25 Nisan 2024
  • İstanbul23°C
  • Ankara28°C

Ukrayna’nın İhracat Kapısı

Dünyanın dördüncü büyük tahıl ihracatçısı Ukrayna’nın içinde bulunduğu savaş ortamı küresel gıda krizini de beraberinde getirdi.

Ukrayna’nın İhracat Kapısı

23 Eylül 2022 Cuma 16:36

Başta Afrika olmak üzere Güney Asya ve Uzakdoğu ülkelerinde yaşanan tahıl sıkıntısı Türkiye’nin arabuluculuğu ile oluşturulan tahıl koridoru ile çözüme ulaşsa da Ukrayna ihracatçısı alternatifler aramaya devam ediyor. Bu kapsamda Ukrayna’dan karayolu ile çıkan bezelye dolu 4 TIR, Tekirdağ’ın Asyaport limanına ulaşarak konteynerlere dolumu gerçekleştirildi. Konteynerler Güney Afrika ve Uzakdoğu ülkelerine gönderilecek.

Dünyanın en önemli tahıl üretici ve ihracatçılarından Ukrayna’nın içinde bulunduğu savaş nedeniyle abluka altında olan limanlarında yaşadığı ihracat sorunları ile patlak veren gıda krizi; Türkiye’nin arabuluculuğuyla oluşturulan tahıl koridoru sayesinde geçtiğimiz günlerde Ukrayna tahıl yüklerinin dünya piyasaları ile buluşmasıyla aşılıyor.

Yine bu dönemde imkan ve kabiliyetleriyle birçok limana karşı öne çıkan Tekirdağ’daki Asyaport Limanı, Ukraynalı ihracatçıların ürünlerini dünyaya ulaştırabilmeleri için alternatif bir rota oluşturarak karayolu ile limana gelen ihraç mallarını denizyolu ile dünyaya bağlıyor.

Bu kapsamda Güney Afrika ve Uzakdoğu ülkelerine giden tonlarca bezelye Ukrayna’dan tırlarla Asyaport’a ulaştı. Limanda konteynerlere aktarılan bezelye dünya pazarları ile buluştu.

Yılda 400 bin konteyner ihracat potansiyeli olan Ukrayna tahıl ürünlerinin ihracatı için savaşın başlaması ile birlikte alternatif yollar arandı. Ukrayna ile AB ülkelerinin demiryollarının fiziki uyuşmazlığı, yakın ülkelerdeki limanların yetersizliği, imkanları yeterli olan limanların ise uzak olması nedeniyle Asyaport, konumu ve kabiliyetleri bakımından öne çıkan tek liman olarak Ukraynalı ihracatçıların yeni ihraç kapısı oldu.

Ukrayna’nın İhracat Kapısı

İhracatı yapan firma sahibi, bir süredir çıkaramadıkları ihraç mallarına Asyaport’un çözüm olduğunu belirterek “Ukraynalı bir ihracatçı olarak mallarımızı göndermekte sorun yaşıyorduk. Mallarımızı ihraç edebilmek için birçok liman gezdik. Son olarak Asyaport limanına geldik, operasyonel yeteneklerini ve bize sağladığı imkanları gördük. Gerek ülkemize yakınlığı, gerekse dünya çapında bir liman olması ile bize çok güzel bir çözüm önerdiler. Yüklerimizi Asyaport’a getirerek buradan dünyaya ihracat ediyoruz.” dedi.

Asyaport’ta yüklemesi yapılan konteynerler varış ülkelerine gönderilmek üzere liman gümrüklü sahasına alındı. Bu süreçte 1.500 tonluk ürünün sevkiyatı devam etmekte olup önümüzdeki günlerde yüklemelerin artması planlanmaktadır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA