22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara12°C

AKP Ulaştırma Politikalarını Ve Projelerini Paylaştı

Adalet Ve Kalkınma Partisi – AKP, 9 Aralık 2006 Cumartesi günü ulaştırma, sanayi ve enerji sektörlerini hedefleyen “AK Parti Hesap Veriyor” başlıklı bir toplantı düzenledi.

AKP Ulaştırma Politikalarını Ve Projelerini Paylaştı

19 Ocak 2007 Cuma 13:09

Adalet Ve Kalkınma Partisi – AKP, 9 Aralık 2006 Cumartesi günü ulaştırma, sanayi ve enerji sektörlerini hedefleyen “AK Parti Hesap Veriyor” başlıklı bir toplantı düzenledi. İstanbul AKP İl Başkanlığı ve AKP Üsküdar İlçe Başkanlığı tarafından Haydarpaşa Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda ulaştırma sektörüyle ilgili icraatlar ve projeler anlatıldı. Toplantıya Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı konuşmacı olarak katıldı.

Toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı; ardından AKP’nin icraatlarını anlatan bir sinevizyon gösterisi yapıldı. Sinevizyon gösterisinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, konuşma yapmak üzere kürsüye geldi.

İstanbul’un ulaşım sorunu 5 yıl içinde çözülecek

2010 Dünya Kültür Başkenti olarak açıklanan ve Türkiye’ye büyük bir gurur yaşatan İstanbul’un temel sorunlarını çözmek için gece-gündüz çalıştıklarını belirten Topbaş, İstanbul’da 2,5 yıl içinde 103 yeni yol ve kavşak inşa edildiğini, gelecek 5 yıl içinde ulaşım sorununu çözebilmek amacıyla toplam 18,5 milyar YTL’lik bütçe ayrıldığını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın başta ulaşım olmak üzere, kentin en önemli problemlerine sırasıyla neşter vurduğunu ve bu konuda ciddi projeleri hayata geçirdiğini kaydeden Topbaş, “Büyükşehir Belediye Başkanlığı, giderek daha büyük bir sorun haline gelmeye başlayan ulaşım problemini kökünden çözmek için radikal kararlar aldı ve reform niteliğindeki uygulamalarla kentin bütün bölgelerinde büyük bir altyapı ve iyileştirme çalışması başlattı.” dedi.


Topbaş: “72 kilometreyi bulan metro inşaatı bütün hızıyla sürmekte”

Topbaş; entegre ulaşım projeleri, deniz – metro ulaşımı, ilk finüküler sistem, metro inşaatı, metrobüsler ve tünel çalışmaları ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Deniz, kara ve raylı sistemlerde tek bilet uygulamasını devreye alarak entegre ulaşım projelerimizden ilkini hayata geçirdik. Şehir Hatları’nı devraldıktan sonra İDO, 73 gemi ve 81 iskele ile dünyanın en büyük araç ve yolcu taşımacılık şirketi haline geldi. Ayrıca 4 arabalı vapur, 2 feribot, 5 deniz otobüsü alımı ve inşa edilen 10 civarında yeni iskele ile deniz ulaşımında büyük bir ilerleme kaydedilmiştir. Daha önce yılda 2,5 kilometre olan metro inşaatı 6 kat artırılarak 15 kilometreye çıkarıldı. Şu anda 54 kilometrelik raylı sistem hizmet vermekte. 72 kilometre olan banliyo hatları ile birlikte 125 kilometrelik demiryolu ağı da İstanbulluların hizmetinde. Banliyo hatlarının yer üstü hafif metroya dönüştürülmesi projeleri ise devam ediyor. Taksim-Kabataş arasını 110 saniyeye indiren finüküler sistem de devreye alınırken tamamı 72 kilometreyi bulan metro inşaatı bütün hızıyla sürmekte. Raylı sistemde nihai hedef 5005 kilometre olarak belirlendi. Bütün bu çalışmaların toplam bedeli 4 milyar YTL. Bunlara 12 şeritli bir otobana bedel olan Marmaray 2009’da eklenecek.”

2007 bütçesi 1 milyar 614 milyon YTL

E-5’te yürütülen yol çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Topbaş, 2007’de metrobüslerin yolcu taşımacılığına başlayacağını belirtti. “7 Tepeye 7 Tünel” projesi kapsamında 33 tünel yol planlandığını ve bu yolların toplam uzunluğunun 78 kilometre olacağını önemle vurgulayan Topbaş, sözlerini şöyle noktaladı: “Ulaşım sorununu çözmek amacıyla 2007’deki yatırımlar için belediye bütçesinden 1 milyar 614 milyon YTL ayrılmıştır.”

Topbaş’ın ardından kısa bir sunum yapmak üzere sahneye gelen Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, özel havayolu şirketlerinin önünün açılmasının ardından sektörde yaşanan gelişmeleri ve Pegasus’un ulaştığı noktayı anlattı. THY dışında iç hatlarda hizmet veren özel havayolu şirketlerinin artmasıyla çok sayıda insanın havayolu taşımacılığının avantajlarından ekonomik fiyatlarla faydalanabildiğinin altını çizen Sabancı, Pegasus Havayolları’nın iç ve dış hatlar olmak üzere toplam 71 noktaya uçuş gerçekleştirdiğini belirtti.

Sabancı’dan sonra AKP’nin ulaştırma politikaları ve icraatlarıyla ilgili olarak bir sunum yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Atatürk’ün bizlere emanet ettiği çağdaş medeniyetlere ulaşma hedefi doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.


Bakan Yıldırım: “Konya git-gel 2,5 saat”

Ankara ve İstanbul arasındaki yolculuk süresini kısaltmak, daha hızlı, konforlu ve güvenli bir seyahat sağlamak amacıyla, mevcut güzergahın rehabilite edilmesi amacına yönelik olan hızlı tren projesinin iki etaplı olarak planlandığını ve bütün hızıyla sürdüğünü belirten Bakan Yıldırım, “Böylece Ankara-İstanbul arası yaklaşık 3 saate inecek ve havayolu ile rekabet edebilir düzeye gelecek. Bu proje, Ankara-İzmir arasındaki seyahat süresini de yaklaşık 2 saate indirecektir. Diğer demiryolu projeşerimiz arasında Ankara-Konya Yeni Demiryolu Projesi bulunmaktadır. Bu proje tamamlandığında Konya git-gel 2,5 saat olacaktır” dedi.

Yüzyılın rüyası: Marmaray

Marmaray Projesi’ni yüzyılın rüyası olarak nitelendiren Binali Yıldırım, Sultan Abdülmecid’in çizdirdiği bu projenin 100 yıl gecikmeyle olsa da hayata geçirileceğini söyledi. 1904’den 2004 yılına kadar Türkiye’nin gündeminde kalan bu projenin ilk etabının temelinin 9 Mayıs 2004 tarihinde atıldığını hatırlatan Bakan Yıldırım, “Söz konusu proje, 13,6 kilometre uzunluğundaki demiryolu boğaz tüp geçişi, 62,7 kilometre mevcut banliyö hatlarının yüzeysel metroya dönüştürülmesi ve araç temini olmak üzere 3 ana gruptan oluşmaktadır. Tüm sistemin araçlar hariç, maliyeti yaklaşık 2 milyar 73 milyon dolar (özkaynak hariç) olup, inşaat süresi 56 ay olarak planlanmıştır.” dedi.

Demiryolu sektöründe yük taşımacılığında alınan tedbirler hakkında da bilgi veren Bakan Yıldırım, şöyle devam etti: “Yük taşımacılığında blok tren uygulamasına geçilmiş, böylece teşkilat garlarındaki manevra hizmetlerinde yüzde 50 oranında azalma sağlanmış, rotasyon süresi düşürülmüş, vagon verimliliği artırılmış ve yük taşımacılığındaki enerji giderleri yüzde 18 oranında azaltılmıştır. Köln-Köseköy arasında haftada 5 gün, Halkalı-Slovenya, Halkalı-Rotterdam ve Halkalı-Disburg arasında haftada birer gün olmak üzere tarifeli blok tren çalışmaktadır.”

Karayolu sektöründen de bahseden Yıldırım, 10 Temmuz 2003 tarihinde çıkarılan “Karayolu Taşıma Kanunu” ve bu kanunun uygulanmasına ilişkin olarak çıkarılan yönetmeliklerle karayolu taşımacılığında reform niteliğinde yenilikler getirildiğini belirtti.

Bakan Yıldırım’ın sunumunu tamamlamasının ardından Pegasus Havayolları’nın yaptığı çekilişle 50 kişiye yurtiçinde kullanmak üzere gidiş-dönüş uçak bileti hediye edildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA