Sarp Intermodal’dan Yüzde Yüz Elektrikli Çekici Yatırımı
Lojistik sektörünün öncü markalarından Sarp Intermodal, Türkiye’nin ilk yüzde yüz elektrikli çekici (TIR) yatırımını gerçekleştirdi.

02 Haziran 2023 Cuma 17:52
Sürdürülebilirlik ve yeşil lojistik uygulamalarına büyük önem veren lojistik şirketi Sarp Intermodal, Türkiye taşımacılık sektöründe değişimi başlattı. Şirket, yeşil lojistik stratejileri doğrultusunda Türkiye’nin ilk yüzde yüz elektrikli çekici (TIR) yatırımını yaptığını duyurdu.
Hızlı (DC) şarj ile 2 saat içinde tam şarj olan çekici, kullanıma ve taşınan yükün ağırlığına göre 300 kilometrenin üzerinde yol kat ediyor.
Sarp Intermodal CEO’su Onur Talay, "Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz. Sürdürülebilir ve yeşil lojistik yaklaşımımızın bir parçası olarak elektrikli çekici yatırımı gerçekleştirmekten heyecan duyuyoruz. Yenilikçi teknolojileri ve stratejileri benimseyerek, daha çevreci ve sürdürülebilir bir lojistik sektörü oluşumuna öncülük etmeye devam edeceğiz." dedi.
Bu yatırımın klasik bir araç yatırımı değil, Sarp Intermodal’in en önemli yaklaşımının bir yansıması olduğunu belirten Talay, "Biz 2023 yılında mottomuzu ‘Yarının Yolu’ olarak belirlemiştik. Bugün geldiğimiz noktada da attığımız her adımın yarınlar için olduğunu gösteriyoruz. Biz bugün bir araca değil yeniliğe, teknolojiye, sürdürülebilirliğe ve geleceğe yatırım yapıyoruz." diye konuştu.
Talay, karbon emisyonlarını azaltma ve iklim değişikliğiyle mücadelenin artık herkes için acil ihtiyaç haline geldiğine dikkati çekerken, sıfır emisyon, azaltılmış gürültü kirliliği ve düşük maliyetlerin, söz konusu yatırımlarında önemli rol oynadığını vurguladı.
İlk Yatırım Volvo FH Serisi

Elektrikli araç ekosistemine şirket olarak uzak olmadıklarını dile getiren Talay, uzun yıllardır saha ekiplerinin ve yönetim kadrolarının farklı modellerde elektrikli otomobiller kullandığını söyledi. Talay, elektrikli ağır ticari araçlar pazara çıkmaya başladığı anda bunu değerlendirmek istediklerini ifade ederek, “Geçen yılın ikinci yarısında bu yatırıma karar verdik. İsveç’te Volvo yetkilileri ile bir araya gelerek Volvo FH yatırımı kararı aldık. Biz bu ekosisteme inanıyoruz ve bu alanda yatırımlara devam etmeyi planlıyoruz." bilgilerini paylaştı.
Güneşin Ürettiği Elektrikle Şarj Olacak!
Elektrikli araçlar için menzilin ve şarj istasyonlarının hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Talay, özellikle otoyol tesislerindeki şarj üniteleri sayısının kısa sürede artacağına inandıklarını belirtti.
Talay, Sarp Intermodal’in genel merkezindeki ve Şekerpınar’daki garajlarında çekiciler için şarj üniteleri konumlandırdıklarını anlattı. Güneş enerjisinden de faydalanacaklarını kaydeden Talay, genel merkez binalarının çatısını tamamen güneş panelleri ile kaplamaya başladıklarını, bu sayede yakın zamanda araçları güneş enerjisiyle şarj etmeye başlayacaklarını açıkladı.
Talay, binek araç sınıfındaki elektrikli otomobillerin, farklı markaların pazara girmesi ve menzillerin artması ile yaygınlaştığını hatırlattı.
Ağır ticari araç pazarında da benzer bir durum yaşanabileceğini ifade eden Talay, "Biz kara yolunu, aktarma operasyonlarımızda minimum seviyede kullandığımız için mevcut menziller şu an bize yeterli. Menzillerin artışıyla sektördeki markaların daha cesur adımlar atabileceğini düşünüyorum." dedi.
“2022’de 2,3 milyon ağacın absorbe edebileceği karbon salımının önüne geçtik”
Talay, geçen yıl gerçekleştirdikleri intermodal taşımalar sayesinde 2 milyon 330 bin ağacın absorbe edebileceği karbon salımının önüne geçtiklerinin altını çizdi. Bu yılı 70 bin taşımayla kapatmayı hedeflediklerine dikkat çeken Talay, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu taşımaları kara yoluyla yapsak 2.500 adet çekici ve sürücü ihtiyacımız olacaktı. Oysa biz taşımalarımızın yüzde 90’ını intermodal ile yaptığımız için kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanarak, sürdürülebilir büyümemizi de en yüksek düzeye çıkarıyoruz. Avrupa’da birçok marka artık yeşil lojistiği ön plana alan iş ortaklarıyla çalışıyor. Dolayısıyla biz de şirket olarak Avrupa’da giderek daha çok tercih ediliyoruz.”
Renault Trucks Türkiye’nin Yeni Başkanı Mourad Hedna OlduMühendislik birikimini uluslararası liderlik deneyimiyle birleştiren Mourad Hedna, Renault Trucks Türkiye Başkanı olarak yeni görevine başladı.22 Eylül 2026 Salı 16:10Ticari Araçlar
Tırsan 2025’te 98 Patent Tescili AldıTırsan, 2025’te tescil edilen 98 patentiyle Türkiye Ar-Ge 500 Araştırması’nda en çok patent alan ikinci şirket oldu.21 Eylül 2026 Pazartesi 18:14Ticari Araçlar
Citroen Hafif Ticari Araç Ürün Gamını Yerli Üretim Jumpy Kamyonet ile GenişlettiCitroen, hafif ticari araç ürün gamının son üyesi olan yeni yerli modeli Jumpy yollara çıkarmaya başladı. Türkiye’ye özel olarak üretilen Jumpy, Türkiye pazarının ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özel bir model olarak öne çıkıyor.21 Eylül 2026 Pazartesi 17:41Ticari Araçlar
Mercedes-Benz Türk Gençlere Desteğini Çevre Projesiyle BirleştiriyorMercedes-Benz Türk’ün Summer Stars Yaz Staj Programı kapsamında başlattığı “Her Gencimiz Bir Fidan” projesi ikinci yılına girdi.21 Eylül 2026 Pazartesi 11:43Ticari Araçlar
Allison Torqmatic Serisi Transports CLERY Filosunda YaygınlaşıyorAllison Torqmatic Serisi tam otomatik şanzımanlar, Fransız Guyanası’ndaki Transports CLERY’nin filosunda manuel şanzımanların yerini alırken sürücü ve yolcu konforunu, operasyonel verimliliği destekliyor.17 Eylül 2026 Perşembe 19:40Ticari Araçlar
Stellantis ve UQI Robotics’ten Son Kilometre Lojistiğinde İş BirliğiStellantis Pro One ve UQI Robotics, otonom son kilometre teslimatına yönelik Box-on-Wheels konseptini IAA Transportation 2026’da tanıttı. Proje, ilk aşamada Avrupa pazarına odaklanacak.16 Eylül 2026 Çarşamba 14:32Ticari Araçlar
Prometeon IAA Transportation’da SuperFleet’i TanıttıPrometeon Tyre Group, IAA Transportation 2026’da premium lastik, servis, hizmet ve dijital çözümleri tek ekosistemde buluşturan SuperFleet programını tanıttı. Fuarda ZF SCALAR iş birliği ve Serie 02 ürün gamı da öne çıktı.16 Eylül 2026 Çarşamba 14:16Ticari Araçlar
BMC PRO L Ailesini 560 Beygirlik Yeni Modelle GenişlettiBMC, 560 beygir gücündeki yeni PRO L 1856’nın lansmanını IAA Transportation 2026’da gerçekleştirdi.16 Eylül 2026 Çarşamba 13:50Ticari Araçlar
Tırsan’dan Desa Taşımacılık’a 6 Multi-Ride TreylerDesa Taşımacılık, genel kargo taşımacılığına yönelik yatırımı kapsamında Tırsan’dan 6 adet Yeni Nesil Tenteli Perdeli Multi-Ride treyler teslim aldı.16 Eylül 2026 Çarşamba 11:46Ticari Araçlar
Thermo King Soğuk Zincirde Elektrifikasyona Geçişi DestekliyorThermo King, IAA Transportation 2026’da elektrikli soğutma konsepti E-Zone, Advancer serisi ve AxlePower enerji geri kazanım sistemini sergiliyor.15 Eylül 2026 Salı 18:40Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber




















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.