25 Aralık 2024
  • İstanbul8°C
  • Ankara6°C

Renault Trucks 3D Baskı İle Euro 6c Standardında DTI 5 Motor Üretiyor

Renault Trucks mühendis ve tasarımcı ekibi, motor performansını en üst seviyeye çıkaracak katkılı üretim süreci olan ‘3D metal baskı’ üzerinde çalışıyor.

Renault Trucks 3D Baskı İle Euro 6c Standardında DTI 5 Motor Üretiyor

26 Ocak 2017 Perşembe 11:58

Renault Trucks’ın Lyon’da bulunan Güç Aktarma Organları Mühendisliği departmanı, geleceğin motor üretim yöntemi olan metal katkılı üretime odaklanıyor. Prototip olarak sunulan 4 silindirli Euro 6C standardındaki DTI 5 motoru, 3D baskı kullanılarak özel olarak üretildi.

Motorun tamamı halihazırda tasarlanmış olsa da kavrama kolu ve kam mili yatağı başlığı, 3D metal baskı kullanılarak üretildi ve Euro 6 motoru içinde 600 saat boyunca başarılı bir şekilde test edildi. Renault Trucks Proje Müdürü Damien Lemasson, konu ile ilgili olarak: “Bu projedeki amacımız, metal katkılı üretimin motorun boyut ve ağırlığı üzerindeki pozitif etkisini göstermek. Bu sayede 4 silindirli bir motorun ağırlığını 120 kg, başka bir deyişle yüzde 25 oranında düşürebildik. Testler, gerçek manada 3D baskı kullanılarak üretilen motor parçalarının dayanıklılığını kanıtlamak için yapıldı” açıklamasında bulundu.

Metal katkılı üretim süreci, termal motorlar için yeni geliştirme olanakları sunuyor. Materyallerin katman katman eklenmesi şeklinde işleyen baskı süreci, kompleks organik formların oluşturulması için kullanılabileceği gibi parçaların boyutunu en uygun hale getirmek ve montaj işlemlerinin sayısını azaltarak motordaki parça sayısının en aza indirgenmesini sağlamak için de kullanılabilir. Damien Lemasson, “Katkılı üretim, bizi kısıtlamalardan kurtarıyor ve mühendislerin ufkunu açıyor. Bu süreç, daha hafif ve fonksiyonel olacak gelecekteki motor teknolojisinin kaynağı,” diyor. DTI 5 motorundaki parça sayısı, yüzde 25 oranında azaltıldı. Bu da 200 adet parçanın elimine edildiği anlamına geliyor.

Nakliye firmaları için metal tabanlı 3D baskının birçok avantajı bulunuyor. Motor hacmindeki azalma ile taşıma kapasitesi artacağı ve yakıt tüketimi azalacağı için araç filolarının genel işletme maliyetleri en ideal hale gelebilecek.

Kısa bir süre için bu üretim süreci, özel uygulamalar için veya küçük çapta kullanılabilir. Başarı ile devam eden başlangıç testlerini takiben Renault Trucks mühendisleri, kamyonların performans ve fonksiyonelliğini daha da geliştirmek için bu üretim süreci üzerinde çalışmaya devam ediyorlar.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA