Bu Yıl 84,3 Milyar Dolar Zarar Beklenen Havacılıkta Hava Kargo Sektörün Dopingi Olacak
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA), küresel hava taşımacılığı endüstrisine yönelik finansal görünüm raporuna göre yolcu gelirlerinde yüzde 50’nin üzerinde azalış beklenirken, bu yıl sektörün tek parlak noktası hava kargo olacak.

10 Haziran 2020 Çarşamba 20:01
IATA raporu hava kargonun toplam sektör gelirleri içindeki payının geçmiş yıllara kıyasla iki katın üzerinde artırarak yüzde 26’lar düzeyine yükseleceğini gösteriyor. Kargo gelirlerinin 2019 yılının da üzerine çıkarak bu yıl 108 milyar dolar olması bekleniyor.
Türk Hava Yolları ve Pegasus dahil dünyada 290 havayolu şirketini çatısı altında toplayan ve hava trafiğinin yüzde 82’den fazla bölümünü temsil eden IATA’nın raporuna göre havayollarının 2020'de 84.3 milyar dolar zarar etmesi bekleniyor. Net kar marjı da eksiyüzde 20,1 olacak. Rapora göre gelirler bu yıl 2019'a kıyasla (838 milyar dolar) yüzde 50 azalarak 419 milyar dolara düşecek.
IATA, öngörüsünde havayollarının 2021 yılında toplam gelir rakamının da 598 milyar dolara çıkacağı tahmin edilirken, zararın da 15.8 milyar dolara ineceği hesaplanıyor. IATA yolcu sayısının geçen yıla kıyasla yarı yarıya azalarak 2 milyar 250 milyon kişiye düşeceği öngörüsünde bulundu.
Yolcu başına kayıp 37.54 dolar
Raporu değerlendiren IATA Başkanı Alexandre de Juniac “Finansal olarak, 2020 havacılık tarihinin en kötü yılı olarak tarihe geçecek. Ortalama olarak, bu yılın her gününde havacılık endüstrisisinin kayıplarına 230 milyon dolar eklenecek. Toplamda bu 84,3 milyar dolarlık bir kayıp anlamına geliyor. Bir başka hesaplamayla bu yıl 2,2 milyar yolcu tahminine dayanarak, havayollarının yolcu başına 37,54 dolar kaybedeceği anlamına geliyor. Bu yüzden hükümetin rahatlatıcı mali destekleri her zaman çok önemliydi ve şimdi acil nakit ihtiyacı içinde olduğu bir zamanda havayolları için bu destekler önemini koruyor ”dedi.
"İnsanları tekrar güvenli bir şekilde uçurmak ekonomi için önemli bir destek"
IATA Başkanı, ikinci ve tahribatı daha yüksek bir COVID-19 dalgası olmaması koşuluyla yolcu trafiğindeki büyük çöküşün en kötüsü muhtemelen geride kalacak” derken şu görüşleri ifade etti: “ İyileşmenin anahtarı, yolcuları ve mürettebatı güvende tutmak için Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) aracılığıyla yeni dönem için kararlaştırılan önlemlerin evrensel olarak uygulanmasıdır. Ve etkili temas takibi sayesinde, bu önlemler hükümetlere karantina önlemleri olmaksızın sınırları açma konusunda güven vermelidir. Bu, ekonomik toparlanmanın önemli bir parçası çünkü dünya GSYİH'sının yaklaşık % 10'u turizmden geliyor ve bunların çoğu hava yolculuğuna bağlı. İnsanları güvenli bir şekilde tekrar uçurmak güçlü bir ekonomik destek olacaktır ”.
Doluluk oranı yüzde 60’lara inecek
IATA sektörle ilgili bir dizi yeni veri yayınlarken, yolcu sayısının 2006 yılı seviyelerine ineceği ve bu yıl sayının 2019 yılına kıyasla yarı yarıya azalarak 2 milyar 250 milyon kişiye düşeceği öngörüsünü yaptı.
Gelir tahminine göre bu yıl yolcu gelirlerinin 241 milyar dolara düşmesi bekleniyor (2019'da 612 milyar dolar). 2020 için uçaklarda doluluk oranının da 2019’daki yüzde 82.5’lik rekor düzeyinden 20 puan daha aşağı inerek yüzde 62.7’ye düşeceği öngörülüyor.
Petrol fiyatlarındaki düşüş biraz rahatlatıcı olacak
Öte yandan IATA maliyetlerdeki düşüşün talep kadar hızlı düşüş göstermediğine dikkat çekerek bu yıl toplam giderlerin 517 milyar dolar düzeyinde olacağını, geçen yıla kıyasla giderlerde yüzde 34.9’luk düşüş olsa da talepteki yüzde 50’lik düşüşün çok daha altına kalacağı öngörüsünde bulundu. Havacılıkta maliyetlerle ilgili tek rahatlatıcı faktör yakıt fiyatlarındaki düşük olacak. IATA tahminlerine göre 2019'da jet yakıtı ortalama 77 dolar / varil olurken, 2020 için bu rakam ortalama 36.8 dolar düzeyinde kalacak. Yakıtın toplam maliyetler içimdeki payı 2019 yılında yüzde 23.7 iken bu oranın bu yıl yüzde 15'e düşmesi bekleniyor.
Tek parlak nokta hava kargoya talep yüzde 30 artacak
IATA mali görünüm raporunda havacılık sektörü açısından tek parlak nokta olarak hava kargo hizmetleri görülüyor. 2019 yılına kıyasla, taşınan toplam yük miktarının 10.3 milyon ton azalarak 51 milyon tona düşmesi bekleniyor. Yolcu uçaklarının kargo taşımada sınırlı kalması nedeniyle doğrudan hava kargo sektörüne talebin bu yıl yüzde 30 artacağı da öngörülüyor. Kargo gelirlerinin 2020'de 110.8 milyar dolarla (2019'da 102.4 milyar dolar)rekor bir rakama yükselmesi bekleniyor. Bu rakamla hava kargonun toplam havacılık sektörüne gelir katkısı yüzde 26 gibi oldukça yüksek bir orana çıkacak. 2019 yılında bu pay yüzde 12 düzeyinde idi.
Tüm bölgeler zararda
IATA finansal görünüm raporuna göre tüm bölgeler 2020 yılında zarar verecek.Küresel ölçekte yolcu talebi yüzde 54.7 düşecek, koltuk kapasitesi yüzde 40.4 daha az olacak ve toplam zarar da 84.3 milyar dolara ulaşacak. Bölgesel bazda ise Kuzey Amerika bölgesi havayollarının toplam zararı 23.1 milyar dolar,Avrupa bölgesinin 21.5 milyar dolar, Asya-Pasifik bölgesinin 29 milyar dolar, Güney Amerika’nın da 4 milyar dolar olması bekleniyor. 2020’de Ortadoğu bölgesi havayollarının zararının 4.8 milyar dolar, Afrika’nın da 2 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.
Yolcu sayısı yarı yarıya azalacak
IATA 2021 yılının kayıpların azaltılacağı bir yıl olacağını duyurdu. Buna göre 2021’de net zarar 15.6 milyar dolara çekilirken net kar marjının da eksi yüzde 2.6 düzeyinde tutulması hedefleniyor. Buna rağmen bu rakamlar 2019 rakamlarının çok altında kalacak. Öte yandan toplam yolcu sayısının da bu yıl 2019 yılı rakamının ( 4 milyar 540 milyon kişi) oldukça altında kalarak 3,38 milyar seviyesine ineceği ve bunun da yaklaşık 2014 yılı yolcu sayısına düşeceği tahmin ediliyor.
Toplam gelirlerin 2021 yılında bu yıla yüzde 42’lik bir iyileşme göstererek 598 milyar dolara çıkması bekleniyor, ancak bu rakam 2019'un 838 milyar dolarlık rakamının hala altında kalacak.
Hava kargo büyümesini sürdürecek
IATA hava kargonun hava taşımacılığı endüstrisindeki genişlemesinin devam edeceğini açıkladı. 2021 yılında kargo gelirleri 138 milyar dolara ulaşacak (2020'ye kıyasla yüzde 25 artış). Hava kargo bu rakamla toplam sektör gelirlerinin yaklaşık % 23'ünü oluştururken, tarihsel süreçteki payını da iki katına çıkarmış olacak. Ekonominin yeniden büyüme çizgisine yöneldiği ve üretimde stokları büyütme çabasının öne çıktığı bir dönemde hava kargo talebinin de artacağı bekleniyor. Yolcu uçaklarının sisteme geri dönüşü daha yavaş olacağı için, hava kargo talebindeki artışın kısmen sınırlı kalacağı da öngörülüyor. 2021’de ekonomilerdeki toparlanmalara bağlı olarak petrole talep yeniden artacağı ve bu nedenle varil başına petrol fiyatının da ortalama 51.8 dolara ulaşacağı ve bunun da hava yolları üzerinde bir maliyet baskısı yaratacağı belirtiliyor.
"Yolcular için iyi haber havacılıkta rekabet artacak"
2021 dahil sektörün yakın geleceğini bugünkü tablodan bakarak değerlendiren IATA Başkanı Alexandre de Juniac şu bilgileri verdi:
“Havayolları 2021'de finansal açıdan kırılgan olacak. Yolcu gelirleri 2019'a göre üçte birinden daha az olacak. Havayollarının taşınan her yolcu için yaklaşık 5 dolar kaybetmesi bekleniyor. Ülkeler arası sınırlar açıldıkça yolcu talebi de artacağı için kayıpların aşağı çekilmesini bekliyoruz. Güçlü kargo operasyonları ve nispeten düşük yakıt fiyatları da sektöre destek verecektir. Havayolları arasındaki rekabet şüphesiz daha da yoğun olacaktır. Bu rekabet ortamı, gezginlerin tekrar göklere çıkması için güçlü bir teşvik nedeni olacaktır. 2022 için meydan okumamız, 2021'in kayıplarını azaltarak ve bu korkunç krizin yarattığı borçları temizleyerek havacılığı yeniden karlı bir hale getirmek olacak”.
Atlas Lojistik Ödülleri Başvuruları Sona EriyorKurumsal Kategori Başvuruları 27 Ekim 2026 Tarihinde Sona Eriyor26 Ekim 2026 Pazartesi 17:02Lojistik
UND Başkanı Şerafettin Aras: "Sektörümüzün Vizyonunu ve Başarılarını Atlas Lojistik Ödülleri ile Görünür Kılalım”Lojistik sektörünün en prestijli organizasyonlarından Atlas Lojistik Ödülleri 2026 için geri sayım sürerken, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Şerafettin Aras, sektöre çağrıda bulundu.23 Ekim 2026 Cuma 15:35Lojistik
Hareket’in Güvenlik Başarısına Küresel ÖdülHareket, geliştirdiği H-CORE Güvenlik Performansı Ekosistemi ve bu ekosistemin alt projesi Q.U.R.U. AI Safety Assistant ile Heavy Lift Awards 2026’da “Güvenlik ve Eğitim” (Safety and Training) kategorisinde ödülün sahibi oldu.22 Ekim 2026 Perşembe 18:36Lojistik
Aksaray Kamyon Fabrikası 40 Yılda 415 Bin Kamyon ÜrettiMercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, 40 yıllık üretim geçmişinde 415 bini aşkın kamyon üretti, 135 binden fazla kamyonu 70’i aşkın ülkeye ihraç etti.22 Ekim 2026 Perşembe 18:04Ticari Araçlar
TIR Kuyrukları ve Vize Engeli Lojistik Sektörünü ZorluyorUND Başkanı Şerafettin Aras, Avrupa sınırlarında günler süren bekleyişlerin ve Schengen’in 90/180 gün kuralının taşımacılığı olumsuz etkilediğini belirterek kalıcı çözüm çağrısında bulundu.22 Ekim 2026 Perşembe 15:52Lojistik
Renault Trucks'ın Yedek Parça Dağıtım Altyapısı, Volvo Group'un Yeni Yatırımı ile Daha da GüçleniyorVolvo Group, Kocaeli Çayırova'da yaklaşık 2,8 milyon Avro yatırımla yeni Bölgesel Dağıtım Merkezi'ni hizmete açtı.21 Ekim 2026 Çarşamba 18:25Ticari Araçlar
Kankar’dan 9 Adetlik Tırsan YatırımıTırsan, Kankar Uluslararası Nakliyat’a 9 adet Yeni Nesil Tenteli Perdeli Multi-Ride teslim etti. Bu yatırımla birlikte Kankar Uluslararası Nakliyat’ın Avrupa operasyonlarındaki Tırsan sayısı 26’ya ulaştı.21 Ekim 2026 Çarşamba 17:11Ticari Araçlar
Oregon Yeni Teknoloji Üssü ile Hizmet Standartlarını Zirveye TaşıyorOregon Teknoloji, İstanbul Pendik’te 10 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği yeni teknoloji üssüyle operasyonel kapasitesini artırmayı ve uluslararası büyümesini hızlandırmayı hedefliyor.21 Ekim 2026 Çarşamba 14:24Lojistik
Mercedes-Benz Türk İş Ortaklarıyla 2027 Hedeflerine OdaklandıMercedes-Benz Türk, 12-14 Ekim 2026 tarihleri arasında Kıbrıs’ta Kamyon Pazarlama & Satış ve TruckStore iş ortaklarıyla bir araya geldi.20 Ekim 2026 Salı 18:43Ticari Araçlar
Renault Trucks FEST 3’üncü Yılında Genişleyen Ürün Gamıyla 10 Şehri DolaşıyorBu yıl üçüncüsü düzenlenen Renault Trucks FEST, İstanbul, İzmit, İzmir, Antalya ve Konya duraklarını tamamlayarak Türkiye turuna devam ediyor.16 Ekim 2026 Cuma 16:10Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber



















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.