında Avusturya’nın sorumluluğunda olduğunu belirten Şener, şunları söyledi: “Oysa, 20 Temmuz 2007 tarihinde Avusturya ve Türkiye arasında imzalanmış olan KUKK protokolünün ‘Diğer Konular’ başlıklı maddesinin ikinci bendinde, ayrıca, Avusturya Federal Ulaştırma, İnovasyon ve Teknoloji Bakanlığı’nın 20 Aralık 2007 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine ilettiği resmi açıklamada teyit edildiği şekilde, ‘mücbir sebeplerden dolayı 12 saatten uzun süre bekletilen araçların Avusturya’ya karayoluyla serbest geçişinin sağlanacağı’ Avusturya’nın resmi makamları tarafından kabul ve taahhüt edilmiş bir tedbirdir.

Dolayısıyla, Avusturya Ulaştırma, İnovasyon ve Teknoloji Bakanlığının, Türkiye ile imzaladığı anlaşmanın gereklerini yerine getirmesi ve beklemelerin 12 saati aştığı bu durumda, tren sayısını arttırmak ya da Türk araçlarının karayolundan transit geçişe izin vermek zorundadır.”

UND tarafından konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada; Avusturya’nın, Almanya, Polonya, Danimarka, İsviçre, Benelüks, İsveç, Norveç gibi ardıl ülkeleri ile dış ticaretin gelişimine engel olmasına rağmen transit geçişlere engel olduğu vurgulanırken, “Avusturya’nın bu tutumu ile ticareti taşımak için her yıl transit geçiş belgesi ilk aylarda tükenen Türk taşımacıları yılda yaklaşık 40 bin kez tek yönde RO-LA hattında taşıma yaparak bu malların karayoluna kıyasla 3-4 gün daha geç alıcısına teslim ediyor. Her yıl kuzey-güney ve doğu-batı aksında yılda ortalama 4 milyon TIR aracı Avusturya’yı transit geçerken, sadece ortalama 60 bin sefer ile bu trafik içinde sadece yüzde 2 paya sahip olan Türk araçları engellenmeye çalışılıyor. Bu tutumu kınıyor, Avusturya makamlarını ‘ahde vefaya ve göreve’ davet ediyoruz” denildi.

Bu ikinci eylem

Benzer bir eylem geçtiğimiz yıl Ağustos ayında gerçekleşmişti. 26 Ağustos 2013 tarihinde 12 Türk TIR’ı transit geçiş hakkını ifade eden pankartlar ile geçiş belgesiz bir şekilde Macaristan/Avusturya sınırı Nickelsdorf Geçiş Noktasından geçmek üzere yola çıkmış ve sonrasında da 27 Ağustos 2013 tarihinde UND yetkilileri Viyana’da Avusturya Ulaştırma Bakanlığı önünde uluslararası basının dikkatini çekecek bir basın açıklaması yapmıştı.


19 Şubat 2014

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA