20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara16°C

Sınır Ötesi E-Ticaretin Yüzde 80’i Hava Yoluyla Gönderiliyor

IATA Küresel Hava Kargo Bölüm Başkanı Sullivan zorlu rüzgarlara rağmen, hava kargonun, özel kargo ürünlerinden insani hareketlere kadar küresel tedarik zincirlerinin son derece değerli bir parçası olarak rolüne devam ettiğini belirtip şu bilgileri verdi;

Sınır Ötesi E-Ticaretin Yüzde 80’i Hava Yoluyla Gönderiliyor

06 Ocak 2023 Cuma 21:29

“2022 yılını 2021 seviyelerine çok yakın bir şekilde kapatan çok güçlü bir dönemin ardından kargo hacimlerinin gevşemeye devam etmesi bekleniyor, ancak gelirler pandemi öncesi seviyelerin yüzde 50 üzerinde kalacak görünüyor.

Genel olarak sektör tahmini şu ki istisnai bir şekilde 4 yıl içinde tarihin en kötü krizinden kurtulmuş olacağız. Hava kargo segmentinin 2021'in başlarında bir yıl içinde pandemi öncesi seviyelerine döndüğünü unutmamalıyız. Bu olağanüstü bir başarı ve sektörü şu anda karşı karşıya olduğu ters rüzgarlarla başa çıkmak için iyi bir hale getiriyor. İşte bu çeviklik ve dayanıklılık seviyesi sayesinde hava kargo endüstrisi, önündeki zorluklarla başa çıkmak için iyi bir konuma sahip bulunmaktadır”.

Brendan Sullivan; “Bu nedenle kilit konulara birlikte odaklanmalıyız, bu odakların başında 2050 yılına kadar net sıfır tahhüdümüze ulaşmak, Süreçleri modernize etmeye devam etmek,
,Lityum pilleri güvenli bir şekilde taşımak için daha iyi çözümler bulmak ve Yeni yetenekler için hava kargosunu cazip hale getirmek başlıkları geliyor. Bu konulara odaklanmak, sektöre zorlu zamanlarda yardımcı olacak ve hava kargosunun değerini artıracaktır” dedi.

Hava kargo e-ticaret’in önemli paydaşı

Sınır ötesi e-ticaret satışlarının bir yılda yüzde 13 artışla 2022'de 1,9 trilyon dolara, 2023'te ise 2,1 trilyon dolara ulaşacağının tahmin edildiğini söyleyen Brendan Sullivan; “Biliyor musunuz,2021'de 2,14 milyar kişi, yani dünya nüfusunun dörtte birinden fazlası çevrimiçi alışveriş yapıyordu”diye konuştu. 

E-Ticaret pazarının önlenemez bir yükselişte olduğunu ve pandemi döneminde çevrim içi yaşamın tüketici davranışlarını pekiştirdiğini vurgulayan Brendan Sullivan E-ticaretle ilgili şu bilgileri paylaştı; “E-ticaret, hava kargonun. malların zamanında ve verimli bir şekilde taşınmasında oynadığı hayati bir rol ve çok kanallı çözümleri sayesinde geleneksel fiziksel mağazalardan alışveriş yapanlar için cazip hale geldi. Küresel olarak e-ticaretin değerinin 2022'de 5,7 trilyon ABD dolarına ve 2025'te 7,3 trilyon ABD dolarına ulaşması bekleniyor.

Küresel olarak çevrimiçi perakende satışlar 2022'de yüzde 21'e ulaştı ve tüketici harcamalarındaki düşüşe rağmen genel olarak büyümeye devam edeceği tahmin ediliyor.

Bu, 2022'de gönderilen 159 milyar parseliyel (paket) anlamına geliyor, bu 8 yıl öncesine göre yaklaşık 4 kat fazla bir rakamı ifade ediyor. 2014'te bu rakam 43 milyar paket idi. Ve bu 2027 yılına kadar ikiye katlanarak 260 milyar parseyele ulaşacak.

Sınır Ötesi e-ticaretin yüzde 80'i hava yoluyla gönderiliyor. Bu oran hava kargosunun e-ticareti ne büyük oranda desteklediğini de gösteriyor. Sürdürülebilirlik, havacılık endüstrisinin büyüme ruhsatıdır ve sonuç olarak, bu tür çabaların dünya çapında düzenleyiciler ve şirketler tarafından ivme kazanmasını bekliyoruz. Hava kargodan beklenen mükemmelliği tüketiciye sunmak durumundayız.”

Sürdürülebilirlik hedefleri

Brendan Sullivan IATA’nın sürdürülebilirlik konusundaki hedeflerini de şu başlıklar altında özetledi:

-2050 yılına kadar havacılık emisyonlarında net sıfıra ulaşmak
-Hava kargo operasyonlarında Tek Kullanımlık Plastiklerin kullanımını azaltmak
-Döngüsel yaklaşımları etkinleştirmek
-Tedarik zinciri boyunca bozulabilir ürün kaybını ortadan kaldırmak
-Kargo tesislerinin dönüştürülmesini sağlamak

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA