21 Kasım 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara17°C

2022’de Hibrit ve Elektrikli Araçlara Talep Artacak

2021 yılında sıkça karşımıza çıkan elektrikli otomobil yenilikleri, 2022’de daha fazla yaygınlaşacak. Dev otomobil markaları, elektrikli otomobiller için rekabet edecek.

2022’de Hibrit ve Elektrikli Araçlara Talep Artacak

14 Ocak 2022 Cuma 10:50

Küresel ekonominin yüzde 4’ünü tek başına oluşturan otomotiv sanayii, çip krizi, hammadde fiyatlarındaki hızlı yükseliş, küresel üretimde yüzde 16’lara varan daralma, emisyon kriterlerinin sıkıştırması ve değişim ortamında var olmaya ve geleceğe uzanmaya çalışıyor. Bunların ötesinde, iklim krizi ve çevresel sorunlar sektör üzerindeki baskıyı ve sorumluluğu artırırdı.

Dünya genelinde yaşanan bu değişimler sektörün, elektrikli ve hibrit motorlu araçlar çağına tam gazla girmesini sağladı. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) tahminlerine göre küresel otomobil satışları önceki yıla göre yüzde 20'lik azalma ile büyük düşüş yaşadı. Buna rağmen elektrikli otomobil satışları trendi yakaladı ve pazar beklentilerini aştı.

2021 KPMG Perspektifinden Otomotiv Sektörüne Bakış Raporu’na göre Türkiye otomotiv sanayisinde 2021 ilk üç ayında toplam üretim 360 bin 766 seviyesine ulaştı. Bu hacmin yüzde 59’u otomobil, yüzde 30’u da kamyonet. Bu seviye, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5’lik bir artışa işaret ediyor. Bu noktada, sektörün 2021 yılındaki binek araç üretim payının 2020 yılının aynı döneminde yüzde 67,5 oldu. Binek otomobil üretimi düşmesine rağmen üretim hacmi hafif ticari segmenti ile arttı.

2022’de Hibrit ve Elektrikli Araçlara Talep Artacak

Ağır ticari araç sektöründe ise elektrikli dönem başladı.  Tesla, Scania Mercedes, Volvo Truck ve Türkiye’de geliştirme çalışmalarını sürdüren Ford Truck gibi uluslararası markalar konsept elektrikli kamyonlarını hazırladılar.

Bütün hazırlık öncelikle ağır emisyon yasalarına uyarak, milyarlarca avroyu bulacak cezalardan kurtulmak. Yatırımları asıl tetikleyen bedeli oldukça yüksek olacak emisyon cezaları birkaç yıl içinde devreye alınacak. Avrupa Komisyonu’nun çevreyi kirleten yüksek hacimli motorlara yönelik baskısına karşın, üreticiler de şarj istasyonlarının yaygınlaşması ve filolar için ek satın alma sübvansiyonları istiyor.

Avrupalı ağır ticari araç üreticileri, elektrikli kamyon talebinin desteklenmesinde şarj istasyonu ağının genişletilmesi için Avrupa Komisyonu’ndan talepte bulundular. 2025 yılında 11 bin, 2030 yılında ise 42 bin kamyon şarj istasyonu talebinde bulunan Avrupalı kamyon şirketleri taleplerinin karşılanmasını bekliyor.

Ford Otosan Pazarlama, Satış ve Satış Sonrası Genel Müdür Yardımcısı Özgür Yücetürk: “Hibrit ve Elektrikli Araçlara Talep En Üst Seviyeye Ulaştı”

Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt: “Satışlarımızda Elektrikli Araçların Ağırlık Kazanacağını Düşünüyoruz”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA