Tofaş Yüzde 152.7’lik Net Kar Artışı Açıkladı
KOÇ Holding - Fiat Auto ortaklığı ile 40’ıncı yılını kutlayan Tofaş, 2008 yılının ilk altı ayına ait finansal sonuçlarını açıkladı.

31 Ekim 2008 Cuma 11:28
KOÇ Holding - Fiat Auto ortaklığı ile 40’ıncı yılını kutlayan Tofaş, 2008 yılının ilk altı ayına ait finansal sonuçlarını açıkladı. 2008 yılının ilk 6 ayında 172 bin 367 adetlik satış gerçekleştiren Tofaş, 2.8 milyar YTL’lik ciro elde etti. Bu rakamlara göre Tofaş’ın net kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100’den fazla artarak 152.7 rakamına ulaştı.
Tofaş CEO’su Ali Pandır, Ocak - Temmuz döneminde Türkiye’deki toplam otomotiv pazarının 305 bin adet olarak gerçekleştiğini hatırlatarak, 2008 yılının binek araçlarda 355 bin, hafif ticari araçlarda da 235 bin adet seviyesinde olacağını öngördüklerini ifade etti. Ayrıca siyasette ve ekonomide yaşanan olumlu gelişmeler neticesinde son çeyrekteki pazar öngörülerini değiştirebileceklerine de değindi.
Pandır, Tofaş’ın 2008’in ikinci yarısında da Türkiye ekonomisinin ve otomotiv sektörünün öncüsü olmaya devam edeceğini belirterek, “Özellikle politik ve ekonomik belirsizliklerin olduğu Avrupa otomotiv pazarında daralma belirtilerinin görüldüğü 2008’in ilk yarısında Tofaş olarak ulaştığımız bu rakamlar, istikrarımızın ve doğru stratejilerimizin bir göstergesidir. Yıl sonuna kadar koyduğumuz hedeflerimizin tamamını gerçekleştireceğimize inanıyorum” dedi.
Tofaş ihracatta sınırları zorluyor
2008 yılının ilk altı ayına ait finansal sonuçları değerlendiren Tofaş CEO’su Ali Pandır, elde edilen sonuçların, yılın ikinci dönemi için çok önemli olduğunu söyledi. Pandır, gelinen noktayı şöyle özetledi: “Tofaş, 2007 yılının tamamında gösterdiği başarılı performansa 2008 yılının ilk altı ayında ulaştı. Net kârımızda görülen güçlü yükseliş, 2008 yılı ilk yarısında da devam etti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 108’lik artış göstererek 152,7 milyon YTL’ye ulaştı. Net satışlarımız ise yüzde 69 artarak 2.8 milyar YTL’ye, satış adetlerimiz yüzde 73 artışla 172 bin 367 adede, üretim adetleri de Tofaş tarihinin en yüksek seviyesine ulaşarak 169 bin 573 adede yükseldi. Faaliyet kârımız yüzde 183 artarak 178,8 milyon YTL’ye ulaştı. Tofaş olarak Fiat, Alfa Romeo ve Lancia markalarımızla yurtiçi pazarda otomobil satışlarında yüzde 9,2’lik pazar payı ile üçüncü sırada, hafif ticari araç satışlarındaysa yüzde 19,6’lik pazar payıyla da ikinci sırada yer alıyoruz.”
Tofaş’ın bugün sadece Avrupa ülkelerine otomobil ve hafif ticari araç ihracatı değil, Rusya gibi hızla büyümekte olan pazarlardaki Fiat fabrikalarına yönelik ihracatın yanında mühendislik desteği de verdiğini hatırlatan Ali Pandır, 2008 ilk 6 aylık ihracat rakamlarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “İhracatımız, yüzde 98’lik artışla 136 bin 788 adede ulaştı. İhracat gelirimiz ise yüzde 101 artarak 1.07 milyar Avro olarak gerçekleşti.”
Toplam yatırım 332 Milyon Avro
Tofaş’ın son üç yılda toplam 775 milyon Avro yatırım yaptığını ve yapmaya da devam edeceğini ifade eden Pandır, 2008’de Tofaş’ın toplam yatırımının 332 milyon Avro olarak planlandığını söyledi. Pandır, sözlerine, bu yatırım miktarının içinde, devam etmekte olan yeni Doblo yatırımlarının da bulunduğunu ekledi.
Pandır, Tofaş’ın Ar&Ge çalışmalarına da değinerek, “Tofaş’ta yaklaşık 430 kişiden oluşan Ar&Ge bölümümüz, yeni tasarımlar ve yeni araçlar geliştirmeye devam etmektedir. Tofaş olarak 2012’de, tamamı mühendislerimizce geliştirilmiş otomobil üretme hedefine koşmaktayız” dedi.
Tofaş olarak inovatif yöntemler konusundaki çalışmaların hızlandırıldığına değinen Ali Pandır, Tofaş’ın inovasyonun önemine inanan bir kurum olduğunu ve tüm çalışmalarında bu vizyon doğrultusunda ilerlediğini dile getirdi.
Yıl sonunda 400 bin adetlik kapasite
Pandır, kuruluşunun 40’ıncı yılını kutlayan Tofaş’ın uzun ve kısa vadeli hedefleri konusunda ise şunları ifade etti: “Yıl sonunda 400 bin adede varacak üretim kapasitemiz, 9 bine ulaşan Tofaş çalışanımız ve sektöre olan inancımızla Türkiye’nin öncü otomotiv kuruluşu olmaya devam edeceğiz. Yatırımlar ile istihdam yaratmanın yanı sıra sosyal sorumluluk projelerimizle de topluma katkıda bulunmayı sürdürüyoruz. Çevre, eğitim, sanat ve kültür başlıkları altında toplanan sosyal sorumluluk projeleri arasında Türkiye’nin ilk yabancı üniversite destekli ‘Otomotiv Yüksek Lisans Programı’, Meslek Liseleri’nde ileri teknolojili ‘Fiat Laboratuarları’ kurulması ve buralarda ‘Fiat Teknik Eğitim Programı’ verilmesi; Bursa Anadolu Arabaları Müzesi ve burada yeni açtığımız ‘Vehbi Koç ve Tofaş Sergisi’; iki, Bizans dönemine ait tarihi kazıya sponsorluk (Pamukkale Hierapolis, Küçükyalı Kültür Parkı) ve tüm çalışanlarımızca benimsenmiş çevreci yaşam biçimimizi sayabilirim.”
Oregon, Nürnberg Tesisiyle Transit Taşımacılıkta Hız Standardını Yeniden BelirliyorOregon Teknoloji, Almanya’nın lojistik merkezlerinden Nürnberg’de İzinli Alıcı & Gönderici Tesisi’ni hizmete açtı.11 Ağustos 2026 Salı 19:54Lojistik
Tur Transit Lojistik, Filosunu 50 Yeni Mercedes-Benz Actros L 1848 LS ile GüçlendirdiMercedes-Benz Türk, 1980 yılından bu yana uluslararası lojistik alanında faaliyet gösteren Tur Transit Lojistik’e 50 adet Mercedes-Benz Actros L 1848 LS teslimatı gerçekleştirdi.07 Ağustos 2026 Cuma 16:44Ticari Araçlar
Hidromas, Avustralya'daki Yeni Tesisiyle Küresel Büyümesini SürdürüyorAvustralya operasyonlarını Victoria eyaletine bağlı Epping'deki yeni tesisinin açılışıyla güçlendiren Hidromas, küresel çapta genişlemeye devam ediyor.07 Ağustos 2026 Cuma 12:47Ticari Araçlar
Ege Bölgesi'nin ilk Renault Trucks Master Red EDITION'ı ÖKN Lojistik Filosuna Katıldıİzmir merkezli olarak Türkiye genelinde parsiyel lojistik operasyonları yürüten ÖKN Lojistik, Ege Bölgesi'nin ilk Renault Trucks Master Red EDITION panelvanını filosuna kattı.05 Ağustos 2026 Çarşamba 15:39Ticari Araçlar
Karadeniz'de Türk RO-RO Gemisine Dron Saldırısı: 3 Mürettebatın Durumu AğırNovorossiysk açıklarında dron saldırısına uğrayan Türk RO-RO gemisinde yangın çıktı. Gemide bulunan 22 mürettebat tahliye edilirken, ilk belirlemelere göre 3 personelin sağlık durumunun ağır olduğu bildirildi.04 Ağustos 2026 Salı 14:02Denizcilik
Turhan Özen Saudia Cargo CCO'su Oldu2016-2023 yılları arasında THY'nin Turkish Cargo'dan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan Turhan Özen, Saudia Cargo CCO' su olarak atandı.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:23Havayolu
Turkish Cargo’dan İhracatçıya 49 Destinasyonda İndirimli TaşımaTurkish Cargo, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile yenilediği anlaşma kapsamında ihracatçıların ürünlerini 30 ülkedeki 49 destinasyona ortalama yüzde 34 indirimle taşıyacak.31 Temmuz 2026 Cuma 16:23Havayolu
Renault Trucks T 480 ADR’ler Aybir Lojistik Filosuna KatıldıAybir Lojistik, filosuna 5 adet Renault Trucks T 480 ADR çekici ekleyerek Renault Trucks araçlarının payını yaklaşık üçte ikiye çıkardı.31 Temmuz 2026 Cuma 15:38Ticari Araçlar
Ortadoğu Krizine Karşın Hava Kargo Haziran 2026 Döneminde %8.5 BüyüdüTHY ve Pegasus dahil 370’in üzerinde havayolu şirketini çatısı altında toplayan ve sivil havacılık trafiğinin % 85’ini temsil eden Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Haziran 2026 küresel hava kargo pazarına ait verileri açıkladı.30 Temmuz 2026 Perşembe 19:02Havayolu
KargoHaber 331. Sayı (Dijital Dergi)331. Sayımızın dijital versiyonu PDF formatında yayında.30 Temmuz 2026 Perşembe 14:36Dijital Dergi
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber



















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.