19 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara20°C

Avrupa’daki İleri Teknoloji Şirketleri Üretim Tesislerini Müşterilerine Yakın Yerlere Taşıyor

UPS Anketi, Avrupa’daki ileri teknoloji şirketlerinin üretim tesislerini müşterilerine yakın yerlere taşıdığını ortaya koydu.

Avrupa’daki İleri Teknoloji Şirketleri Üretim Tesislerini Müşterilerine Yakın Yerlere Taşıyor

10 Eylül 2015 Perşembe 15:49

Bu sene Avrupa’daki katılımcılarla gerçekleştirilen beşinci UPS Tedarik Zinciri’nde (CITC) Küresel Değişim anketi sonuçlarına göre, Avrupa’daki ileri teknoloji şirketleri kendi sektörlerinde güçlü bir büyüme bekliyor ve ilgili şirketler bu büyümeye üretim tedarik zinciri ağlarını oluştururken çok sayıda faktörü göz önünde bulundurarak hazırlanıyor.

UPS adına IDC Manufacturing Insights tarafından gerçekleştirilen ankette, ileri teknoloji şirketlerinin iş gücü maliyetlerini azaltmak için hala üretim tesislerini müşteriye yakın yerlere taşıma stratejisini uyguladıkları, Avrupa’daki birçok şirketin de uzak ülkede yerel üretimi tercih ettiği sonucu ortaya çıkıyor. Bu doğrultuda, Avrupa katılımcılarının yüzde 38’i üretim sahalarını müşterilerine yakın  yerlere taşıdığını belirtiyor. Bu strateji maliyet kazancının avantajını kullanabilmek için tedarik zincirini; en iyi müşteri hizmeti ile genel kâr marjına ulaşabilmek için de yerel kaynakları en uygun hale getiriyor.

Bunun yanı sıra, UPS CITC anketi ileri teknoloji şirketlerinin ortaya çıkan yeni pazarlara girme ve prototipler ile yeni ürün tasarımları için üç boyutlu yazıcıya ilgi gösterme bakımından gitgide artan eğilimler gösterdiklerini ortaya koyuyor.

UPS adına IDC tarafından yapılan ankette Avrupa, Kuzey Amerika, Asya-Pasifik ve Latin Amerika bölgelerinden toplam 516 ileri teknoloji yöneticisinin görüşlerine başvuruldu. Bu katılımcılar ileri teknoloji tedarik zinciri profesyonellerinden oluşuyor. Sonuçlar ise tedarik zincirlerinde hâlâ devam etmekte olan ve şirketlerin sahip oldukları tesislerin konumlandırılması ile tedarikçilerin seçilmesi hususlarını etkileyen bir evrimi gözler önüne seriyor.

UPS Avrupa Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Scott Aubuchon konu hakkında şunları söyledi: “Yerel üretim stratejileri ve tedarik zincirleri bakımından daha esnek yaklaşımlar sergilemeye başlamaları sonucu, ileri teknoloji şirketleri artık artan pazar dinamiklerine daha iyi cevap verebilir durumda. Avrupa’daki şirketler ürünlerin teslimi için harcanan zaman ile maliyeti değerlendirirken bütünsel bir yaklaşım sergiliyor.”

Aubuchon, “Şirketlerin hizmet seviyelerini geliştirmesi, ulaştırma maliyetlerini azaltması ve ürün kalitesi ile fikri mülkiyet hakları üzerinde daha etkin bir kontrole sahip olmayı talep etmesiyle birlikte, üretim tesislerini müşterilerine daha yakın bir yere taşıma stratejisi daha çok popülarite kazanmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

Bu yıl ki anket sonuçları 2013 yılındaki sonuçlarla karşılaştırıldığında yüzde 9 artışla, Avrupa’da ileri teknoloji lojistiğinde karar vericilerin yüzde 35’i yakın ülkelerde üretim sistemine ilişkin planlamalar yaptığı ortaya çıkıyor. Avrupa katılımcılarının yüzde 54’ü iki veya daha fazla yıl önce; yüzde 34’lük bir kesim ise bu sene üretim tesisini müşterilerine daha yakın bir yere taşıdığını belirtiyor.

Sektörde ihracat artarken yeni fırsatlar ortaya çıkıyor

CITC anketi ileri teknoloji ihracatının Avrupa da dâhil olmak üzere, küresel anlamda güçlü bir görünüme sahip olduğunu gösteriyor. Avrupalı katılımcıların yüzde 39’u gelecek iki yıl içerisinde ileri teknoloji sektörü ihracat hacmindeki küresel büyümede mevcut hızla artış yaşanacağını öngörürken, yüzde 19’luk kesim ise daha hızlı bir büyüme beklediğini belirtiyor.

İleri teknoloji şirketleri yeni ortaya çıkmakta olan pazarlara başarılı bir şekilde girmeyi başardı. Anket katılımcıları arasında, Avrupa katılımcılarından yüzde 66’sı halihazırda Çin’de, yüzde 41’i Hindistan’da, yüzde 31’i ise Brezilya’da ürünlerini sattıklarını beyan ediyor. Avrupa’daki ileri teknoloji şirketlerinin bu sene girmeyi planladığı ilk üç pazarı ise Brezilya, Hindistan ve Asya-Pasifik ülkeleri (Hindistan ve Çin hariç olmak üzere) oluşturuyor.

Her ne kadar yeni pazarlara girme oranı yüksek olsa da, bu genişlemenin önündeki engeller de bir yandan değişmeye devam ediyor. Küresel anlamda en büyük engeli yasal mevzuatı belirlemek oluşturuyor. Ancak Avrupa’da bu unsur, ilk faaliyetleri kurma, kültürel değişiklikler, mevzuat değişikliklerine ayak uydurma ve hangi pazarlara girileceğinin belirlenmesi gibi engellerin ardından sıralamada beşinci olarak yer alıyor. Avrupa’da mevzuat anlamında en çok endişe yaratan durum, katılımcıların yüzde 44’ünün de belirttiği üzere küresel veya sınır ötesi takip edilebilirlik ve görünürlük.

CITC ileri teknoloji anketi tüm bu bahsedilenlere ek olarak, ileri teknoloji şirketlerinin gitgide artan bir eğilimle, ortaya çıkan yeni pazarlara girdiğini ve prototip ile yeni ürün tasarımlarında üç boyutlu yazıcıyı tercih etmeye başladıklarını gösteriyor.

Anket katılımcılarının yüzde 66’sı üç boyutlu yazıcı anlamında pratik deneyimlerinin olduğunu belirtirken, yüzde 28’lik kesim ise bu teknolojiyi yeni yeni kavramaya başladıklarını söylüyor. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA