UTİKAD Antrepolarda Yaşanan Sorunlar İçin Devreye Girdi
UTİKAD heyeti, yönetmelik değişikliğinin ardından antrepo işletmelerinde yaşanan sorunları görüşmek üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürü Avni Ertaş’ı makamında ziyaret etti.

18 Mart 2015 Çarşamba 15:20
Gümrük Yönetmeliği kapsamında, teminat miktarlarının yükseltilmesi ve depolara yeni kamera sistemi uygulamasının getirilmesi, yüklü miktarda ek maliyetler ile karşılaşan antrepo işletmecilerini zor durumda bıraktı.
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Gümrük ve Antrepo Çalışma Grubu Başkanı Ahmet Dilik, Gümrük ve Antrepo Çalışma Grubu üyesi Ali Bozkurt ile UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur, yönetmelik değişikliğinin ardından antrepo işletmelerinde yaşanan sorunları görüşmek üzere Ankara’da ziyaretler gerçekleştirdi. UTİKAD Heyeti ilk olarak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürü Avni Ertaş’ı makamında ziyaret etti.
Antrepo işletmecilerinin 02 Aralık’taki yönetmelik değişikliğinden sonra karşılaştığı sorunlardan birisi ‘kameralar konusu’. Önceki yıllarda getirilen zorunlulukla depolarındaki kameraları ve görüntü depolama sistemlerini yenileyen antrepocular, son değişiklikle tekrar kamera yenilemesi ile karşıya karşıya kaldılar.
Henüz birkaç yıl geçmişken kamera ve görüntü depolama sistemlerinin tekrar yenilenmesinin sektöre çok yüksek bir ek maliyet getirdiğini ifade eden UTİKAD heyeti, yenileme işlemlerine başlamış ancak henüz tamamlayamamış antrepo işletmecilerine ek süreler tanınması ve bu süre içerisinde de depoya eşya girişlerine izin verilmesi yönündeki görüşünü aktardı.
Ertaş: “Kamera sisteminin kurulumu için ek süre verilecek”
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürü Avni Ertaş, kamera sisteminin kurulumu için süreci başlatmış olan antrepo işletmecilerine üçer aylık dönemler itibariyle ek süreler verileceğini ve henüz kamera takılma süreci tamamlanmamasına rağmen işlemlerin sürdüğü kanıtlandığı takdirde antrepoya eşya girişine izin verileceğini belirtti.
UTİKAD heyeti ayrıca uzun sürelerdir antrepolarda bulunan tasfiyeye tabi eşyalarla üzerinde haciz bulunan eşyaların işlemlerinin sonlandırılarak, antrepolardan çıkarılamayan bu eşyalar nedeniyle idare tarafından tutulan 75 bin Avro’luk eski teminatların serbest bırakılmasının sağlanmasını talep etti.
Daha sonra Antrepo ve Serbest Bölgeler Daire Başkanı Önder Göçmen’i makamında ziyaret eden UTİKAD heyeti, teminat kullanımlarıyla ilgili olarak sistemde yaşanan sorunları ve antrepolardaki uygulamalarda karşılaşılan aksaklıkları dile getirdi.
“75 bin Avroluk Eski Teminatlar İade Edilmeli”
Yeni sisteme göre antrepo işleticileri 100 bin Avro tutarındaki sabit teminatı vermiş durumdalar, ancak eski sistem gereği verilmiş olan 75 bin Avroluk teminatlar henüz idarede tutulmaktadır. Tasfiyelik eşyaların işlemlerinin tamamlanarak; ayrıca gerçekte tüm işlemleri bitmiş ve eşyalar antrepodan çekilmiş olmasına rağmen, bir şekilde sistemde açık kalan beyannamelerin kapatılmalarının sağlanarak halen idarede bulunan 75 bin Avro’luk eski teminatların iade edilmesi talep edildi. Açık beyannamelerin kapatılması işlemlerinin yeniden antrepolarda görevlendirilmiş olan gümrük idaresi memurları tarafından yerinde yapılabileceği belirtildi.
UTİKAD Heyeti, teminatın malların tamamı çekildikten sonra değil, çekilen her bir parti tutarı için iadesinin yapılabilmesi; beyanname girişlerinde farklı antrepo işletmecilerine ait tanımlı teminatların başkaları tarafından kullanılabilmesinin önüne geçilmesi; teminat oranlarının yanlış girilmesini önlemek için Bilge sisteminde GTİP numarasına duyarlı otomatik oran atamasının yapılabilmesi ve teminat hareketlerinin sistem üzerinden izlenebilmesinin sağlanması konusundaki taleplerini aktardı. Antrepo ve Serbest Bölgeler Daire Başkanı Önder Göçmen ziyaret sırasında gündeme gelen konuları ve talepleri inceleyerek dikkate alacaklarını söyledi.
Ziyaretleri takiben görüş ve taleplerini yazılı olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile ilgili gümrük idaresi birimlerine ileten UTİKAD yaşanan aksaklıkların bir an önce çözülmesi konusunda idarenin desteğini bekliyor.
Ayrıca 2 Aralık 2014 tarihli değişiklikle gümrük yönetmeliğinin 78’inci maddesine eklenen bir fıkra ile Türkiye Gümrük Bölgesine denizyolu ile getirilen dolu konteynerlerin, denize iskele bağlantısı olmayan geçici depolama yerlerine alınmasına, Bakanlıkça belirlenecek zorunlu haller dışında izin verilmeyeceği öngörüldü.
Bu değişiklik sonucu yine Bakanlıkça faaliyetlerine izin verilen geçici depolama yerlerine konteynerle mal çıkartılamayacak olması, liman sahalarının sıkışmasına, mevcut geçici depolama yerlerinin atıl kalmasına ve limanların verimli kullanılamamasına neden olacaktır. Nitekim bu uygulama başladıktan sonra özellikle yoğun konteyner trafiği olan Ambarlı limanlar bölgesi içinde kalan terminallerde sıkışıklıklar ve malların alıcılarına geç teslim edilmesi sorunu yaşanmaya başladı.
Bu nedenle UTİKAD, eklenen fıkranın bir an önce iptal edilmesi ve bu değişiklik gerçekleşene kadar da sıkışıklık yaşanan limanlardan aynı gümrük idaresine bağlı geçici depolama yerlerine konteynerlerin alınmasına izin ver
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekol ve Türk Henkel’in Sürdürülebilir Tesisine Uluslararası ÖdülEkol, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’ndeki (MEA) şirketlerin lojistik ve tedarik zincirindeki yeniliklerini sergilediği dünyanın en saygın platformlarından The Supply Chain Excellence Awards MEA'da ödüle layık görüldü.16 Haziran 2025 Pazartesi 13:05Lojistik
Iveco 50’nci Yılında Geleceğe Yön Veren Bir Kutlamaya İmza Attı"50xBeyond" etkinliğiyle 50’nci yıl dönümünü kutlayan Iveco, elektrikli S-eWay çekici ile eJolly ve eSuperJolly modellerini tanıtarak sürdürülebilir taşımacılık hedeflerine güçlü bir adım attı.13 Haziran 2025 Cuma 12:25Ticari Araçlar
Mercedes-Benz Türk Bayi Ağı Dönüşümünü SürdürüyorYenilenen Has Otomotiv Hadımköy Şubesi, kamyon ve otobüs ürün gruplarına modern yapısıyla hizmet vermeye başladı.12 Haziran 2025 Perşembe 13:05Ticari Araçlar
transport logistic and HLPFI partner to launch global project cargo platformDedicated project cargo exhibition area to debut at international transport logistic trade fairs10 Haziran 2025 Salı 16:52World News
transport logistic 2025 breaks recordsJune 5, 202505 Haziran 2025 Perşembe 19:57World News
DFDS Türkiye, Tekstil ve Perakende Lojistiği İçin Filosunu GüçlendiriyorAvrupa’nın entegre lojistik çözümleri alanındaki lider şirketlerinden DFDS, Türkiye operasyonlarını güçlendirmeye devam ediyor.02 Haziran 2025 Pazartesi 16:49Lojistik
Sanayi Egemenliğinin Kaybı: Çin Devlet Destekli İthalatla Tasfiye Edilen Bir SektörKOMSAD Genel Sekreteri ve Sektör Temsilcileri fuar nedeniyle bulundukları İstanbul’da bir araya geldi.02 Haziran 2025 Pazartesi 16:28Aktüel
2025'te Havayolu Kârlılığı Güçlenecek, Hava Kargo 142 Milyar Dolar Gelire UlaşacakYeni Delhi02 Haziran 2025 Pazartesi 16:09Havayolu
Yeni Nesil Taşımacılık Teknolojileri, Renault Trucks FEST ile SahadaydıYenilikçi teknolojiler ve sürücü dostu çözümler, Renault Trucks FEST’de buluştu.02 Haziran 2025 Pazartesi 15:38Ticari Araçlar
Airline Profitability to Strengthen Slightly in 2025 Despite HeadwindsNew Delhi - The International Air Transport Association (IATA) announced updates to its 2025 airline industry financial outlook, showing improved profitability over 2024 and resilience in the face of global economic and political shifts.02 Haziran 2025 Pazartesi 14:47World News
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2025 Kargo Haber