Sarp Intermodal’dan Yüzde Yüz Elektrikli Çekici Yatırımı
Lojistik sektörünün öncü markalarından Sarp Intermodal, Türkiye’nin ilk yüzde yüz elektrikli çekici (TIR) yatırımını gerçekleştirdi.

02 Haziran 2023 Cuma 17:52
Sürdürülebilirlik ve yeşil lojistik uygulamalarına büyük önem veren lojistik şirketi Sarp Intermodal, Türkiye taşımacılık sektöründe değişimi başlattı. Şirket, yeşil lojistik stratejileri doğrultusunda Türkiye’nin ilk yüzde yüz elektrikli çekici (TIR) yatırımını yaptığını duyurdu.
Hızlı (DC) şarj ile 2 saat içinde tam şarj olan çekici, kullanıma ve taşınan yükün ağırlığına göre 300 kilometrenin üzerinde yol kat ediyor.
Sarp Intermodal CEO’su Onur Talay, "Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz. Sürdürülebilir ve yeşil lojistik yaklaşımımızın bir parçası olarak elektrikli çekici yatırımı gerçekleştirmekten heyecan duyuyoruz. Yenilikçi teknolojileri ve stratejileri benimseyerek, daha çevreci ve sürdürülebilir bir lojistik sektörü oluşumuna öncülük etmeye devam edeceğiz." dedi.
Bu yatırımın klasik bir araç yatırımı değil, Sarp Intermodal’in en önemli yaklaşımının bir yansıması olduğunu belirten Talay, "Biz 2023 yılında mottomuzu ‘Yarının Yolu’ olarak belirlemiştik. Bugün geldiğimiz noktada da attığımız her adımın yarınlar için olduğunu gösteriyoruz. Biz bugün bir araca değil yeniliğe, teknolojiye, sürdürülebilirliğe ve geleceğe yatırım yapıyoruz." diye konuştu.
Talay, karbon emisyonlarını azaltma ve iklim değişikliğiyle mücadelenin artık herkes için acil ihtiyaç haline geldiğine dikkati çekerken, sıfır emisyon, azaltılmış gürültü kirliliği ve düşük maliyetlerin, söz konusu yatırımlarında önemli rol oynadığını vurguladı.
İlk Yatırım Volvo FH Serisi

