Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan Demiryolu Hattı'nın İlk Etabı Açıldı
Türkmenistan’ın girişimiyle Orta Asya bölgesinde ulaştırma alanında önemli projelere imza atılıyor.

05 Aralık 2016 Pazartesi 16:27
Daha önce Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryol hattı hizmete açılırken, şimdi ise Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryol hattının ilk etabı olarak 88 kilometre uzunluğundaki Atamurat-İmamnazar (Türkmenistan) – Akina (Afganistan) kısmı hizmete açıldı.
Sözkonusu proje, Asya uluslararası ulaşım koridorunun önemli bir parçasını oluşturacaktır. Bu hattın daha sonra Çin’e kadar uzanması ve bunun akabinde Orta Asya bölgesindeki ülkelerin Asya-Pasifik ülkelerine ulaşmasına imkan sağlayacak.
Türkmenistan ile Afganistan sınırındaki İmamnazar istasyonunda yapılan açılış törenine, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Afganistan Cumhurbaşkanı Muhammed Eşref Gani katıldı. Renkli görüntülere sahne olan törende Türkmenistan’ın demiryolu ve ulaştırma sektöründeki başarılarını anlatan sinevizyon gösterisi izlendi.
Temeli 2013 yılında atılmıştı
Türkmenistan Devlet Başkanı, 5 Haziran 2013 tarihinde 3 ülke devlet başkanlarının katılımıyla temeli atılan demiryolu hattının Türkmenistan’nın demiryolu çalışanlarının önemli gayretleri ile tamamlandığını kaydetti.
88 kilometre uzunluğundaki demiryolu güzergahında 256 metre ve 363 metre uzunluğunda iki köprü inşa edildiğini söyleyen Berdimuhamedov, Gülistan ve İmamnazar istasyonları ve yardımcı tesisler inşa edildiğini ifade etti.
Türkmen Lider, bu demiryolun tarihi İpek Yolunu canlandırdığını ve Türkmenistan’ın ulaştırma-transit potansiyelini arttırarak, Avrupa, Asya-Pasifik ve Güney Asya arasında önemli ulaşım merkezine dönüştüreceğini belirterek; “yeni hat Afganistan, Tacikistan, Çin, Hindistan, Pakistan ve Asya-Pasifik bölgesindeki ülkeler ile İran, Kazakistan, Rusya, Azerbaycan ve Avrupa ülkelerine yük taşımacılığında önemli imkan sağlayacak” dedi.
Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ise konuşmasında, Türkmenistan ile Afganistan için tarihi bir gün olduğunu, dünya genelinde ulaştırma sektörünün bütün alanlarının dengeli bir şekilde geliştiğini ve bu alanda demiryolunun önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Türkmenistan ile Afganistan’ın demiryolu ağı ile birleştiğini kaydederek, gelecekte bu yolun Akina’dan Hindistan’a ve daha sonra Güney Asya ülkelerine kadar ulaşacağını belirtti.
Petrol ürünleri için lojistik tesis de açıldı
Resmi konuşmalardan sonra canlı yayın aracılığıyla İmamnazar bölgesinde inşa edilen petrol terminalinin açılışı yapıldı. Sözkonusu terminalde 540 bin ton petrol ürünü depolanabilecek ve farklı modlarla taşımalar gerçekleştirilebilecek.
Daha sonra liderler, yeni demiryolu hattının sembolik olarak vidalarını sıkarak, resmi açılışını gerçekleştirdiler. Açılıştan sonra 46 vagondan oluşan yük treni ilk seferini gerçekleştirdi. Türkmenistan Hükümeti, ilk tren seferiyle Afganistan’a un, buğday, gübre ve çimento yardımında bulundu. 680 ton yük kapasitesi olan 10 vagonda un, yine 10 vagon buğday ve 10 vagon çimento gönderildi.
Sonra liderler, Afganistan sınırındaki Akina istasyonunun açılışını gerçekleştirdiler. Burada Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Türkmenistan Lideri’ne iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine verdiği desteklerden dolayı ülkesinin en büyük devlet nişanı olan Gazi Muhammed Akbar Han ödülü ile ödüllendirdi.
Türkmenistan ile Afganistan’ın biribirine bağlayan demiryolu hattı ile yük taşımacılığı bir hayli artacak. Ülkeler arasında 2016 yılının ilk 10 ayında 278,4 bin ton yük taşındı ve bunun büyük bir kısmı demiryolu ile gerçekleştirildi. 2016 yılında Türkmenistan’dan Afganistan’a 1,4 milyon ton yük taşındı. Bunun büyük bir çoğunluğunu petrol ürünleri ve sıvılaştırılmış doğalgaz oluşturdu. Ayrıca, Afganistan’a buğday, un, gübre ve diğer ürünlerde gönderiliyor.
Bu yıl Türkmenistan demiryolları ile 3 milyon tondan fazla ihracat ve ithal taşıması gerçekleştirdi. Bu alanda Türkmenistan’ın en önemli işbirlikçileri ise İran, Afganistan ve Rusya.
KargoHaber 326. Sayı (Dijital Dergi)326. Sayımızın dijital versiyonu PDF formatında yayında.13 Mart 2026 Cuma 13:56Dijital Dergi
Oregon Teknoloji’den Tedarik Zincirine Güçlü DestekOrtadoğu’daki gerilimin yarattığı tedarik risklerine karşı Oregon Teknoloji müşterilerine alternatif lojistik çözümleri sağlıyor.13 Mart 2026 Cuma 12:01Lojistik
Scania’da Seçili Parça Gruplarında İndirimScania’nın orijinal yedek parça kampanyası kapsamında fren diskinden debriyaj grubuna kadar birçok parçada yüzde 65’e varan avantajlı fiyatlar sunuluyor.12 Mart 2026 Perşembe 16:12Ticari Araçlar
Yüksek Gümrük Tarifelerini Aşmada ve Yapay Zeka Ürünlerinin Taşınmasında Hava Kargo Kritik Rol OynuyorIATA verilerine göre 2025’te yapay zekâ ekipmanları ve yüksek değerli teknoloji ürünlerinin büyük bölümü hava kargo ile taşındı.12 Mart 2026 Perşembe 12:31Havayolu
Umudu KoruyalımTürkiye, dünya mal ticaretinin sürdürülebilirliği açısından önemli bir yere sahip. Enerji ve mal akışına zemin hazırlayan güvenli ortam da bu rolü güçlendirmektedir. Ülkenin güçlü ulaşım altyapısı da sektöre önemli bir rekabet gücü sağlıyor.12 Mart 2026 Perşembe 11:27Bakış
Hava Kargoda Üç Stratejik Öncelik: Dijitalleşmeye Hız, Küresel Standartlar, Emniyet ve GüvenlikUluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), küresel hava kargo sektörü için üç stratejik önceliği, “Dijitalleşmenin hızlandırılması, küresel standartların güçlendirilmesi, emniyet ve güvenliğin artırılması” başlıkları altında özetledi.11 Mart 2026 Çarşamba 16:12Havayolu
Mercedes-Benz VLE ile Elektrikli Van Segmentinde Yeni DönemMercedes-Benz, yeni tamamen elektrikli VLE modeliyle van segmentinde konfor, teknoloji ve çok yönlülüğü bir araya getiren yeni bir dönemin kapısını aralıyor.11 Mart 2026 Çarşamba 10:58Ticari Araçlar
Arkas Lojistik “Orta Koridor” Çözümlerini Devreye AldıABD-İsrail-İran gerilimi sonrası Hürmüz Boğazı’nın kapanması ve Süveyş Kanalı’ndaki sınırlı geçişler küresel deniz taşımacılığını etkilerken, alternatif lojistik rotaları yeniden gündeme geldi.10 Mart 2026 Salı 12:11Lojistik
Sınır Kapılarında Akaryakıt Fiyatları YükseldiUND ve UTİKAD, sınır kapılarında akaryakıt fiyatlarının kısa sürede yüzde 36 ila yüzde 50 arasında arttığını belirterek, bu durumun uluslararası karayolu taşımacılığı sektöründe ciddi bir maliyet baskısı oluşturduğuna dikkat çekti.09 Mart 2026 Pazartesi 17:10Lojistik
MAN’da Satış Yönetimi Kutlubay ve Özdil’e EmanetMAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş., sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda satış yönetiminde üst düzey atamalar gerçekleştirdi.09 Mart 2026 Pazartesi 13:29Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber

















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.