Türkiye Lojistikte Eşgüdümle Stratejik Güç Kazanıyor
Türkiye, karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu omurgalarını eşgüdüm içinde çalıştırarak lojistikte zaman avantajını stratejik güce dönüştürüyor.

30 Eylül 2025 Salı 14:25
Meclis Başkanı ve UND Başkanı Şerafettin Aras, kurumlar arası koordinasyonun ticaret maliyetlerini düşürmede belirleyici olduğunu vurguladı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi, 26 Eylül 2025 tarihinde sektör temsilcilerinin geniş katılımıyla bir araya geldi. Toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, TOBB Başkan Yardımcısı Tamer Kıran, meclis üyeleri ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bürokratları katıldı.
Toplantıda konuşan Meclis Başkanı ve UND Başkanı Şerafettin Aras, Türkiye’nin ticaret yollarındaki stratejik rolünü vurgularken lojistik sektörünün karşı karşıya olduğu kritik konulara dikkat çekti. Aras, konuşmasında özellikle ticaretin hızının artırılmasının, makroekonomik büyüme için de doğrudan bir kaldıraç olduğunu belirtti.
Aras, “Türkiye, Orta Koridor, Kalkınma Yolu ve Zengezur Koridoru ile yalnız güzergâhları değil; ihracat hızımızı, tedarik zincirimizin direncini ve ülkemizin itibarını şekillendiriyor. Ancak bir koridorun gücü sadece asfalt, ray ve liman vinçleriyle ölçülmez; sınırda kaybolan dakikalar ve gümrükte geçen saatler gerçek değeri belirler. Gümrükte kaybedilen her fazladan gün, ihracatı en az yüzde bir azaltıyor. Bu da milyonlarca dolarlık kayıp anlamına geliyor” dedi.

Dünya Ticaret Örgütü’nün Ticaret Kolaylaştırma Anlaşması’na ilişkin analizlere de değinen Aras, tam uygulamanın sağlanması durumunda ticaret maliyetlerinin yüzde 14’ten fazla düşeceğini, ihracat ve ithalat sürelerinin günler mertebesinde kısalacağını ve dünya ticaretine yılda 750 milyar ile 1 trilyon dolar arasında ek hacim kazandıracağını söyledi.
Aras, modern ticaretin modların yarıştığı değil birbirini tamamladığı bir oyun olduğunu vurguladı. “Her multimodal taşımanın başlangıcında ve bitişinde karayolu vardır. İlk ve son kilometrenin planı zayıfsa, dünyanın en iyi hattı bile rekabet avantajını kaybeder. Modlar arası tasarım ne kadar güçlü olursa, karayolunun sağladığı esneklik de o kadar hızlı ve verimli bir akışa dönüşür” ifadelerini kullandı.
Demiryolu omurgasının stratejik önemine dikkat çeken Aras, İstanbul’da Avrupa yakasında yük trafiğinin büyük kısmının Halkalı’ya dayandığını belirtti. Terminalin ülkenin en yoğun intermodal kapılarından biri olduğunu kaydeden Aras, kapasite sınırlarının yalnız demiryolunu değil; deniz, hava ve karayolu tarafındaki planlamayı da doğrudan etkilediğini ifade etti. Marmaray entegrasyonu sayesinde kıtalar arası köprü kurulduğunu, ancak yük trenleri için zaman pencereleri ve emniyet kısıtlarının kapasiteyi sınırlayabileceğini vurguladı.

Gümrük işlemlerinin akıcı, x-ray ve muayene altyapısının darboğaz yaratmadığı bir düzenin artık zorunluluk olduğunu belirten Aras, sınırdan geçiş için bekleyen bir aracın kaydının yurtdışında görünmemesi veya hataların günlerce düzeltilmemesi gibi durumların kabul edilemez olduğunu söyledi.
Havayolu taşımacılığına da değinen Aras, İstanbul Havalimanı’nın saat bazlı küresel bağlantı sağladığını, ancak karayolu ve demiryolu omurgasıyla beslenmediği sürece sadece hızlı bir ada olarak kaldığını belirtti.
Aras, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Biz modların rekabetine değil, sürenin kazanılmasına talibiz. Karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu ve antrepo aynı ritimde çalıştığında Türkiye, yalnızca koridorların üzerinden geçen bir ülke değil, koridorların beynini yöneten bir ülke olur. İlk ve son kilometrede karayolunun esnekliğini, rayın düzeniyle; limanın kapasitesini, havalimanının hızıyla; antreponun disiplinini, gümrüğün aklıyla birleştirirsek tek bir hikâye doğar: lojistiği zamanı yakalayarak stratejik güce çevirmek.
Zamanı yakalamanın yolu sadece teknolojiden veya modlar arası uyumdan geçmiyor; asıl belirleyici unsur, kurumlarımızın birbirini ne kadar iyi duyduğu ve desteklediğidir. Kurumlar arası eşgüdüm güçlü olduğunda ticaret maliyetleri dramatik biçimde düşüyor. Eşzamanlı çalışabilen kurumlar, ticaretin önündeki tıkanıklığı en hızlı çözenlerdir. Türkiye, bunu başaracak kudrete sahiptir. Yeter ki hep birlikte, ‘tek masa – tek hedef – tek akıl’ anlayışıyla hareket edelim.”

Schmitz Cargobull TrailerConnect Sistemini Türkiye’de Devreye AldıSchmitz Cargobull, TrailerConnect® uydu bağlantılı telematik sistemini Türkiye’de BTK uyumlu olarak sunmaya başladı. “Yüzde 100 Smart Treyler” konseptiyle tanıtılan sistem, treylerlerin kesintisiz dijital takibini mümkün kılıyor.16 Nisan 2026 Perşembe 17:31Ticari Araçlar
Mercedes-Benz Türk Patent Tescillerini SürdürdüMercedes-Benz Türk, 2025 yılında 103 patent tescili ile otomotiv sektöründe en çok patent alan şirket olarak konumunu devam ettirdi.14 Nisan 2026 Salı 18:59Ticari Araçlar
Mercedes-Benz Türk’ten Küresel IT Ağına Stratejik Güç TakviyesiDaimler Truck AG’nin Avrupa’daki ilk konteyner veri merkezi Aksaray kamyon fabrikası’nda devreye alındı.14 Nisan 2026 Salı 18:30Ticari Araçlar
Zonguldak Belediyesi’ne Novociti TeslimatıAnadolu Isuzu, Zonguldak Belediyesi’ne toplu taşıma hizmetlerinde kullanılmak üzere 7 adet Novociti midibüs teslim etti.14 Nisan 2026 Salı 17:18Ticari Araçlar
Tırsan’dan EvoLog’a 150 Treyler TeslimatıTırsan’ın 150 adetlik yeni teslimatıyla EvoLog Lojistik filosundaki Tırsan sayısı 1.200’e ulaştı.14 Nisan 2026 Salı 14:58Ticari Araçlar
SATS and Kuwait’s Jazeera Airways Serve Cargo Connection to Kuwait From Saudi ArabiaSingapore, 13 April 202613 Nisan 2026 Pazartesi 11:25World News
Türk Hava Yolları’nda Üst Düzey Yönetim Değişikliği GerçekleştiTürkiye’nin bayrak taşıyıcısı THY’nin üst düzey yönetim yapılanmasında görev değişikliği gerçekleştirildi. Şirketin kurumsal hedefleri doğrultusunda yapılan bu atamalarla, Yönetim Kurulu ve Genel Müdürlük makamlarında yeni isimler görevlendirildi.10 Nisan 2026 Cuma 15:07Havayolu
Eyüp Lojistik’ten Körfez İhracatçısına Yeni HatEyüp Lojistik, Suriye ve Irak hatlarında elde ettiği deneyimi yeni açılan Suudi Arabistan koridoruna taşıyor.09 Nisan 2026 Perşembe 12:11Lojistik
Anadolu Isuzu’dan Eker Süt’e 13 Adetlik TeslimatAnadolu Isuzu, Eker Süt Ürünleri’ne 13 adet Yeni Isuzu NLR teslim ederek iş birliğini sürdürdü.07 Nisan 2026 Salı 14:31Ticari Araçlar
Volkan Transport Filosunu Renault Trucks T480 ile GenişlettiUluslararası karayolu taşımacılığı alanında faaliyet gösteren Volkan Transport, filosuna kattığı yeni Renault Trucks T480 çekici ile operasyonel kapasitesini artırdı.06 Nisan 2026 Pazartesi 17:31Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber


















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.