Elektrikli araç ekosistemine şirket olarak uzak olmadıklarını dile getiren Talay, uzun yıllardır saha ekiplerinin ve yönetim kadrolarının farklı modellerde elektrikli otomobiller kullandığını söyledi. Talay, elektrikli ağır ticari araçlar pazara çıkmaya başladığı anda bunu değerlendirmek istediklerini ifade ederek, “Geçen yılın ikinci yarısında bu yatırıma karar verdik. İsveç’te Volvo yetkilileri ile bir araya gelerek Volvo FH yatırımı kararı aldık. Biz bu ekosisteme inanıyoruz ve bu alanda yatırımlara devam etmeyi planlıyoruz." bilgilerini paylaştı.
Güneşin Ürettiği Elektrikle Şarj Olacak!
Elektrikli araçlar için menzilin ve şarj istasyonlarının hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Talay, özellikle otoyol tesislerindeki şarj üniteleri sayısının kısa sürede artacağına inandıklarını belirtti.
Talay, Sarp Intermodal’in genel merkezindeki ve Şekerpınar’daki garajlarında çekiciler için şarj üniteleri konumlandırdıklarını anlattı. Güneş enerjisinden de faydalanacaklarını kaydeden Talay, genel merkez binalarının çatısını tamamen güneş panelleri ile kaplamaya başladıklarını, bu sayede yakın zamanda araçları güneş enerjisiyle şarj etmeye başlayacaklarını açıkladı.
Talay, binek araç sınıfındaki elektrikli otomobillerin, farklı markaların pazara girmesi ve menzillerin artması ile yaygınlaştığını hatırlattı.
Ağır ticari araç pazarında da benzer bir durum yaşanabileceğini ifade eden Talay, "Biz kara yolunu, aktarma operasyonlarımızda minimum seviyede kullandığımız için mevcut menziller şu an bize yeterli. Menzillerin artışıyla sektördeki markaların daha cesur adımlar atabileceğini düşünüyorum." dedi.
“2022’de 2,3 milyon ağacın absorbe edebileceği karbon salımının önüne geçtik”
Talay, geçen yıl gerçekleştirdikleri intermodal taşımalar sayesinde 2 milyon 330 bin ağacın absorbe edebileceği karbon salımının önüne geçtiklerinin altını çizdi. Bu yılı 70 bin taşımayla kapatmayı hedeflediklerine dikkat çeken Talay, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu taşımaları kara yoluyla yapsak 2.500 adet çekici ve sürücü ihtiyacımız olacaktı. Oysa biz taşımalarımızın yüzde 90’ını intermodal ile yaptığımız için kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanarak, sürdürülebilir büyümemizi de en yüksek düzeye çıkarıyoruz. Avrupa’da birçok marka artık yeşil lojistiği ön plana alan iş ortaklarıyla çalışıyor. Dolayısıyla biz de şirket olarak Avrupa’da giderek daha çok tercih ediliyoruz.”
Allison Donanımlı Isuzu Novociti Life Midibüsler, Siirt Yollarında Fark YaratıyorSiirt Belediyesi, şehir içi toplu ulaşım hizmetlerinde kaliteyi ve konforu artırmak amacıyla 2025 yılında Allison tam otomatik şanzıman donanımlı 14 yeni Isuzu Novociti Life midibüsleri filosuna dahil etti.04 Aralık 2025 Perşembe 16:32Ticari Araçlar
Hava Kargo 8 Aydır Kesintisiz Büyüyor, Talep Artışında Ekim Ayında RekorTHY ve Pegasus dahil tüm dünyada yaklaşık 350 havayolu şirketini çatısı altında toplayan ve küresel sivil havacılık trafiğinin %80’inden fazlasını temsil eden IATA, 2025 yılı Ekim ayına ilişkin küresel hava kargo verilerini yayımladı.04 Aralık 2025 Perşembe 14:29Havayolu
Tırsan’dan Özmer Lojistik’e 60 Adetlik Treyler TeslimatıÖzmer Lojistik, aldığı 60 adet Tırsan Tenteli Perdeli Multi-Ride araç ile demiryolu taşımacılığındaki kapasitesini önemli ölçüde büyüttü.03 Aralık 2025 Çarşamba 16:27Lojistik
2025 Atlas Lojistik Ödülleri Töreni (video)Lojistik Sektörünün En İyileri 16. Atlas Ödülleri’yle Taçlandı.03 Aralık 2025 Çarşamba 09:49Lojistik
Mercedes-Benz Vito Mixto Yeniden Türkiye’deMercedes-Benz Vito Mixto, hem yolcu hem yük taşımaya uygun yapısıyla Türkiye pazarında tekrar yerini aldı.02 Aralık 2025 Salı 16:37Ticari Araçlar
Hazar’da Yeni RO-RO İş BirliğiTürkiye–Azerbaycan–Kazakistan ekseninde Hazar geçişlerini güçlendirecek yeni RO-RO projesi için adım atıldı.02 Aralık 2025 Salı 16:22Lojistik
Mercedes-Benz Türk Dünya Şoförler Günü’nü Şoförlerle Birlikte KutladıMercedes-Benz Türk, yolcu ve yük taşımacılığının kahramanları olan şoförlerle bu yıl da Dünya Şoförler Günü kapsamında bir araya geldi.02 Aralık 2025 Salı 10:02Ticari Araçlar
logitrans 2025 Açılış Töreni / Opening Ceremony (Video)Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı 2025 açılış töreninin tamamını ekranlarınıza taşıyoruz.28 Kasım 2025 Cuma 09:25Lojistik
Roma Express Filosunu Tırsan ile GüçlendirdiRoma Express, özmal filosuna eklediği 3 Tırsan Tenteli Perdeli araçla uluslararası taşımacılık kapasitesini artırdı.27 Kasım 2025 Perşembe 16:27Ticari Araçlar
600 km menzil: Renault Trucks Elektrikli Uzun Yol Çekicilerini TanıttıRenault Trucks, tek şarjla 600 km yol kat edebilen yeni Renault Trucks E-Tech T versiyonlarını tanıttı: Renault Trucks E-Tech T 585 ve Renault Trucks E-Tech T 780.26 Kasım 2025 Çarşamba 14:37Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2025 Kargo Haber

















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.