UND Başkanı Aras ve Strateji Başkanı Şenel Arasında Lojistik Güçlendirme Görüşmesi Gerçekleşti
Yapılan ikili görüşmede, lojistiğin kritik bir sektör olduğunu belirterek, Türkiye’nin bu alandaki potansiyelinin ülkemiz için yarattığı fırsata değindi.

27 Mayıs 2024 Pazartesi 13:55
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Sayın Şerafettin ARAS ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Sayın İbrahim ŞENEL Ankara'da toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıda, Türkiye'nin lojistik stratejileri, uluslararası ticaret koridorları ve büyük ölçekli altyapı projeleri detaylı bir şekilde ele alındı.
Lojistiğin Stratejik Önemi ve Ticaretin Geleceği
Toplantının ana gündem maddelerinden biri lojistiğin stratejik önemi oldu. UND Başkanı, lojistiğin ülkenin rekabet gücünü belirleyen kritik bir unsur haline geldiğini vurguladı. Ticaret erbaplarının depolama maliyetlerinden kaçınmak istemesi, hızlı teslimat talepleri, lojistiği stratejik bir konu haline getiriyor. Türkiye'nin bu alandaki potansiyelinin doğru değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.
Kalkınma Yolu Projesi: Türkiye'nin Geleceği
Kalkınma Yolu Projesi'nin Türkiye için büyük öneme sahip olduğu ifade edildi. Proje kapsamında yapılacak yeni Fav Limanı inşaatı ve mevcut limanların modernizasyonu ile Türkiye'nin aktarma merkezi rolü güçlenecek. Mersin Limanı başta olmak üzere, Türkiye'nin limanlarının önemi artacak. Projenin hedefi, Basra Körfezi'ndeki Fav Limanı'ndan Türkiye sınırına kadar uzanacak bin 200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ağı ile Basra'yı Türkiye'ye, dolayısıyla Asya'yı Avrupa'ya bağlamak.
Uluslararası İş birliği ve Ticari Diplomasi
UND Başkanı, Türkiye'nin uluslararası rekabette avantajlarını kaybetmemesi için kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) etkin iş birliği yapması gerektiğini belirtti. Uluslararası Hazar Geçişli Orta Koridor, Zengezur Koridoru ve Kalkınma Yolu gibi projelerde iş birliği ve ticari diplomasi çerçevesinde hareket edilmesi gerektiği vurgulandı. Bu projelerin etkinleştirilmesi, Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası ticaretteki rolünü güçlendirecek.
Hız ve Verimlilik
İntermodal merkezlerin ve RO-RO terminallerin verimliliği ve sayısının artması ülkemizden geçen tüm koridorları olumlu olarak etkilemektedir.
RO-RO hatları ve aktarma merkezleri ile karayolunun entegrasyonu lojistik sektöründe oyunun kurallarını değiştiren en önemli etken olacaktır.
Bu nedenle Türkiye için büyük fırsatlar sunan proje, Uzak Doğu'dan Avrupa'ya mal akışında kritik bir rol oynayacak.
Irak ile İşbirliği
Irak'ın Mart 2023'te küresel transit sistemi olan TIR Sözleşmesine katılması, bölgesel ticaret merkezi olma potansiyelini artırıyor. Bu durum, Türkiye ve Avrupalı devletler tarafından dikkatle izleniyor ve projenin gerçekleşmesi durumunda bir endişe unsuru olmaya devam ediyor.
Bölgesel ve Küresel Rekabette Türkiye'nin Rolü
Toplantıda, Türkiye'nin coğrafi konumu ve kültürel bağları ile Asya-Avrupa arasında doğal bir köprü olduğu, Orta Koridor'un ise Türk dünyası ve Avrupa arasında ticaret köprüsü oluşturma potansiyeline sahip olduğu vurgulandı. Rusya’ya uygulanan yaptırımların olduğu bir dönemde, Orta Asya devletlerinin istikrarlı bir hat olan Hazar Denizi, Azerbaycan ve Türkiye yoluyla Avrupa’ya açılabileceği belirtildi.
Sarp Sınır Kapısı’nın Önemi
Toplantı sonunda, lojistik sektörünün stratejik önemi, başta Sarp sınır kapımız olmak üzere, ülkemiz ihtiyaçları doğrultusunda sınır kapılarımızın genişletilmesi ve uluslararası işbirliği konularında önemli değerlendirmeler yapıldı. Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak bu projelerin hayata geçirilmesinin önemine vurgu yapıldı. Bu projeler, Türkiye'nin uluslararası ticaretteki rolünü güçlendirecek ve bölgesel rekabette avantaj sağlayacak.
Aras, ev sahibi Sayın Şenel'e sektörün talep ve beklentilerine karşı göstermiş olduğu vizyoner yaklaşım nedeniyle teşekkür etti.
Hava Kargoda Mayıs 2026 Performansı Umut Verici, Toplam Talep %6 Artış GösterdiUluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Mayıs 2026 küresel hava kargo pazarlarına ilişkin olarak yayınladığı verilerde kargo ton-kilometre (CTK) cinsinden ölçülen toplam talebin geçen yıl Mayıs seviyelerine kıyasla %6 arttığını duyurdu.30 Haziran 2026 Salı 15:56Havayolu
Air Cargo Demand up 6.0% in MayThe International Air Transport Association (IATA) released data for May 2026 global air cargo markets showing:30 Haziran 2026 Salı 11:50World News
Turkish Cargo Özel Kargo Operasyonlarındaki Üç IATA CEIV Sertifikasını YenilediTurkish Cargo, ilaç ve sağlık ürünleri, bozulabilir kargolar ve canlı hayvan taşımalarındaki uzmanlığını üç IATA CEIV sertifikasını yenileyerek tescilledi.30 Haziran 2026 Salı 10:12Havayolu
UND’den Sınır Kapılarındaki Yoğunluğa Yakın TakipUND, İran ve Nahçıvan üzerinden Türkiye’ye dönüş yapan araçların sınır kapılarında yaşadığı yoğunluk ve uzun bekleme sürelerine ilişkin girişimlerini sürdürdüğünü açıkladı.29 Haziran 2026 Pazartesi 19:14Lojistik
Mercedes-Benz Türk Eğitimde Fırsat Eşitliğine Destek Veriyor“Her Kızımız Bir Yıldız” programı, kız çocuklarının eğitim hayatlarına destek olarak toplumsal gelişime katkı sağlamayı sürdürüyor.29 Haziran 2026 Pazartesi 16:58Aktüel
Renault Trucks Türkiye’den Hafif Ticariye Master Red EDITION HamlesiRenault Trucks Türkiye, Master Red EDITION ile ticari araç dünyasındaki çözüm alanını genişletiyor.29 Haziran 2026 Pazartesi 16:27Ticari Araçlar
TREDER’den Yaşlı Treylerler İçin Denetim ve Kısıtlama ÖnerisiKarayolu güvenliği gündemiyle düzenlenen toplantıda, 5 yaş üzeri treylerlerin teknik uyumunun denetlenmesi, 15 yaş üzeri araçlar için ise yapısal kontroller ve kullanım kısıtlamaları önerildi.29 Haziran 2026 Pazartesi 16:09Ticari Araçlar
transport logistic Shanghai 2026, genişletilmiş multimodal taşımacılık çözümleriyle tarihi bir başarıya ulaştı• 57 ülke ve bölgeden 939 katılımcı firmayla bugüne kadarki en büyük organizasyon gerçekleşti.29 Haziran 2026 Pazartesi 14:08Lojistik
Hafif Ticariden Ağır Vasıtaya Güçlü BuluşmaDoğuş Otomotiv distribütörlüğündeki Scania ve Volkswagen Ticari Araç, İstanbul Park’ta düzenlenen etkinlikte hafif ticari araçtan ağır vasıtaya uzanan modellerini basın mensuplarıyla buluşturarak ticari araçlara bütüncül yaklaşımını ortaya koydu.29 Haziran 2026 Pazartesi 09:57Ticari Araçlar
Mercedes-Benz Türk’ten Geleceğe YatırımMercedes-Benz Türk, Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda hayata geçirdiği yeni Finiş Binası yatırımıyla hem üretim kapasitesini artırıyor hem de elektrikli otobüs üretimine yönelik dönüşüm yolculuğunda önemli bir adım atıyor.26 Haziran 2026 Cuma 10:04Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.