22 Kasım 2024
  • İstanbul8°C
  • Ankara10°C

AKCA Lojistik Genel Müdürü Enes Akça: “Gıda Lojistiğinde Olmazsa Olmaz Olan İzlenebilirliği Teknolojik Altyapımızla Yönetiyoruz”

Farklı sektörlerde önemli tecrübeye sahip olan Akca Lojistik, Türkiye’nin çok sayıda ilinde konumlanmış̧ depoları ve güçlü̈ dağıtım ağı ile entegre lojistik ve tedarik zinciri hizmeti sunuyor.

AKCA Lojistik Genel Müdürü Enes Akça: “Gıda Lojistiğinde Olmazsa Olmaz Olan İzlenebilirliği Teknolojik Altyapımızla Yönetiyoruz”

13 Eylül 2023 Çarşamba 16:15

Akca Lojistik olarak, gıda lojistiği yönetiminde, ürünlerin tedarik zinciri kesintiye uğramadan son tüketiciye ulaştırılmasına büyük bir özen gösterdiklerini belirten AKCA Lojistik Genel Müdürü Enes Akça,  “Soğuk zincirin kırılması durumunda, taşınan gıda ürünlerinde ciddi kayıplar yaşanabilir. Bu da gıdaların bozulmasına, besin zehirlenmelerine ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, gıda lojistiği alanında özellikle soğuk zinciri önemsiyoruz” dedi.

AKCA Lojistik olarak gıda lojistiği alanında ne tür hizmetler sunuyorsunuz?

Akca Lojistik olarak, yurtiçinde faaliyet gösteren bir lojistik firmasıyız. Ana hizmet faaliyetlerimizi 3 başlık altında toplayabiliriz. Bunlar depolama, nakliye ve mikro dağıtım. Bu 3 başlığa ek olarak lojistik alanında dijital çözümler üreten bir bilgi teknoloji hizmet alanımız da mevcut.

Depolama tarafında yaklaşık 350 bin metrekarekapalı alanda faaliyet gösteriyoruz ve bu alanların ¼’ünde iklimlendirilmiş bölgelerde gıda ve gıdayla ilişkili ürünlerin depolamasını yapıyoruz. Nakliye ve mikro dağıtım tarafında ise günlük 500’ün üzerinde araç hareketimiz var ve bunların yarısında gıda taşımaktayız.

Bütün bu faaliyetlerimizi sistem altyapısı üzerinde canlı bir şekilde takip ediyoruz. Gıda lojistiğinde olmazsa olmaz olan izlenilebilirliği teknolojik altyapımızla yönetiyoruz.

AKCA Lojistik Genel Müdürü Enes Akça

Gıda lojistiği alanında hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Müşterilerinize ne tür avantajlar sunuyorsunuz?

Gıda alanında birçok sektörden müşterimiz mevcut. Çikolata, atıştırmalık ürünler, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, margarin, donmuş hazır gıda, unlu mamuller; depolama, nakliye ve mikro dağıtımını yaptığımız ürünlerin bir kısmı.

Burada yaygın depolama ve dağıtım ağımızla özellikle perakende ve ev dışı tüketime hizmet veren müşterilerimizin ürünlerini zamanında, taze ve formu bozulmadan son tüketicinin kullanımına sunulması için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Yine az önce bahsettiğim gibi güçlü sistem altyapımızla ürünlerin takibini ve denetimini sağlıyoruz. İş süreçlerimizde geçirilen zamanı kayıt altında tutarak bunu anlık olarak müşterilerimizle paylaşabilen bir IT altyapımız mevcut. Bu da müşterilerimizin gıda ürünlerini bize emanet ettiklerinde içlerinin daha rahat etmesini sağlayan bir unsur.

Gıda lojistiği iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? Büyüme hedefleri kapsamında ajandanızda neler var?

Gıda lojistiği iş hacmimiz, genel lojistik potansiyelimizin önemli bir kısmını temsil ediyor. Bu yılın ilk yarısında 30 bin seferden fazla gıda ürünü sevkiyatı gerçekleştirdik. 2023'ün ikinci yarısında, müşteri portföyümüzü genişletmeyi ve okula dönüş dönemi ile e-ticaret artışlarıyla birlikte kapasitemizi en az yüzde 25 oranında artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca, yeni projeler geliştirerek uzmanlığımızı farklı sektörlere taşıma, stratejik ortaklıklar kurma ve özelleştirilmiş çözümler sunma konularına odaklanıyoruz.

Gıda lojistiği alanındaki gelişmelerimizi büyütmekle kalmayıp, sosyal sorumluluk alanında da yoğunlaşmak istiyoruz. Lojistik sektörüne gençlerin ilgisini çekme planlarımız kapsamında okullarda eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerini düzenlemek için adımlar atarak, bu süreci daha disiplinli ve sistematik bir şekilde yürütme niyetindeyiz.

Aynı zamanda, operasyonel verimliliği artırmak amacıyla teknolojik yatırımlara ağırlık veriyoruz. Akıllı depolama ve stok yönetimi sistemleri gibi yenilikçi yaklaşımlarla teslimat sürelerini optimize etmeyi hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için ajandamızda bulunan diğer önemli unsurlar arasında, süreç iyileştirmelerine de öncelik veriyoruz.

Gıda, likit ürünler ve soğuk zincir lojistiğine yönelik yatırım planlarınız neler?

Akca Lojistik olarak, gıda lojistiği yönetiminde, ürünlerin tedarik zinciri kesintiye uğramadan son tüketiciye ulaştırılmasına büyük bir özen gösteriyoruz. Bilindiği gibi soğuk zincirin kırılması durumunda, taşınan gıda ürünlerinde ciddi kayıplar yaşanabilir. Özellikle düşük sıcaklıkta muhafaza edilmesi gereken gıdaların sıcaklık koşulları ihlal edilirse, mikroorganizmaların üremesi hızlanabilir. Bu da gıdaların bozulmasına, besin zehirlenmelerine ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, gıda lojistiği alanında özellikle soğuk zinciri önemsiyoruz.

Bu bağlamda İstanbul bölgesindeki müşterilerimize hizmet vermek amacıyla yeni bir soğuk hava deposu hizmete aldık ve Türkiye genelinde eksikliği hissedilen soğuk zincir depolama alanındaki yatırımlarımıza devam edeceğiz. Ayrıca, taşıma faaliyetlerimizdeki FRC sertifikalı araç sayısını artırma amacındayız. Bunun yanında gençleri lojistik sektörüne ilgi göstermeye teşvik etmek amacıyla, okullarda eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri düzenlemeyi planlıyoruz.

Araştırmalar ülkemizde sebze ve meyvelerin taşınması ve depolanması sırasında 20 milyar TL'yi bulan kayıplar yaşandığını ortaya koyuyor. Gıda ürünlerinde yüksek değerdeki bu kaybın başlıca sebepleri nelerdir?

Bu kayıpların ana sebepleri, gıda lojistiği standartlarına uygun olmayan ortamlarda gıdanın depolanması ve nakledilmesi gibi hatalı uygulamalardır. Gıda lojistiği, üretim sürecinden soframıza gelene kadar büyük hassasiyetle yönetilmesi gereken bir süreç. Bu kapsamda da gıda lojistiğinde zincirinin her halkasının doğru ve eksiksiz çalışması hem tüketici sağlığını korumak hem de sektörümüzün sürdürülebilirliği açısından kritik bir rol oynamaktadır.

Gıda ürünlerinin taşınması sırasında uygun sıcaklık koşullarının korunması, depolama ve nakliye aşamalarında izlenebilirlik sisteminin etkin bir şekilde kullanılması gibi unsurlar, ürün kayıplarını minimize etmek ve gıda güvenliğini sağlamak adına vazgeçilmezdir.

Bu noktada sektör paydaşları olarak bize önemli sorumluklar düşüyor. İşini iyi yapan lojistik firmalarının çoğalmasının gıda lojistiğinde kaybın önüne geçilmesi için en büyük katkıyı sunacak etkenlerden olduğuna inanıyorum.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA