Tekstilde Lojistik Yeterince Verimli Kullanılmıyor
Logistics Institute Turkey (L.I.T) tarafından İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları (İTKİB) işbirliğiyle düzenlenen ‘Tekstil ve Hazır Giyim Lojistiği İş Konferansı’07, 11 Eylül 2007 tarihinde İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’n

01 Kasım 2007 Perşembe 16:00
Logistics Institute Turkey (L.I.T) tarafından İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları (İTKİB) işbirliğiyle düzenlenen ‘Tekstil ve Hazır Giyim Lojistiği İş Konferansı’07, 11 Eylül 2007 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Balnak Logistics Group ve Ekol Lojistik’in ana sponsor olduğu konferansta, ‘Rekabet Gücünün Artırılması İçin Lojistik Açılımlar’, ‘Lojistik Uygulama Örnekleri’, ‘Küresel Rekabette Lojistik’ ana başlıkları tartışıldı.
Tekstil firmalarının genel müdürleri, yönetim kurulu başkanları, lojistik ve satın alma müdürleri, lojistik firmaları yöneticilerini biraya getiren konferansın açılış konuşmaları; L.I.T Başkanı Arif Adnan Almeman, Balnak Lojistik İş Geliştirme Koordinatörü Emre Yenal, Ekol Lojistik Genel Müdür Vekili Cem Kumuk ve İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu tarafından gerçekleştirildi.
Lojistik hizmet sunucuların tekstil sektöründeki müşterilerini de elde tutmaları için lojistiği iyi anlayıp, iyi yönetmeleri gerektiğini vurgulayan L.I.T Başkanı Arif Adnan Almeman, lojistiğin sadece ürünlerin hareketlerini değil, bilgi ve para hareketlerini de yönetmesi bakımından büyük önem taşıdığını bildirdi.
Balnak’ın özellikle hazır giyim, tekstil ve perakende lojistiğinde uzmanlaştığını söyleyen Balnak Lojistik İş Geliştirme Koordinatörü Emre Yenal, rekabet ortamında gelişen teknoloji ile kalite ve müşteri memnuniyeti arayışlarının iş yapış süreçlerinde önemli değişimler doğurduğunu vurguladı.

Zincirin doğru yönetilmesi için firmalar arasındaki iletişim önem kazanıyor
Lojistik ortaklara kolay karar verilmediğini ifade eden Yenal, ihtiyaçların ve iş süreçlerinin uzun uzun konuşulup tanımlanması gerektiğinin altını çizdi.
Tekstil imalatçılarının ortak ihtiyacının imal edilen ürünlerin en hızlı şekilde müşterilerine ulaştırmak, müşterinin de ihtiyacının o ürünleri en hızlı şekilde satışa sokmak olduğunu belirten Yenal, bu anlamda Türkiye’deki imalatçıların çok büyük baskı altında olduklarını kaydetti. Buradaki teşhisin iyi yapılması gerektiğini vurgulayan Yenal, imalatçıların lojistikten tek amacının nakliye olmaması gerektiğini açıkladı. Yurtdışındaki mağazalara direk sevkıyat gibi faaliyetlerin yapılması gerektiğini bildiren Yenal, ortak yapılacak çalışmalar ile imalatçının, lojistikçinin ve müşterinin oturup beraber fikir paylaşması gerektiğinin altını çizdi.
Ekol Lojistik Genel Müdür Vekili Cem Kumuk ise önceden lojistiğin aracın yönetimi anlamına geldiğini, günümüzde ise bu algılamanın değişerek yükün yönetimi anlamına geldiğini söyledi.
1980’li ve 1990’lı yıllarda tekstil lojistiği dendiğinde ürünün A noktasından B noktasına taşınma anlamına geldiğini, bu taşımanın da genelde uluslararası olduğunu hatırlatan Kumuk, artık tüm süreçlerin değiştiğini ifade etti. Günümüzde A noktasında yerleşik olan bir alıcının B ülkesi ve noktasındaki satıcıdan aldığı bir ürünü C noktası ve ülkesinde üretip, D noktasına ulaştırabildiğini belirten Kumuk, dolayısıyla coğrafi farklılığın hiçbir öneminin kalmadığını, artık dünyanın bu anlamda düz olduğunu kaydetti.
İletişim sistemlerinin tedarik zinciri yönetimi üzerinde çok büyük etkiye sahip olduğunu bildiren Kumuk, doğru iletişim kurmanın müşteri beklentilerini anlamada önemli olduğunu açıkladı.

Orakçıoğlu: “Türkiye lojistiğin gereğini ve değerini fark etmiştir”
Türkiye’de pek çok konuda olduğu gibi lojistik alanında da gece ile gündüzün bir arada yaşandığını ifade eden İHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, bir tarafta tedarik zinciri yönetimi konusunda dünya standartlarını zorlayan firmalar diğer tarafta ise nakliye ile lojistiği birbirinden ayıramayan kesimler bulunduğunu söyledi. Yine bir tarafta küresel üretim konusunda fikir sahibi sanayiciler varken diğer tarafta atölyeden çıkmayan geleneksel üreticiler olduğunu ifade eden Orakçıoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bir gün öyle bir noktaya geleceğiz ki tek bir ürün için onlarca farklı noktadan girdi tedarik etmek, bunun zamanlama ve uygulamasını tek kafadan kontrol etmek ve zamana karşı hatasız hizmet etmek gerekecek. Bu yöntem şu an bile birçok dünya markasının hatta Türk markasının uyguladığı ve uygulamak zorunda oldukları bir yöntem. Fakat bunun tüm sektöre yayılacak şekilde gerçekleşmesi için daha yolumuz var. Ancak sektördeki başarılı firmaların varlığı lojistiğin parlak geleceğinin de habercisi. İyi örneklerden yola çıkarsak Türkiye lojistiğin gereğini ve değerini fark etmiştir. Tekstil ve hazır giyimin giderek küreselleşen yapısı bu gereği bir zorunluluk olarak da önümüze koymaktadır. İki sektörü bir araya getiren faaliyetlere imza atmalı ve önce önümüzdeki kavramsal engelleri temizlemeliyiz.”

Kritik nokta; son kullanıcı fiyatının minimuma indirilmesi
Üretim verimliliği ve karlılıkta lojistiğin önemi konusuna değinen Elements Tekstil Genel Müdürü Cemail Batuk; lojistiğin ürün, servis ve insan gibi kaynakların, ihtiyaç duyulan yerde ve istenen zamanda
doğru fiyatla, doğru miktarda temin edilmesi için, nakliye, envanter, depolama, malzeme idaresi ve ambalajlama bilgilerinin birleştirilmesiyle oluşan bir proses bilimi olduğunu belirtti. Üretim ve pazarlama ile içi içe geçen lojistik hareketinin üretim siparişi alınmasıyla başladığını kaydeden Batuk, “Günümüz koşullarında müşteri ürünlerin hangi gün yükleneceği ile saat kaçta deposunda olacağı ile ilgilenmektedir. Sektörümüz için en kritik nokta son kullanıcı fiyatının minimuma indirilmesidir. İş potansiyelinin ve işbirliğinin genişlemesi her iki sektörün maliyetlerinin azaltılması için çok önemlidir” şeklinde konuştu.
Balnak Lojistik’in kuruluşunun tekstil sektörünün güçlü olduğu yıllara denk geldiğini kaydeden Balnak Lojistik Proje Yöneticisi Canan Payla, bu anlamda tekstil sektörünün Balnak’ın bugünlere gelişinde ve büyümesinde önemli katkıları olduğunu açıkladı. Tekstil lojistiğinden kazandıkları deneyim ve bilgi birikimini yine sektörün gelişmesi için kullandıklarını söyleyen Payla, tekstil ihracatında yaratılabilecek sinerjinin arayışı içerisinde olduklarını bildirdi.
Yüksek maliyetlerde ortak lojistik projeleri…
Koton İnsan Kaynakları Direktörü Cengiz Közükara ise ortak proje geliştirme konusuna değindi.
