22 Aralık 2024
  • İstanbul5°C
  • Ankara5°C

2020’ye Kalanlar

Türkiye, 2019 yılını diken üstünde geçirdi. Bölgesel etkilerin yanı sıra iç siyasi hareketlilikten de canı yanan ekonomideki olumsuz tabloya, sanayi üretiminin düşmesi ve iç tüketimde azalmanın da eklenmesiyle zorlu bir döneme girmiş olduk.

2020’ye Kalanlar

03 Şubat 2020 Pazartesi 15:31

Umutlar, alınmış tedbirlerin olumluya doğru gidiş yaratması ve birikmiş talebin harekete geçmesine bağlanmış durumda.

Geleneksel sorunlarıyla uğraşan taşımacıların da dış ticaret dengesinin bozulduğu bir dönemi atlatma yolunda oldukça zorlandıklarına tanık olduk. Dolu yükle gittikleri Avrupa ülkelerinde dönüş yükü bulamamanın verdiği çaresizlik, kaybolan zaman ve para, son iki yıla damgasını vurdu. Bu yılları ağır şartlarda ve yatırımsız geçiren taşımacılar kadar, sektörün tedarikçileri de ayakta kalma savaşı verdi. Yaşanan sorunlara rağmen 2019 yılının son aylarında hissedilmeye başlanan olumlu rüzgarın etkisini birazcık daha arttırdığını görüyoruz. Genelde temkinli yaklaşılan bu olumlu etkinin yılın son aylarında yatırıma dönmeye başlaması, bulutların yavaş yavaş dağılması açısından önemli.

Yine de hem Türkiye ekonomisi hem de ekonominin yükünü sırtlanmış olan taşımacılık ve lojistik sektöründe sıkıntıların geçtiğini söylemek için erken. Avrupa ekonomisi için küçülme beklentileri, içinde bulunduğumuz bölgenin bitmeyen çatışma riskleri ve dış ticarette taşıma dengesi yerine oturmamışken iyimser olmak kolay değil.  Büyümek ve faaliyetlerini geliştirmek isteyen ve bunun için yatırımlarını bekleten şirketlerin düşük faizlerin teşvik edici etkisiyle harekete geçtiğini görmek ise umut verici.

Türk taşımacıları, koşullara adapte olma konusunda en başarılı meslek grupları arasında yer almaktadır. Yeniliklere geçme konusunda da dikkat çeken bir profil sergilemektedirler. Genel eğilim olarak uyumlu ve boyun eğen bir meslek grubu olsa da bazı gelişmelere karşı gelebilirler. Özellikle yurtiçinde dijital takograf kullanımı ve Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) uygulamasına karşı eylem yapan bireysel kamyoncular ve bazı kooperatifler, hazırlıkların tamamlanması amacıyla kararın uygulamasının 6 ay ertelenmesini sağladı.  Bazı taşımacılık derneklerinin de karşı geldiği U-ETDS uygulaması taşımacılık faaliyetinde bulunan firmaların taşıdıkları eşya, kargo ve yolcu hareketlerinin elektronik olarak gerçek zamanlı takibinin ve denetimin sağlanması hedefiyle getirilmişti. Taşımacılar için ‘zaman kaybı ve maliyet artışı’ olarak görülen yeni sistemle ilgili tartışmalar, şimdilik yaz aylarına kalmış görünse de bu konu gündemde bir süre daha kalacaktır. Taşımacılar, gelişimin gerisinde kalmamak için hazırlıklı olmalıdır.

Sektörü doğrudan ilgilendiren takograf ve elektronik denetim sistemi tartışmaları sürerken; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren genel müdürlük sayıları, birimler birleştirilerek azaltıldı. Farklı yorumlara neden olan bu gelişme ile sektör artık daha derli toplu hizmet alma, tek muhatap ile birçok sorunu çözme gibi sonuçların yanı sıra yetki karmaşası ve yetki alanlarının geçişmesi gibi sıkıntılar varsa bu değişiklik ile onlara da çözüm beklemektedir.
 

İlker ALTUN
[email protected]

Kargohaber Dergisi (Sayı:253)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA