15 Ocak 2025
  • İstanbul6°C
  • Ankara8°C

Boeing Uçak Biyoyakıtı Geliştirmek İçin Adım Attı

Boeing ve Birleşik Arap Emirliklerindeki araştırma ortakları, deniz suyundan beslenen çöl bitkilerinden biyoyakıt üretilebildiğini ortaya koyarak, sürdürülebilir uçak biyoyakıtı geliştirme konusunda önemli bir adım attı.

Boeing Uçak Biyoyakıtı Geliştirmek İçin Adım Attı

23 Ocak 2014 Perşembe 13:08

Boeing ve Birleşik Arap Emirliklerindeki araştırma ortakları, deniz suyundan beslenen çöl bitkilerinden biyoyakıt üretilebildiğini ortaya koyarak, sürdürülebilir uçak biyoyakıtı geliştirme konusunda önemli bir adım attı.


Abu Dabi’deki Masdar Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’ne bağlı Sürdürülebilir Biyoenerji Araştırma Konsorsiyumu (SBRC), Birleşik Arap Emirlikleri gibi kurak ülkelerde, biyoyakıt bitkilerinin üretimine destek verebilmek için bu projedeki bulguları test edecek.

SBRC Direktörü Dr. Alejandro Rios, “Halofit [tuzlu toprak bitkisi] adı verilen bu bitkiler, jet ve diğer taşıtlarda kullanılabilecek yenilenebilir yakıt kaynağı olarak beklentilerimizin üstünde bir umut vaat ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri, dünyanın başka bölgelerinde de uygulanabilme potansiyeli taşıyan, çöl alanlarını ve deniz suyunu inceleme ve sürdürülebilir biyoyakıt hammaddelerini araştırma konusunda lider konumundadır” dedi.

Boeing, Etihad Havayolları ve Honeywell UOP tarafından finanse edilen SRBC, kendini, tüm kullanım süresi boyunca fosil yakıtlarına kıyasla yüzde 50 ile 80 arasında daha az karbon salınımı yapan sürdürülebilir uçak biyoyakıtının geliştirilmesine ve ticarileştirilmesine adamış.

Etihad Havayolları Başkanı ve CEO’su James Hogan, “Etihad Havayolları, deniz suyuna dayanıklı bu bitkiler üzerinde yapılan araştırma sonuçlarından oldukça memnundur. Bu, çevremize uygun, yenilenebilir bir bitki kaynağından, gerçek anlamda sürdürülebilir bir uçak yakıtı geliştirme konusunda gerçek bir ilerlemedir” açıklamasını yaptı.

Halofit tohumları biyoyakıt üretimine uygun yağ içermektedir. SBRC araştırması, tüm bu ağaçsı bitkilerin pek çok hammaddeden daha verimli bir şekilde biyoyakıta dönüştürülebildiğini ortaya çıkardı.

Gelecek sene, SBRC bilim adamları Abu Dabi’nin tuzlu topraklarına iki ayrı halofit ekimi yaparak bir ekosistem denemesi yapacak. Balık veya karides çiftliğinden çıkan atık deniz suyu tarafından beslenecek halofitler, büyürken suyu da temizleyecek. Bu su, okyanusa dökülmeden önce mangrov tarlasına akıtılacak. Her iki bitki de SBRC araştırması bulguları kullanılarak uçak biyoyakıtına dönüştürülebilecek. Dr. Rios’a göre, dünyadaki suyun yüzde 97’sinin okyanuslarla, karanın ise yüzde 20’sinin çöllerden oluştuğu göz önünde bulundurulursa bu projenin küresel bir etkisi olacak.

Boeing Ortadoğu Başkanı Jeffrey Johnson ise, “Boeing, uçak karbon emisyonlarının azaltılmasına çare bulmak konusunda kararlıdır ve sürdürülebilir uçak biyoyakıtı bu stratejimizin en önemli bileşenidir.  Masdar Enstitüsü’nün biyoyakıt araştırması çok büyük bir potansiyel göstermektedir ve biz Abu Dabi’nin bu önemli alandaki liderliğini ve yenilikçiliğini alkışlıyoruz” dedi.



23 Ocak 2014

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA