Uluslararası Yük Taşımacılığında Yeni Düzenlemeler Hayata Geçirildi
DEİK Lojistik İş Konseyi, uluslararası yük taşımacılığı konusunda hayata geçirilen yeni düzenlemeler hakkında bir bilgilendirme yazısı yayınlandı.

23 Mayıs 2020 Cumartesi 21:20
DEİK üyelerine yönelik yapılan bilgilendirmede şu hususlar yer alıyor:
İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 08.05.2020 tarihli ve 7784 sayılı Genelgesi ile önceki Genelgeler iptal edilmiş olup uluslararası yük taşımacılığı konusunda aşağıdaki hususların düzenlenmesine karar verilmiştir. Uluslararası ticaret amacıyla İran ve Irak Sınır Kapılarından giriş-çıkışlar hariç olmak üzere (anılan kapılardan geri alınmamak kaydıyla sadece yabancı uyruklu tır şoförleri çıkış yapabilecektir) ülkemizden transit geçecek araç ve şoförler ile ülkemize giriş/çıkış yapacak araç ve şoförlere aşağıda belirtilen şartların sağlanması halinde geçiş izni verilecektir.
A. TÜRKİYE'DEN TRANSİT GEÇECEK ARAÇLAR VE ŞOFÖRLER
1. Koronavirüsle mücadele kapsamında araç şoförünün sağlık kontrolü sağlık birimlerince yapılacak ve bahse konu hastalığa ilişkin semptomların görüldüğü kişi/kişilere geçiş izni verilmeyecektir.
2. Giriş yapan araçlar dezenfeksiyon işlemine tabi tutulacaktır.
3. Şoförlerin yurt içindeki molalarında ve diğer insanlarla temas halinde olabilecekleri her noktada maske takmaları, araçlarında yeterli miktarda maske, dezenfektan ve uzun süre yetecek gıda malzemesi bulundurmaları sağlanacaktır.
4. Gümrük idarelerince transit geçecek araçların geçecekleri güzergâhlar ve mola yerleri belirlenecek ve transit geçecek tüm araçların “araç takip sistemi” üzerinden takip edilmesi suretiyle en uzak sınır kapısından 36 saat, diğer sınır kapılarından 24 saat içinde ayrılmaları sağlanacaktır. (Bu süreler; yol durumu, hava şartları, çıkış yapılacak gümrük idaresindeki yoğunluk durumu vb. hususlar dikkate alınarak ilgili gümrük idaresince 48 saate kadar uzatılabilecektir.)
5. Gümrük idarelerince belirlenecek mola yerlerinde ilgili Valilik/Kaymakamlıklarca gerekli sağlık ve güvenlik tedbirleri alınacaktır.
6. Türkiye’den içine transit geçecek şoförlerden zaruri haller dışında duraklama, bekleme yapmayacaklarına ilişkin İçişleri Bakanlığı birimlerince giriş kapılarında bir taahhütname alınacak, bu taahhütname ile şoför, yükümlülükleri ve bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde kendisine Umumi Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca ceza uygulanacağı hususunda bilgilendirilecektir.
7. Giriş izni verilmeden önce araçların ülkemizden geçerek çıkış yapacağı ülke tarafından kabul edileceği hususunda emin olunacak, araçların ülkemizden çıkması halinde giriş yapacağı ülke tarafından kabul edilmemesi halinde ise bu araçların girişi onaylanmayacaktır.
B. TÜRKİYE’YE GİRİŞ YAPACAK ŞOFÖRLER
1. Koronavirüsle mücadele kapsamında araç şoförünün sağlık kontrolü sağlık birimlerince yapılacak, muayene ve epidemiyolojik değerlendirmesinde,
a. Hastalığa ilişkin semptomların görülmesi halinde;
i. Türk şoförlerin sağlık denetleme merkezlerince ilgili Sağlık Müdürlüklerine bildirimi yapılarak belirlenen yerlerde karantina/tedavi altına alınmaları sağlanacaktır. İkamet ve kimlik bilgileri, gerekli kontrollerin sağlanması için bulunacağı ilin Sağlık Müdürlüklerine bildirilecektir.
ii. Yabancı şoförlere geçiş izni verilmeyecektir.
b. Hastalığa ilişkin semptomların görülmemesi halinde;
i. Türk şoförler 14 günlük karantina süresini evlerinde geçirmek üzere ülke içine alınacak ancak uluslararası ticari taşımacılık faaliyetleri kapsamında karantina süresinin bitmesini beklemeksizin yurt dışına çıkabileceklerdir. Uluslararası ticari taşımacılık kapsamında ülke dışına çıkmayacak şoförler ise 14 günlük karantina süresini evlerinde tamamlayacaklardır. Türk şoförlerin ikamet ve kimlik bilgileri, gerekli kontrollerin sağlanması için bulunacağı ilin Sağlık Müdürlüklerine bildirilecektir.
ii. Yabancı şoförlere ülkemize girişlerini takip eden en kısa sürede ülkemizden çıkış yapacaklarını taahhüt etmeleri halinde 14 günlük karantina süresi uygulanmadan ülke içine girişlerine izin verilecektir. Yabancı şoförler, ülkemizde bulundukları süre içerisinde kendilerinde herhangi bir solunum sistemi enfeksiyonu belirti ve bulgusu (ateş, öksürük, nefes darlığı, vb.) geliştiğini hissetmeleri halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvuracaklarını taahhüt edecektir.
iii. Yabancı şoförlere yurt içindeki mola yerlerinde ve diğer insanlarla temas halinde olabilecekleri her noktada maske takmaları, araçlarında yeterli miktarda maske, el dezenfektanı ve uzun süre yetecek gıda malzemesi bulundurmaları gerektiği ve ihtiyaç görülmesi halinde mola yerlerinin Devlet tarafından belirlenebileceği ve eskort eşliğinde yolculuk edebilecekleri hususu İçişleri Bakanlığı birimlerince tebliğ edilecektir.
2. Ülkemize giriş yapan araçlar dezenfeksiyon işlemine tabi tutulacaktır.
3. Türk ve yabancı şoförler için belirlenecek mola güzergâhlarında ilgili Valilik/Kaymakamlıklar tarafından gerekli sağlık ve güvenlik tedbirleri alınacaktır. Anılan şoförlerden zaruri haller dışında duraklama ve bekleme yapmayacaklarına ilişkin İçişleri Bakanlığı birimlerince bir taahhütname alınacak, bu taahhütname ile şoförlerin yükümlülükleri ve bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde Umumi Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca ceza uygulanacağı hususunda bilgilendirilmeleri sağlanacaktır.
4. Ülkemiz açısından aciliyet arz eden ilaç, tıbbi malzeme ve gıda maddeleri taşıyan araçların/şoförlerin girişlerine öncelik verilecektir.
C. RO-RO SEFERLERİNDE UYGULANACAK KURALLAR
1. Genel olarak Ro-Ro taşımacılığı kapsamında, yalnızca dorse/konteyner taşıması yapılacak olup, yolcu taşımacılığına izin verilmeyecektir. Liman Mülki İdare Amirinin uygun göreceği zaruri durumlar sebebi ile şoför alınacak olması halinde bu Genelgede belirtilen tüm kuralların yurda giriş ve çıkış esnasında kendileri için de uygulanacağı Liman Mülki İdare Amirliğince şoförlere tebliğ edilecektir,
2. Zonguldak-Chornomorsk (Ilyıchevsky), İstanbul(Haydarpaşa)- Chornomorsk (Ilyıchevsky, Karasu- Chornomorsk (Ilyıchevsky), Köstence-Karasu, Taşucu- Tripoli, Mersin Hayfa Limanları arasında yapılacak seferlerde ise şoförlerin gemiye binmesine müsaade edilecektir.
3. Gemilere binmesi 1 ve 2’nci maddeye göre uygun görülen şoförlerin, gemi mürettebatı ve varsa yolcular ile sosyal izolasyonunun sağlanması zorunluluğu gemi kaptanına ve diğer ilgililere Liman Mülki İdare Amirliğince tebliğ edilecektir.
4. Ülkemize Ro-Ro seferi ile gelen tırlar şoförlerine teslim edilmeden önce şoför kabini başta olmak üzere araçların dezenfeksiyonu yapılacaktır.
Son olarak, İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 14.05.2020 tarihli ve 8024 sayılı Genelgesi ile 08.05.2020 tarihli Genelgenin “A. Türkiye'den Transit Geçecek Araçlar ve Şoförler”i düzenleyen hükümlerinin 4. maddesi “Gümrük idarelerince transit geçecek araçların geçecekleri güzergâhlar ve mola yerleri belirlenecek ve transit geçecek tüm araçların “araç takip sistemi” üzerinden takip edilmesi suretiyle Ülkemizden en kısa sürede ayrılmaları sağlanacaktır.” şeklinde düzenlenmiştir.
Kırılan Küresel Akışlar: Savaş, Lojistik ve Yeni İş birliği Dönemilogitrans: Küresel Lojistiğin Çözüm Platformu14 Mayıs 2026 Perşembe 16:46Lojistik
ERTLog, Renault Trucks Çekicileriyle Operasyon Gücünü ArtırıyorRenault Trucks T 520 ve C 520 6x4 çekicileri teslim alan ERTLog, operasyonel verimlilik ve büyüme hedeflerine odaklanıyor.14 Mayıs 2026 Perşembe 16:20Ticari Araçlar
Sağlık Bakım Tırı 4 Sezonda 16 Bin Şoföre UlaştıMercedes-Benz Türk’ün Sağlık Bakım Tırı projesi, yeni sezonunda da Türkiye’nin farklı noktalarında uzun yol şoförlerine hizmet sunmaya devam edecek.14 Mayıs 2026 Perşembe 14:35Ticari Araçlar
Interschutz 2026: Allison Transmission, itfaiye ve kurtarma araçları için tam otomatik şanzımanlarını sergileyecekAllison Transmission, itfaiye, acil durum ve sivil savunma alanlarında dünyanın önde gelen fuarı olan Interschutz 2026'da itfaiye ve kurtarma araçları için tam otomatik şanzıman ve tahrik sistemleri çözümlerini katılımcılarla buluşturacak.13 Mayıs 2026 Çarşamba 17:37Ticari Araçlar
UTİKAD ve SGS TransitNet Sektörel İş Birliğini GenişletiyorUTİKAD ile SGS TransitNet arasında, lojistik sektöründe verimliliği artırmak ve üyelere katma değerli hizmet modelleri geliştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.12 Mayıs 2026 Salı 16:28Lojistik
Volkswagen Crafter’lar Yıldırımlar Lojistik FilosundaYıldırımlar Lojistik, filosunu 6 adet Volkswagen Crafter Panelvan ile güçlendirdi. Doğuş Otomotiv Volkswagen Ticari Araç ve Tamaş iş birliğiyle gerçekleştirilen teslimat, iki şirket arasındaki uzun soluklu iş ortaklığını bir kez daha ortaya koydu.12 Mayıs 2026 Salı 16:08Ticari Araçlar
Ağır Vasıta Sektörü Hurda Teşviki ve Finansman Çağrısı YaptıTreyler ve ağır vasıta sektörünün en büyük buluşması olan Ağır Vasıta, Treyler Zirvesi, 8. kez "Dijitalleşme ve Otonom Teknolojiler Işığında Treylerin Yeni Yolculuğu" temasıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.11 Mayıs 2026 Pazartesi 16:44Ticari Araçlar
Renault Trucks’tan İstanbul Lojistik’e 20 Adet T480 Çekici TeslimatıRenault Trucks, İstanbul Lojistik ile uzun yıllara dayanan iş birliğini yeni bir yatırımla pekiştirerek 20 adet Renault Trucks T480 çekicinin teslimatını gerçekleştirdi.11 Mayıs 2026 Pazartesi 12:56Ticari Araçlar
KargoHaber 328. Sayı (Dijital Dergi)328. Sayımızın dijital versiyonu PDF formatında yayında.07 Mayıs 2026 Perşembe 12:29Dijital Dergi
Turkish Cargo Acente Ödül Töreni’nde İş Ortaklarıyla Bir Araya GeldiTürk Hava Yolları’nın küresel hava kargo markası Turkish Cargo, bu yıl 15.’sini düzenlediği Acente Ödül Töreni ile hava kargo sektöründeki iş ortaklarını ve Türkiye genelinde faaliyet gösteren acenteleri bir araya getirdi.07 Mayıs 2026 Perşembe 10:34Havayolu
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber
















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.