Koton’un, tasarladığı ürünlerin üretimlerini ve tedarikini sağlayıp, entegre bir lojistik uygulaması ile ürünleri istenilen noktaya gönderen bir perakendeci olarak faaliyet gösteren bir firma olduğunu ifade eden Gözükara; hızlı dönen ürün, organizasyonel verimlilik ve hedef pazarlarda ciddi şekilde büyümenin temel hedefleri olduğunu belirtti.
Yüzde 25 dış pazardan, yüzde 75 ise iç pazardan ürün tedariki sağladıklarını kaydeden Gözükara, 26 ülkeden satın alma operasyonları, 20 ülkeye de satış gerçekleştirdiklerini açıkladı. Bu satışların mağaza organizasyonlarıyla gerçekleştiğini söyleyen Gözükara, dünyada toplam 270 noktada satış gerçekleştirdiklerini, mağazalar ve lojistik merkezleri arasında yılda 13 milyon adet mal hareketi olduğunu bildirdi.
Ürünlerin lojistik merkezlerinden mağazalara lojistik firmaları tarafından sevk edildiğini ve bu sürenin yurt içinde 24 saat, yurtdışında ise 4 gün olduğunu ifade eden Gözükara, lojistik operasyonların tamamını outsource ettiklerini belirtti.
Gözükara, askılı ürün sevkıyatının yüksek maliyetli olduğunu, bu nedenle markaların biraraya gelerek, ortak bir lojistik projesi üretmesi gerektiğini kaydetti.
Firmaların yüzde 85’i taşımalarını kendileri yapıyor
Tekstilin Türkiye genelindeki ihracata katkısı ve lojistik hareketler üzerindeki payı üzerinde duran Ekol Lojistik Satış ve Müşteri Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Çınar, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatına ilişkin verilerde AB’ye yapılan satışlarda önemli ölçüde bir artışın görüldüğünü, özellikle son katılan 12 ülkeye yönelik ihracatın yüzde 62,5 gibi önemli bir ölçüde artış gösterdiğini açıklayan Çınar, ancak bunların toplam tekstil ihracatı içindeki payının henüz yüzde 4’ler düzeyinde olduğunu bildirdi. Aynı sektör için 2007 yılı ilk 6 aylık verilerinde özellikle AB’ye yapılan ihracatlarda artışın sürdüğünü söyleyen Çınar, reel sektördeki firmaların rekabet gücünü oluşturmasına rağmen, stratejik hedefler belirlenirken lojistiğin gerektiği gibi kullanılmadığını ve birçok firma tarafından net olarak da anlaşılamadığını belirtti.
Türkiye’deki firmaların yüzde 80-85’e yakın bölümünün kendi lojistiklerini kendileri yaptığını, bunun depolamada yüzde 95 civarında olduğunu, yüzde 50’ye yakın kısmının ise dağıtımları kendi araçları ile bizzat yaptıklarını ifade eden Çınar; ancak firmaların, uluslararası taşımacılık ve gümrükleme tarafında outsource hizmetinden yararlandıklarını kaydetti.
Çınar, ürün hareketlerindeki mevsimsel değişimler ve sezon hareketlerindeki çeşitlilik ve dalgalanmalar, fason üretimlerin yapıldığı noktaların ana depolara uzak oluşu, depolamada sahalarının, temelde doğru istif şekillerinin uygulanamamasından ötürü depolama sahalarının verimsiz kullanılması ve metrekare israfları, dağınık depolama nedeniyle verimsiz veya atıl kullanılan işgücü gibi konuların tekstil sektörünün temel sıkıntılarından birkaçı olduğunu açıkladı.
Ayrıca ambalajlama standardizasyonu, ürün hareketlerinin optimizasyonu ve envanter yönetiminin tekstil firmalarının ilk etapta dikkat etmesi gereken önemli konuları oluşturduğunu belirten Çınar, “Firmaların pazar durumlarına göre depo yerlerini, sevkıyat planlarını, minimum-maksimum stok miktarlarını tespit etmeye çalışmaları, acil sevkıyatların minimize edilerek, devamında da toplam stok maliyetlerinin ve dağıtım maliyetlerinin azaltılmaya çalışmaları, sağlayabilecekleri diğer iyileştirmeler olarak görülebilir” dedi.
Mercedes-Benz Türk’ten Geleceğe YatırımMercedes-Benz Türk, Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda hayata geçirdiği yeni Finiş Binası yatırımıyla hem üretim kapasitesini artırıyor hem de elektrikli otobüs üretimine yönelik dönüşüm yolculuğunda önemli bir adım atıyor.26 Haziran 2026 Cuma 10:04Ticari Araçlar
Prometeon İnşaat Lastiklerinde Verimliliği ArtırıyorPrometeon’un inşaat segmentine yönelik geliştirdiği G02 PRO MULTIAXLE M1, zorlu yol ve saha koşullarında dayanıklılık, uzun lastik ömrü ve yakıt verimliliğini bir araya getirerek işletme maliyetlerinin optimize edilmesine katkı sağlıyor.25 Haziran 2026 Perşembe 13:26Yan Sanayi
Turkish Cargo’dan Otomotiv Endüstrisine Özel Yeni Ürün: TK AUTOTurkish Cargo, otomotiv endüstrisinin zaman kritik yedek parça ve bitmiş araç taşımalarına özel geliştirdiği TK AUTO ürününü tanıtarak özel kargo taşımacılığındaki yetkinliğini otomotiv lojistiğine taşıdı.25 Haziran 2026 Perşembe 12:53Havayolu
Mercedes-Benz Kamyonlar Euro NCAP’ten Tam Not AldıMercedes-Benz Trucks, ileri güvenlik teknolojileriyle donatılan Actros 4x2 modeliyle Euro NCAP değerlendirmesinde 5 yıldız alarak ağır ticari araçlarda güvenlik standartlarını bir kez daha tescilledi.25 Haziran 2026 Perşembe 12:07Ticari Araçlar
Alp Özler Grup Hizmet Ağını Gümrük Müşavirliği ile GüçlendirdiAlp Özler Grup Şirketleri, bünyesine kattığı Alp Gümrük Müşavirliği ile lojistik, depolama, sigorta ve gümrükleme hizmetlerini tek çatı altında sunarak dış ticaret süreçlerinde entegre çözüm yapısını güçlendirdi.24 Haziran 2026 Çarşamba 16:46Lojistik
Citroen Berlingo’da Yerli Üretim Dönemi BaşlıyorCitroen Berlingo, yılın üçüncü çeyreğinden itibaren Tofaş Fabrikası’nda üretilmeye başlanacak. Model, “Made in Türkiye” etiketiyle tüketicilerle buluşacak.22 Haziran 2026 Pazartesi 10:21Ticari Araçlar
Mercedes-Benz Türk Bayi Ağında Yeni AdımMercedes-Benz Türk, yeniden yapılanma stratejisi kapsamında Koluman Tarsus’un yenilenen tesisini hizmete açtı. Yeni tesis, kamyon ve otobüs müşterilerine daha hızlı ve kapsamlı hizmet sunacak.18 Haziran 2026 Perşembe 11:59Ticari Araçlar
Maxion İnci Jant Hafiflik ve Sürdürülebilirliğe OdaklandıHafiflik ve verimlilik odaklı ürünlerini sergileyen Maxion İnci Jant Grubu, ticari araç sektöründeki dönüşüme katkı sağlamayı hedefliyor.18 Haziran 2026 Perşembe 10:18Yan Sanayi
DBH Group Çeşmeli Limanı’nı Lojistik Üssüne DönüştürecekUzun yıllardır atıl durumda bulunan Tekirdağ Çeşmeli Limanı, DBH Group’un gerçekleştireceği yatırımlarla Türkiye’nin yeni nesil lojistik merkezlerinden biri olmaya hazırlanıyor.17 Haziran 2026 Çarşamba 16:29Denizcilik
Tuvas Global Lojistik’ten 10 Scania Super YatırımıTuvas Global Lojistik, filosuna 9 adet Scania S560 ve 1 adet Scania S770 olmak üzere toplam 10 yeni nesil Scania Super çekici dahil etti.15 Haziran 2026 Pazartesi 15:19Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber
















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.