15 Ocak 2025
  • İstanbul7°C
  • Ankara6°C

Tan Lojistik Genel Müdürü Caner Tan: “Taşın Altına Herkes Elini Koymalı”

Tan Lojistik Genel Müdürü Caner Tan, Türkiye lojistik sektöründe yaşanan temel sorunlar ile ilgili açıklamalarda bulundu…

Tan Lojistik Genel Müdürü Caner Tan: “Taşın Altına Herkes Elini Koymalı”

28 Şubat 2013 Perşembe 13:17

Türkiye lojistik sektöründe yaşanan temel sorunlar ile ilgili açıklamalarda bulunan Tan Lojistik Genel Müdürü Caner Tan, 2013 yılı için 500 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunan Türkiye’de; bu hedefi gerçekleştirebilmek adına lojistik sektörüne destek verilmesi gerektiğinin altını çizerek, herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini vurguladı.



Hükümetin açıkladığı teşvik paketinden nakliyecilerin çok fazla faydalanamadığını ifade eden Tan, Bakanlığa ödenen yüksek belge ücretleri ve sektörden toplanan bu ücretlerin sektöre geri yansımamasının ayrı bir tartışma konusu olduğunu kaydetti.

 

Taşımalarda her geçen gün yabancıların payının artışına dikkati çeken Tan, “Bunun önüne geçilmediği takdirde ihraç mallarımız Türk nakliyecisi yerine yabancılar tarafından taşınacak ki bu da iyi bir durum değil. Ayrıca; yabancı plakalı araçların transit geçip gideceğim deyip de Türkiye’den yük alıp, 70-80 Türk Lirası gibi cüzi bir ceza ödeyip çıkış yapmaları da ayrı bir sorun. Türk nakliyecisini korumak ve rekabet gücünün elinden alınmaması adına bu konuda ciddi adımlar atılmalıdır. Aksi takdirde yarın çok geç kalınabilir. Yabancı plakalı araçların ülkeye giriş-çıkışlarında sıkıntı yokken, Türk plakalı bir aracın yük alıp Almanya’ya giderken karada karşılaştığı sıkıntılara bir bakın. Bulgaristan, Romanya ve Macaristan ayrı bir sıkıntı. Nakliyecimiz buralarda ciddi para cezalarına maruz kalırken, Avrupalının aracı ise Türkiye’de tabiri caiz ise rahatlıkla cirit atıyor. Gerekli çalışmaların yapılıp, hükümetin bu noktada tedbir alması sağlanmalıdır” dedi.

 

550 litre mazot sınırlaması konusuna da değinen Caner Tan, bu oranın gözden geçirilerek en az 1000 litreye çıkartılması gerektiğini söyledi. Türkiye’den çıkarken vergisiz yakıt alan Türk araçlarının, aldıkları yakıtla en azından gidecekleri yere ulaşması gerektiğini kaydeden Tan, sektördeki bir diğer sorun olan şoför davalarına da değindi. Bu konuda ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkati çeken Tan, “Eğer bu konuda ciddi çalışmalar yapılmaz ise birçok firma şoför davaları nedeniyle faaliyetlerine son verebilir” diye konuştu.

 

Geçmişe nazaran iyileştirmeler görülse de gümrüklerde de ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade eden Tan, Avrupa gümrüklerinde işlemlerin kısa sürede tamamlanmasına karşın Türkiye’de hala bu sürenin uzun olduğunu belirtti. Bilge sistemleri (yani teknolojik yazılımlar ve beyanname yazılımı gibi) konusunda da sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Tan, ithalat taşımalarında İstanbul’a uygulanan 48 saatlik antrepo beyanname  uygulamasının  diğer bölgelere de uygulanmasının sektöre kolaylık sağlayacağını açıkladı.

 

Yaşanan sorunların çözümü noktasında; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na büyük görev düştüğünün altını çizen Caner Tan, “Tabi derneklerimizi de unutmamak gerek. Sivil toplum örgütlerimiz, daha fazla lobi çalışmaları yaparak kamuoyu oluşturmalı ve hükümet nezdinde çözüm yolları aramaya devam etmelidir” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA