Sürücülerin Onuru
Lojistiğin en önemli ayağını oluşturan taşımacılık tüm dünyada yaygın bir iş kolu. Göreceli olarak kolay girilebilen bir işkolu olmanın yanı sıra sunduğu konfor nedeniyle hizmet talebi de yüksek bir alan.

11 Nisan 2023 Salı 17:28
Taşımacılık alanında, Himalayalar’daki şerpalardan kutuplardaki köpekli kızaklara, çöllerdeki deve kervanlarından uydu taşıyan roketlere uzanan bir çeşitlilik söz konusu. Karada, havada, denizde, demiryolunda, tünellerden borulardan sualtlarından yararlanılan ve bazen de bunların birlikte kullanılmasıyla sürüp giden taşımacılığın metodları, araç ve ekipmanları, prosedürlere zamana mekana ve teknolojiye bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Sürü-cüsüz araçlar, otopilotla yönetilen uçaklar ve diğer insansız araçlar elbette geleceğe dair önemli bir değişimin göstergeleri. Yine de tümünde halen varlığını sürdüren kaptan, pilot, operatör kısaca bir sürücü var. Henüz bilgisayarlar bütün bu işleri birden yapamıyor.
Sürücü olmak coğrafyalara göre farklı zorluklar göstermektedir. Kuzeyde soğuk hava kar ve buzla mücadele eden sürücüler, dünyanın ortasına doğru indikçe sıcak havalar ve bunun araç ve insan üzerindeki olumsuz etkileriyle baş etmek zorundadır. Sürücülük, doğal şartlardan bağımsız olarak araç, alt yapı ve yol koşulları, güvenlik ve sosyal gereklilikler açısından da büyük farklılıklar içeren bir meslek olarak giderek karşılanması zor bir gereklilik durumuna gelmektedir.
Her ülke için bazı özel güçlüklerin altı çizilebilir ancak Türkiye’de nakliyeci ve şoför olmak özel bir yetenek ve çaba gerektirir. Arap yarımadasında Arap, Ortaasya’da Türk, Rus, Gürcü ya da Farsi olacaksın. Her biri Fransız, İtalyan, İsveçli ya da Bulgar olmak kadarcık farklar değildir. Farklar bazen bir kanguru ile fil arasındaki fark gibidir.
Peki sürücüler olmasa? Sürücüsüz araç fantezisi otoyoldaki bir otomobilde elbette işe yarayabilir. Treyler söz konusu olduğunda durum biraz daha zaman ister... Az bulunur duruma gelen sürücülerin kıymeti giderek artıyor. Brexit sonrası İngiltere’nin yaşadığı şoför eksikliğinden kaynaklı yakıt krizi dahil birçok olay, sürücülerin giderek artan kıymetini sık sık hatırlatıyor.
Ya pandemi sürecinde yaşananlara ne demeli? Kaptanlar, gemi adamları denizde limanlarda kısmen daha izole bir yaşamları olsa da şoförler kapılarda, garajlarda, depolarda temas halinde ve aralıksız hizmet verdiler. Ekmekten ilaca maskeden oksijen tüpüne kısa uzun orta her mesafede taşıma yapan şoförler hastalandılar öldüler karantinalara girdiler ama onlarsız iş olmayacağını gösterdiler.
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tamamen değişen şartlarda çalışan yine kalender sürücüler. Bir ara Gürcistan şimdi Ukrayna Rusya tarafından bombalanırken hasbelkader buralarda bulunan ya da bir şekilde geçmek durumunda olan treyler sürücüleri perişan olan yerel halkların kader yoldaşı oldular. Yine yollarda kalanlar, yolları kapanan ya da değişenler kamyonlar ve sürücüleri oldular.
Türkiye-Irak taşımalarını neredeyse sonlandıran Körfez ve Yugoslavya iç savaşında kaç şoför yabancı topraklarda öldü anımsayan var mı? Ülkelerarası gerginliklerde arada kalan şoförlerin, ödedikleri maddi ve manevi bedeller hesap edilebiliyor mu?
Kuzey Afrika’nın zaten yetersiz alt yapısı, düşük seviyeli taşımacılık hizmetlerine ek olarak Arap Baharı rüzgarında işinden olan kamyonlar, şoförler hatta RO-RO’lar bu coğrafyada yaşayan yoksul halklara mal taşıyordu. Fas karayolu altyapısına yatırım yapıyor olsa da Tunus, Libya hatta Mısır yolları halen daha yeterince güvenli değil.
İran-Irak savaşı, SSCB’nin dağılmasıyla oluşan otorite boşluğu ve yıllarca güvenlikten yoksun gidilip gelinen Rusya yolları... Yugoslavya’nın dağılması, ikili antlaşmalarla sürdürülen taşımacılık faaliyetlerinin anlaşma dışı kısıtlamalarla engellenmesi, yavaşlatılması, pahalılaştırılması, tümden durdurulması ve daha nicelerini doğurdu. Türk kamyoncuları için Yugoslayva çemberi daraldıkça bunu taklit eden Bulgar ve Romen çemberleri... Avrupa’ya ulaşmakta yolsuz kalan Türkler ve tıkanan doğu-batı ticareti... Dingil kantarından geçiş belgesine, kuyruklardan rüşvetlere, Doğu Avrupa yollarında kamyonlar, şoförler ve mevsimine göre değişen zorlaşan uygulamalar ve yol koşulları coğrafyaların kaderini etkiledi. Araçlar ve üzerindeki yükler denize kaydı. RO-RO hatları gelişti. Sadece Türkiye çıkışlı RO-RO seferleri nedeniyle Köstence’nin kaybettiğini, Trieste kazandı. Bu süreçte römork taşımaları nedeniyle sürücülerin rolü kısmen azalsa da seferlerin başında ve sonunda oynadıkları rol için kendilerine, uçaklarla taşınmak gibi bir konforun sunulması da boşuna değil.
Otomotiv endüstrisi de özellikle içinde sadece çalışılan değil aynı zamanda yaşanılan kabinlere sahip uzun yol sürücülerinin dostu araçlar tasarlayıp üretiyor. Filo sahipleri de araç yatırımlarımı yaparken fiyat kredi ve diğer satın alma koşulları, ikinci el pazarı, çevresel etkiler ve yakıt gibi uzun süreli kullanım avantajları kadar sürücü konforunu da gözetmektedir.
Tarihsel olarak bir erkek mesleği durumunda olan sürücülük, kadınların da yaptığı, bazı ülkelerde ailece çalışılan bir iş olmaya başladı. Gelişmiş yol ağı, yüksek teknoloji kullanan araçlar, güvenli ve konforlu araç parkları, ileri düzeydeki sosyal haklar ve elbette tatmin edici bir gelir düzeyini tutturmadıkça, taşımacılık endüstrisi sürücü sorunuyla daha katı şekilde yüzleşmek zorunda kalacaktır. Bu alanda yeni kaynaklara gereksinim bulunmaktadır. Doğu bloku gençleri Avrupa için kısa süreli bir çözüm olarak öne çıktı. Ancak bu da yetmez. İş bulmak ümidiyle batıya gelen düzensiz göçmenler de bir kaynak olarak değerlendirilebilir. Kalıcı çözüm ise sürücülüğün onurunu geri vermek ve çekiciliğini artırmaktan geçiyor.
İlker ALTUN
[email protected]
Kargohaber Dergisi (Sayı:291)
Mercedes-Benz Türk’ten Geleceğe YatırımMercedes-Benz Türk, Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda hayata geçirdiği yeni Finiş Binası yatırımıyla hem üretim kapasitesini artırıyor hem de elektrikli otobüs üretimine yönelik dönüşüm yolculuğunda önemli bir adım atıyor.26 Haziran 2026 Cuma 10:04Ticari Araçlar
Prometeon İnşaat Lastiklerinde Verimliliği ArtırıyorPrometeon’un inşaat segmentine yönelik geliştirdiği G02 PRO MULTIAXLE M1, zorlu yol ve saha koşullarında dayanıklılık, uzun lastik ömrü ve yakıt verimliliğini bir araya getirerek işletme maliyetlerinin optimize edilmesine katkı sağlıyor.25 Haziran 2026 Perşembe 13:26Yan Sanayi
Turkish Cargo’dan Otomotiv Endüstrisine Özel Yeni Ürün: TK AUTOTurkish Cargo, otomotiv endüstrisinin zaman kritik yedek parça ve bitmiş araç taşımalarına özel geliştirdiği TK AUTO ürününü tanıtarak özel kargo taşımacılığındaki yetkinliğini otomotiv lojistiğine taşıdı.25 Haziran 2026 Perşembe 12:53Havayolu
Mercedes-Benz Kamyonlar Euro NCAP’ten Tam Not AldıMercedes-Benz Trucks, ileri güvenlik teknolojileriyle donatılan Actros 4x2 modeliyle Euro NCAP değerlendirmesinde 5 yıldız alarak ağır ticari araçlarda güvenlik standartlarını bir kez daha tescilledi.25 Haziran 2026 Perşembe 12:07Ticari Araçlar
Alp Özler Grup Hizmet Ağını Gümrük Müşavirliği ile GüçlendirdiAlp Özler Grup Şirketleri, bünyesine kattığı Alp Gümrük Müşavirliği ile lojistik, depolama, sigorta ve gümrükleme hizmetlerini tek çatı altında sunarak dış ticaret süreçlerinde entegre çözüm yapısını güçlendirdi.24 Haziran 2026 Çarşamba 16:46Lojistik
Citroen Berlingo’da Yerli Üretim Dönemi BaşlıyorCitroen Berlingo, yılın üçüncü çeyreğinden itibaren Tofaş Fabrikası’nda üretilmeye başlanacak. Model, “Made in Türkiye” etiketiyle tüketicilerle buluşacak.22 Haziran 2026 Pazartesi 10:21Ticari Araçlar
Mercedes-Benz Türk Bayi Ağında Yeni AdımMercedes-Benz Türk, yeniden yapılanma stratejisi kapsamında Koluman Tarsus’un yenilenen tesisini hizmete açtı. Yeni tesis, kamyon ve otobüs müşterilerine daha hızlı ve kapsamlı hizmet sunacak.18 Haziran 2026 Perşembe 11:59Ticari Araçlar
Maxion İnci Jant Hafiflik ve Sürdürülebilirliğe OdaklandıHafiflik ve verimlilik odaklı ürünlerini sergileyen Maxion İnci Jant Grubu, ticari araç sektöründeki dönüşüme katkı sağlamayı hedefliyor.18 Haziran 2026 Perşembe 10:18Yan Sanayi
DBH Group Çeşmeli Limanı’nı Lojistik Üssüne DönüştürecekUzun yıllardır atıl durumda bulunan Tekirdağ Çeşmeli Limanı, DBH Group’un gerçekleştireceği yatırımlarla Türkiye’nin yeni nesil lojistik merkezlerinden biri olmaya hazırlanıyor.17 Haziran 2026 Çarşamba 16:29Denizcilik
Tuvas Global Lojistik’ten 10 Scania Super YatırımıTuvas Global Lojistik, filosuna 9 adet Scania S560 ve 1 adet Scania S770 olmak üzere toplam 10 yeni nesil Scania Super çekici dahil etti.15 Haziran 2026 Pazartesi 15:19Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber
















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.