SOFTEAL İle Kurumsal Filo Yönetimi Çok Daha Verimli
SOFT Bilgi İşlem Danışmanlık ve Ticaret A.Ş, günümüz ihtiyaçlarına uygun olan ve gelecekteki ihtiyaçları da karşılayabilecek şekilde modellenen Kurumsal Filo Yönetimi çözümü SOFTEAL ile müşteriye özel ihtiyaçlara göre de geliştirilebilecek esnek bir siste
12 Eylül 2011 Pazartesi 16:06
Lojistik ve Taşımacılık Sektörüne yönelik olarak sunduğu bilgi teknolojileri çözümlerine bir yenisini daha ekleyen SOFT Bilgi İşlem Danışmanlık ve Ticaret A.Ş, günümüz ihtiyaçlarına uygun olan ve gelecekteki ihtiyaçları da karşılayabilecek şekilde modellenen Kurumsal Filo Yönetimi çözümü SOFTEAL ile müşteriye özel ihtiyaçlara göre de geliştirilebilecek esnek bir sistem sunuyor.
SOFT yazılımları ile de entegre edilebilen ve bu entegrasyon ile daha yüksek verimlilik sağlayan SOFTEAL, araç ve sürücü takibi, yük, römork ve konteyner takibini tam zamanlı olarak yapabildiği gibi araç ve sürücünün performans ölçümüne de olanak sağlıyor. Filo ve sürücü performansı ölçümlerini bir araya getiren SOFTEAL, böylece daha yüksek bir katma değer yaratıyor.
Biz de okurlarımız için SOFT Bilgi İşlem Danışmanlık ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Erdal Kılıç ile SOFT’un Kurumsal Filo Yönetimi çözümü olan SOFTEAL’ın firmalara sağladığı katma değer ve verimlilik yanında bu sistemin SOFT’un yazılımları ile entegrasyonunu konuştuk.
Sayın Kılıç, SOFTEAL’a geçmeden önce ilk yedi ayını geride bıraktığımız 2011 yılı için bir değerlendirme yapar mısınız?
Son iki yıl içinde lojistik sektöründe hızlı bir gelişme gözlüyoruz. Bu gelişim iş hacminin artması ve hizmet çeşitlenmesi şeklinde oluyor. Şirketler ithalat, ihracat ve iç tüketimin artışı ile daha fazla iş alabiliyorlar. Bunun yanında lojistikte dış kaynak kullanımı ile ilgili projelerde de bir artış var. Firmalar lojistik şirketlerinden yoğun bir şekilde anahtar teslimi hizmet alma eğilimi içindeler. Sadece taşıma değil, depolama, dağıtımı da kapsayan bütünleşik projeler artan şekilde gündeme geliyor. Bu da sektörün yatırım yapmasına ve bununla ilgili altyapıları oluşturmasına yol açıyor. Biz de son iki yıldır bunları yaşıyoruz. Bu senenin ilk yarısında da bu gelişmeler gözlendi. Özellikle büyük firmalarda büyük projeler ard arda gündeme geliyor. Biz de SOFT olarak, müşterilerimizin lojistik dış kaynak projelerini hayata geçirmek için gerekli yazılımlar, entegrasyonlar, izlenebilirlik ile ilgili çalışmaları onlarla birlikte yapıyoruz.
Sektörün genel görünümü bu şekilde ve şu anda bunun değişeceğine ilişkin bir gösterge de yok. Kontrol edilemeyen gelişmeler olmadığı sürece bu eğilim artan bir şekilde sürecektir diye düşünüyorum.
Sektörün gelişimine paralel artan müşteri beklentiler de tabi ki size yansıyor.
Tabi ki, biz de şirket olarak lojistik sektöründeki bu olumlu gelişmeleri müşterilerimiz ile birlikte yaşayan bir kurumuz. Kendi çözümlerimizi sektördeki değişim ve gelişime paralel olarak konumlandırıyoruz. Ürünlerimizi buna göre gözden geçiriyoruz. Yeniliyoruz, güncelliyoruz. Ar-Ge ekibimiz bu konuda çalışmalar yürütüyor. Raporlama konusunda müşterilerimize yeni olanaklar sunuyoruz. Bir taraftan da artan ihtiyaç olan izlenebilirliğe yanıt verecek olan çözümleri oluşturuyoruz. Bunların en önemlisi de lojistik firmalarının verdikleri hizmetleri müşterileri, tedarikçileri ile web üzerinden paylaştıkları çözümler oldu. Bu konudaki çözümümüzü biz geçtiğimiz yıl içinde yeniledik ve yeni teknolojilerle birlikte baştan kurguladık. Yeni nesil Extranet Ürünümüz ile müşterilerimiz süreçlerini kontrollü şekilde web ortamına taşıyabiliyorlar ve kontrollü bir şekilde tüm iş ortaklarıyla web üzerinden paylaşım yapıyorlar.
Tüm bunların yanında izlenebilirliği, verimliliği ve tasarrufu ön plana çıkaran çözümlerin en önemlisi olarak da Kurumsal Filo Yönetimi çözümümüz SOFTEAL’ı sektörün kullanımına sunduk.
SOFTEAL’ın geliştirilme aşamasından biraz söz eder misiniz?
SOFTEAL, bizim iş ortağımız ASBOTEK Firması’nın geliştirdiği bir çözüm. Ama geliştirme süreci içinde şirketimizin Ar-Ge mühendisleri, danışmanları ve ASBOTEK danışmanları birlikte süreci yönettik. ASBOTEK kurucularının ve SOFT’un 16 yılı aşkın deneyimi, müşterilerimizin beklentileri ve gelecekte oluşabilecek ihtiyaçları masaya yatırıp kurumsal bir filo yönetiminin nasıl olması gerektiğini belirledik ve çözümü modelledik.
Sektörde araç takip ve filo yönetimi ile ilgili çok sayıda çözüm var. SOFT olarak bunlardan bazılarıyla entegrasyonu geçtiğimiz yıllarda zaten yapmıştık. Ancak bu çözümler günümüz ihtiyaçlarına uygun esneklikte ve içerikte değiller. Müşterilerin güncel beklentilerini karşılayamıyorlar. Müşterilerimizde istediğimiz verimi ve katma değeri sağlayamıyorduk. SOFTEAL gibi bir ürünü oluşturma ihtilacı biraz da buradan çıktı. SOFTEAL’ı oluşturan cihazlar ve ortam seçilirken de bu ihtiyacı karşılayacak esneklikte bir ürün seçildi.
“SOFTEAL ile yüksek katma değer sağlanıyor”
Peki SOFTEAL’ın diğer ürünlerden farkını ve sağladığı avantajları açıklayabilir misiniz?
SOFTEAL’ın, müşteri ihtiyaçlarına uygun olarak planlanabilmesi ve projelere adapte edilebilmesi en büyük farkı. SOFTEAL’ın içindeki tüm yazılımlara müdahale edebiliyoruz. Dolayısıyla bizi kısıtlayan herhangi bir engel ve unsur yok. Cihazın içine özgün yazılımlar geliştirerek ya da içindeki yazılımları müşterinin iş akışına göre düzenleyerek müşteri ihtiyacını yüzde 100 karşılayabilecek durumdayız. Bu bizim en önemli ayırt edeci özelliğimiz. Yine önemli bir özellik olarak SOFTEAL’ın, SOFTTRANS® operasyonel yazılımları ile bütünüyle entegre bir biçimde çalışmasını söyleyebiliriz. Bu entegrasyon ile SOFT’un ileri seviyede planlama yazılımı ile gerçekleştirdiğimiz iş planlarını araçlara iletebiliyoruz. Sürücü araç terminalinde kendisine atanmış iş emirlerini görebiliyor. Bu iş emirlerini, yükleme ve boşaltma adreslerini, enlem ve boylam bilgileri ile de gönderebiliyoruz. Sürücü buradan doğrudan navigasyon ile bu adreslere ulaşabiliyor. Sürücünün de yükleme ve boşaltma adreslerine girip çıktığını biz uzaktan algılıyoruz. Böylece de otomatik olarak bir takım işler ve görevler tetikleniyor. Teslimat bilgilerini gerçek zamanlı olarak alabiliyoruz ve bu bilgiler alındığında da SOFT yazılımı içinde bir takım süreçler otomatik olarak tetikleniyor. Örneğin yükün sahibi olan firmaya yükünün teslim edildiği bilgisi elektronik olarak gönderiliyor, teslimatı alan kişinin adı soyadı bilgisi de anında iletiliyor. Bunun için birinin veri girmesi ya da işlem yapması gerekmiyor. Sürücünün bastığı bir iki tuşla bunlar gerçekleşiyor.
İstenirse biz, imzalı teslimat evraklarının fotoğrafını çekip SOFTEAL araç terminali üzerinden merkeze iletip, SOFT yazılımları içine kaydedebiliyoruz buradan da bu resimleri anında göndericiye iletebiliyoruz. Ayrıca cihaz ekranı üzerinde imza alıp merkeze iletebiliyoruz.
Aynı zamanda Canbus’a bağlantı yapma imkanı varsa SOFTEAL’ı araç Canbus’ına bağlıyoruz. Doğrudan bağlama olanağı yoksa araca bir bağlantı arabirimi koyup yine bu bağlantıyı sağlıyoruz. Canbus bağlantısı ile de aracın kilometre bilgisini, yakıt tüketimini ve istenen diğer kullanım bilgilerini toplayıp merkeze iletebiliyoruz. Buradan da sürücünün aracı hangi performans ile kullandığı, hangi verimlilikte kullandığı gibi bilgileri uzaktan izleyip bunu raporlayabiliyoruz. Tüm bu bilgileri yükle birleştirerek SOFT yazılımları içindeki iş süreçlerinin üstüne de taşıyabiliyoruz.
Toplamda hem filo performansını hem de sürücü performansını alıp bu iki bilgiyi bir araya getirip katma değeri daha yüksek sonuçlar elde edebiliyoruz. SOFTEAL, böylece yüksek katma değer yaratıyor.
SOFTEAL sayesinde iş takibi yapılabildiğini söylediniz. Anlık değişiklikler de en hızlı şekilde yansıtılıyor mu?
Tabi ki araç rotası ile ilgili değişiklikler olabiliyor. Yükleme veya boşaltma adresleri değişebiliyor, yeni adresler eklenebiliyor. SOFT yazılımı içinde gereken değişiklikler yapılıyor ve bu değişiklikler SOFTEAL araç takip sistemine oradan da sürücünün el terminaline direk olarak yansıyor.
Römork ve konteyner takibi de yapılıyor
SOFTEAL, özel çözümleri de içeriyor mu?
Tabi ki özel çözümler de var. Örneğin müşteri frigorifik taşıma yapıyorsa endüstriyel ısı kontrol ve takip sistemi devreye giriyor. Römork içinde birkaç farklı noktadan ısı bilgisi alabiliyoruz, römork kapısının açılmasını algılayabiliyoruz.
Yine farklı sürücüler tarafından kullanılan araçlarda sürücü kimlik butonu ile sürücüyü de takip edecek çözümleri devreye alabiliyoruz. Bunun yanında römork ve konteyner takip çözümlerimiz var. Çekiciden bağımsız olarak römorkları takip etmeye yarayan çözümlerimiz var. Römork ile çekici birleştiğinde römork takip sistemi otomatik olarak devre dışı kalıyor, ayrıldıklarında ise sistem yine devreye giriyor.
6 ay boyunca şarj gerektirmeyecek aygıtları konteyner üzerine monte ederek konteyner takibini de SOFTEAL çözümleri ile gerçekleştirebiliyoruz. Takip bilgilerini yine SOFT yazılımları ile entegre edip konteyneri, içindeki yüklerin konumunu ve yerini müşterilere ya da alıcılara izlettirmek mümkün olabiliyor.
Tüm bu özelliklerle biz müşterilerimize çok yüksek bir katma değer ve verimlilik sağıyoruz. Bunun da en önemli nedeni gerçekleştirdiğimiz entegrasyon.
Karayolu taşımalarında SOFTEAL bizim izlenebilirliği sağlayan ve durum ve teslimat bilgilerini topladığımız bir araç. Havayolu taşımalarında biz bunu havayolu firmaları ile TRAXON üzerinden sağladığımız entegrasyon ile yapıyoruz. Denizyolu taşımalarında izlenebilirliğin sağlanması için de INTTRA sistemi ile entegrasyon devreye giriyor.
SOFTEAL’ı SOFT yazılımlarından bağımsız kullanmak mümkün mü?
Tabi ki. Firmalar diledikleri takdirde SOFTEAL’ı, SOFT yazılımlarından bağımsız da kullanabilirler. Şu an Türkiye’de hem yurtiçi hem de yurtdışı taşımalarda bu şekilde de kullanan pek çok firma var. Tenteli ya da frigorifik taşımalarda bunu kullanan firmalar olmakla birlikte SOFT yazılımlarını kullanan çok sayıda firma da entegre olarak SOFTEAL’ı hayata geçiriyor. Yılın son çeyreğinde devreye girecek çok sayıda proje ile ilgili de sözleşmeler imzalanmış durumda.
SOFTEAL kullanan müşterilerin toplam maliyetlerde nasıl avantajları olacak, böyle bir ölçüm var mı?
Bu, sistemi hangi verimlilikte ve hangi entegrasyon düzeyinde kullandığınıza bağlı olarak değişen bir durum. Ancak hangi noktalarda tasarruf sağlandığını söylemek çok kolay. Yakıt tüketimi kesinlikle azalıyor, geçmişte de bir araç takip sistemi kullanan firmalarda iletişim maliyetleri de önemli ölçüde düşüyor aynı zamanda filo yönetimi ve dispozisyon için çalışan kadrolarda önemli ölçüde tasarruf sağlanabiliyor. Araçlar daha etkin ve verimli kullanıldığı için bakım, onarım ve işletim giderlerinden tasarruf sağlanabiliyor. Sefer süreleri kısalıyor, planlama ve rotalama için plan yapma süresi kısalıyor, araç doluluk oranları artıyor. Tüm bunların toplamı oldukça yüksek maliyet avantajı getiriyor.
Bizim ileri seviyede planlama yazılımımızı kullanan bir müşterimizde sayısal bir çalışma yapıldı. Bir yıllık dönemde ileri seviyede planlama ile 300 bin Euro tasarruf sağladı müşterimiz. SOFTEAL’ı da buna ekleyerek daha yüksek bir katma değer yarattığımızda sağlanan tasarruf ve verimlilik çok daha yüksek bir rakama ulaşacaktır. Böyle bir yatırım yaklaşık bir yıldan kısa bir süre içinde kendini amorti edebilir diyebiliriz.
Sistem yeniliklere açık mı?
Müşterilerimizle görüştükçe sürekli yeni projeler çıkıyor. Komple ve parsiyel taşımalarla başladık ama hemen konteyner taşımaları da devreye girdi. Konteyner taşıması yapan müşterimiz oradaki süreçlere entegrasyon istedi ve bunu devreye aldık. Yani SOFTEAL araç takip sistemi üzerine sürekli yeni geliştirmeler yapılıyor. Bunların bazıları genel kullanım için oluyor bazıları ise müşteriye özel oluyor.
Her şeyi programlayabildiğimiz için son derece esneğiz ve her türlü projeyi hayata geçirebiliyoruz.
İhtiyaca özel ve değişik işler için kullanılabilecek yeni ürünler de geliyor. Örneğin bizim en önemli ayırt edeci özelliğimizden biri kiralık araçlar için sunduğumuz çözüm. Kiralık araçlarda araç takip sisteminin montajını yapıp sökmek uygulanabilir değil. Ama müşterinin takip isteği ve beklentisi aracın öz mal ya da kiralık olmasına bağlı değil. Biz burada SOFTEAL’ın kiralık araçlara montaj gerektirmeyen bir versiyonunu sunabiliyoruz. Akıllı cep telefonu boyutunda ve araca montaja gerektirmeyen araç terminali ile bunu sağlıyoruz. Kiralık araç sürücüsüne bu cihaz teslim edildiğinde aracı izleyebiliyorsunuz, durum değişikliklerini takip edebiliyorsunuz ve iş emrini yine yükleyebiliyorsunuz. Kiralık araçlarda da yüzde yüz izlenilebilirliği sağlayabiliyoruz böylece.
Tüm bu uygulamalar yoğun bir araştırma-geliştirme çalışması anlamına geliyor. SOFT’un Ar-Ge ekibi ile ilgili de bilgi verir misiniz?
Kadromuzda yer alan toplamda 22 kişi yazılım geliştirme ile uğraşıyor. Bunların içinden 4 kişiyi de Ar-Ge ekibi olarak ayırıyoruz. Ar-Ge ekibindeki arkadaşlarımız yeni teknolojileri araştırıyorlar. Örneğin şuanda iPhone, iPad ve Android için yazılım geliştirme çalışmaları sürüyor.
Bunun yanında diğer yazılım ekibimiz de müşterilerin iş süreçlerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi ve yeni ürünler ile ilgili faaliyetleri sürdürüyorlar. Ancak SOFTEAL’ın hayata geçirilmesi sürecinde tüm yazılım ekibimiz ve şirketteki danışmanlarımız bile devreye girdi diyebiliriz.
Son olarak bilgi teknolojileri kullanımına değinirsek, Türkiye’de lojistik sektöründe bilgi teknolojileri kullanımını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Aslında lojistik sektörü bilgi teknolojilerinden en fazla yararlanması gereken sektörlerden biri. Araç hem ürün izlenebilirliği, maliyet yönetimi, performans yönetimi gibi konulara bakıldığında bilgi teknolojilerinin etkin bir şekilde kullanılması gerektiği ortaya çıkıyor. Türkiye’de maalesef bundan tam anlamıyla yararlanıldığını söylemek mümkün değil. Bilgi teknolojilerini çok etkin şekilde kullanıp fark yaratmak Avrupa’da artık çok fazla mümkün değil, çünkü buralarda zaten ciddi mesafe alınmış ve standart hale gelmiş durumda. Ama Türkiye’de bilgi teknolojilerinin etkin kullanımı ile halen farklılık yaratmak mümkün. Önümüzdeki 5-6 yıl daha bu süreç devam edecektir. Firmaların da bu durumun farkındalığı ile gerekli yatırımı yapıp kendilerini farklı konumlandırmaları gerekiyor. Standart depolama ve taşıma ile Türkiye’de fark yaratmak artık mümkün değil. Bu konunun farkında olan ve önem veren çok büyük firmalar da var tabi ki.
- 15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu15 yıldır aralıksız devam eden “Atlas Lojistik Ödülleri” yarışmasının ödül töreni 21 Kasım 2024 Perşembe günü EKO MMI Fuarcılık sponsorluğunda ve Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı’nın ev sahipliğinde yapıldı.21 Kasım 2024 Perşembe 19:30Lojistik
- Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı Sektör Devlerinin Katılımıyla 17. Kez İstanbul’da AçıldıAvrasya bölgesinin en büyük taşımacılık ve lojistik fuarı olan Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı, Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde lojistik sektörünün en önemli firmalarını ağırlıyor.20 Kasım 2024 Çarşamba 19:53Lojistik
- Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS OlduDFDS, 15 Kasım 2024'te Ekol Lojistik'ten Türkiye ve Avrupa'yı birbirine bağlayan uluslararası kara taşımacılığı ağını satın aldı.19 Kasım 2024 Salı 18:36Lojistik
- Allison Ventures, Agtonomy Şirketine Stratejik Yatırım YapıyorAllison Transmission'ın girişim sermayesi kolu, tarım ve arazi bakımı için yapay zekâ destekli otomasyon yazılımlarında uzmanlaşmış yazılım ve hizmet şirketi olan Agtonomy’ye yatırım yaptı.18 Kasım 2024 Pazartesi 22:36Ticari Araçlar
- Yurtiçi Kargo Tüm Çocuklara Boyama Kitabı Hediye EdiyorYurtiçi Kargo, Türkiye genelindeki tüm şubelerinde çocuklar için toplam 200 bin adet boyama kitabı ve kalem setini ücretsiz olarak dağıtıyor.18 Kasım 2024 Pazartesi 22:30Kargo
- Gebrüder Weiss, logitrans Fuarı'nda Lojistik Çözümlerini PaylaşacakGebrüder Weiss, Türkiye merkezli ürün ticaretine yönelik geliştirdiği lojistik çözümleriyle logitrans Fuarı’nda yer alacak.18 Kasım 2024 Pazartesi 22:21Lojistik
- Ford Trucks Yenilikçi Hidrojen Kamyonunu Slovakya'da TanıttıFord Trucks, Slovak Mobility & Innovation Production s.r.o. ile iş birliği kapsamında Avrupa Birliği yönetmeliklerine uygun hidrojen yakıt hücresiyle çalışan ilk kamyonunu tanıttı.15 Kasım 2024 Cuma 18:32Ticari Araçlar
- Ekol Transport Satışı GerçekleşiyorEkol Transport, DFDS’ye devredildi. Bu adımla Ekol, büyüme hedeflerine odaklanırken, DFDS Türkiye-Avrupa arasında lojistik çözümler sunmayı amaçlıyor.15 Kasım 2024 Cuma 17:01Lojistik
- AB’nin Belarus Yaptırımları Litvanya Üzerinden Sevkiyatları EtkiliyorAB'nin Belarus'a uyguladığı ihracat yasağı, Litvanya üzerinden yapılan sevkiyatlarda gecikmelere ve ek maliyetlere neden olabilir.14 Kasım 2024 Perşembe 19:01Lojistik
- MRLlog Filosu, 50 Yeni Renault Trucks T 480 Çekiciyle GüçleniyorMRLlog, 50 adet Renault Trucks T 480 çekici alımıyla 2020'de başlayan Renault Trucks iş birliğini güçlendirdi. Bu teslimatla birlikte MRLlog filosunun yarısını Renault Trucks araçları oluşturuyor.14 Kasım 2024 Perşembe 18:37Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2024 Kargo Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.