19 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

Prometeon Hibrit ve Elektrikli Araçlara Odaklandı

Türkiye lastik endüstrisinin önde gelen şirketi Prometeon Türkiye’nin, MEA, Rusya, CIS Pazarlama Direktörü Faruk Uslu ile şirketin Türkiye pazarındaki konumunu, yatırmalarını ve son dönemde öne çıkan yenilikçi ürünlerini konuştuk.

Prometeon Hibrit ve Elektrikli Araçlara Odaklandı

19 Eylül 2022 Pazartesi 13:30

Uslu, sürdürülebilirlik bakış açısıyla geliştirdikleri yenilikçi ürün ve hizmetleri sayesinde sektördeki liderliklerini yükseltmeye ve ihracattaki güçlerini artırmaya devam edecektekilerini anlatı.

Prometeon, hakkında kısaca bilgi vererek Türkiye’deki faaliyetlerinden söz eder misiniz?

Tüm dünyada yük ve yolcu taşımacılığı için endüstriyel ve ticari lastik odaklı üretim yapan tek global şirket olan Prometeon Tyre Group; ikisi Brezilya'da, biri Mısır'da ve biri Türkiye'de olmak üzere dört fabrikası, İtalya, Brezilya ve Türkiye’de üç Araştırma-Geliştirme Merkezi ve Mısır'da bir Geliştirme Merkezi ile faaliyet gösteriyor. 2017 yılına kadar Pirelli Grubu bünyesinde yer alan Prometeon Tyre Group, o tarihten bu yana bağımsız olarak beş kıtada yaklaşık 8.000 çalışanı ile ürettiği ürünleri 160 ülkeye ulaştırıyor. Başta Pirelli olmak üzere Formula ve Pharos markalarının lisanslı olarak üretim ve satışını gerçekleştiren Prometeon Tyre Group; Anteo, Eracle ve Tegrys markalarının da yaratıcısı olarak kamyon, otobüs, iş makinesi lastiklerini Prometeon mühendisliği ile üretiyor.

1960 yılında Kocaeli’nde kurulan Türkiye’nin ilk lastik fabrikasını yöneten ve yaklaşık 2000 kişiye istihdam yaratan Prometeon Türkiye ise yaklaşık 75 ülkenin içinde bulunduğu “Türkiye, AFME (Afrika-Orta Doğu), Rusya ve CIS (Orta Asya ve Kafkaslar)” Bölgesi’nin yönetim merkezi konumunda yer alıyor. Prometeon Tyre Group’un 2017-2020 yılları arasında Türkiye’ye yaptığı 120 milyon dolarlık yatırım ile bugün, yıllık 1.5 milyon adet ticari lastik üretiyor ve üretimimizin yüzde 50’sinden fazlasını ihraç ediyoruz.

Dünyada ve ülkemizde giderek yaygınlaşan ve her geçen gün yollarda sayısı artan elektrikli araçlar için tasarlanan ürünlerinizi öğrenebilir miyiz? Bu ürünlerde öne çıkan teknolojiler neler?

Prometeon Türkiye olarak, otomotiv endüstrisinde yaşanan teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Otomotivde uzun süredir sözü edilen elektrikli/alternatif yakıtlı, bağlantılı, otonom dönüşüm, artık hepimizin gözü önünde gerçekleşiyor. Çok heyecan verici bir dönemden geçiyoruz. Dolayısıyla sektörün önemli oyuncuları peş peşe yeni teknolojilere sahip araçlarını piyasaya sürerken biz de hibrit ve elektrikli araçlara uygun lastikler geliştirmeye odaklanıyoruz.

Kocaeli’ndeki üretim tesisimizde 2007’de kurduğumuz ve 2021’de 15 milyon dolarlık bir yatırımla yenilediğimiz Ar-Ge Merkezimizde, Prometeon mühendisliği ve teknolojisi ile gelecekte de kritik rol oynayacak ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Ayrıca hibrit ve elektrikli araçlar için orijinal ekipman üreticisi olan ağır vasıta ve şehir içi otobüs üreticileri ile ortak çalışmalarımızı da sürdürerek lastik sektöründeki dönüşümde ürünlerimizi hep üst seviyelere taşımayı hedefliyoruz.

Şehir içi elektrikli ve hibrit araçlara sahip otobüs filolarının ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiğimiz MC: 01 e-URBAN ürünümüz, elektrikli araç torku için tasarlanmış düzenli aşınmaya sahip yapısı ile yakıt verimliliği, yüksek dayanıklılık ve performans konularında, Prometeon’u geleceğe taşıyacak adımların habercisiydi. Kısa süre önce de 02 Serisi ile yeni nesil premium Prometeon lastiklerimizi tanıttık. Pirelli markasıyla doğan 02 Serisi, Prometeon için ürünlerinde nesil değişimi anlamına geliyor. U02 Urban e-Pro Multiaxle ile elektrikli ve hibrit otobüsler için, sürdürülebilirlik bakış açısıyla önceki serilere göre daha yüksek dönme direncine ve kilometre performansına sahip, bu ürünümüz ile kullanıcılara daha dayanıklı ve verimli çözümler sunuyoruz.

Tüm 02 Serisi İtalya, Türkiye, Brezilya ve Mısır’daki Prometeon Ar-Ge merkezlerinde çalışan 150’den fazla Prometeon mühendisinin geliştirdiği ilk lastik neslini oluşturuyor ve lastiklerde Prometeon Mühendisliği anlamını taşıyan “Prometeon Engineered” logosu yer alıyor. U02 Urban e-Pro’nun da yer aldığı 02 Serisi’nde tasarım ve üretimde yenilenebilir malzemelerin formülasyonlarına ve kullanımına odaklanırken, aynı zamanda performanstan ödün vermeden lastiklerin ağırlığını optimize etmemize imkan sağlayan teknolojik çözümlere ve yenilikçi süreçlere ağırlık verdik.

Prometeon’un Türkiye pazarındaki konumu nedir?

Prometeon Türkiye olarak 2017’den bu yana, pazar payımızda sürekli bir büyüme trendine sahibiz. Pandeminin etkili olduğu 2020 yılında dahi, lastik sektörünün de üzerinde bir büyüme kaydederek pazar payımızı 3 puandan fazla artırdık ve Pirelli marka premium ticari lastiklerimizle tek markada pazar liderliğini elde ettik. Geçtiğimiz yıl da büyümemizi koruduk; pazardaki Pirelli ticari markamız ile tek marka liderliğimizi pekiştirdik. Güvenin simgesi olan ön aks lastiklerdeki pazar liderliğimizi devam ettirdik ve yüzde 30’un üzerinde paya ulaştık. Şu anda pazardaki her 4 lastikten biri, Prometeon tarafından üretiliyor.

Prometeon Türkiye’nin pazardaki büyüme hedeflerini detaylandırabilir misiniz?

Türkiye’de ağır vasıta lastik pazarı, ülkemizin coğrafi konumu, karayolları taşımacılığının toplam taşımacılık üzerindeki ağırlığı gibi parametreler neticesinde, Avrupa’nın en büyüğü olarak konumlanıyor. Türkiye’nin coğrafi avantajı ülkemizi lojistik üs olma hedefine daha da yaklaştırıyor. Bahsettiğim çerçevede biz de 2021-2023 döneminde ilave yatırım ile kapasitemizi 1 milyon 850 bin ticari lastiğe çıkarmayı ve buna paralel olarak halihazırda 2000 kişinin üzerindeki istihdamımızı da artırmayı hedefliyoruz. Sürdürülebilirlik bakış açısıyla geliştirdiğimiz yenilikçi ürün ve hizmetlerimiz sayesinde sektördeki liderliğimizi yükseltmeye ve ihracattaki gücümüzü artırmaya devam edeceğiz.

Prometeon ticari araç pazarında nasıl bir pazarlama ve satış stratejisi uyguluyor?

Prometeon Türkiye olarak, endüstriyel ve ticari araç pazarında her zaman sahanın nabzını tutmayı ve müşterileriyle temasını sürdürmeyi odağına alan bir kuruluşuz. Örneğin2021 yılında Pro Services çözüm ailemiz ile yaklaşık 100 bin lastiğe dokunduk ve 2500 civarı yeni müşteri edindik. Öte yandan düzenli pazar araştırmaları yaparak piyasa dinamiklerini gözden geçiriyoruz. Bu sayede müşterilerin satın alma arzusundaki kriterler ve ne kadar tercih edilir olduğumuz gibi konularda bilgilerimizi taze tutuyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerini ilk sıraya yerleştirerek yenilikçi ürün ve hizmetler geliştiriyoruz. Orijinal ekipman üreticileri işbirliği ile otomotiv endüstrisindeki trendleri takip ediyor lastik trendlerini geliştiriyoruz. 

Filolara yönelik lastik yönetim sistemi sunuyor musunuz? Filolara için farklı sunduğunuz hizmetler var mı?

Prometeon Türkiye olarak Pro Services çözüm ailemiz ile filolaların lastik konusundaki operasyonel süreçleri üzerimize alıyoruz. Pro Services, lastik konusunda 360 derece servis ve hizmetler sunarken, müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik terzi usulü yaklaşımla proaktif çözümler yaratmamız olanak sağlıyor.  Bu sayede, onların kendi ana işlerine odaklanmalarına ve hem operasyonel süreçler hem de lastik maliyetlerinde tasarruf imkanı sunuyoruz.

Sektördeki en gelişmiş dijital lastik takip sistemi olan Pro Check ile lastiklerin performansını kontrol altına alarak, filoların lastik verimliliğini en üst düzeye çıkarıyoruz. Pro Check, hem profesyonel ekiplerimiz tarafından yönetilebilen hem de müşterilerimizin kendi ekipleri tarafından kullanılabilecek kolaylıkta olan, gelişmiş ara yüzü ile alanında farklılaşıyor. Sadece lastik performansı ile sınırlı kalmayıp, stok ve envanter yönetimi yapılabilen, kullanım dışı kalan lastiklerin fotoğraflı raporları da dahil olmak üzere ileri seviyede raporlama imkanı sunan, geleceğe yönelik lastik tüketim tahminleri yaparak sağlıklı bütçe yönetimi yapılmasına olanak sağlayan basit bir yazılımdan öte, gelişmiş bir iş modelidir.

Merkezi faturalandırma sistemi olan Pro Management ile filolar faturalama konusunda her Prometeon yetkili satıcısından aynı fiyat, teklif ve koşullarda hizmet alabilme imkanı buluyor. Bu sayede müşterilerimizin hem farklı fiyat sürprizi ile karşılaşmasının önüne geçiyoruz hem de sunduğumuz hizmetin kalitesini standart hale getiriyoruz.

7/24 ağır vasıta yol yardım hizmetimiz Pro Time ile Türkiye’nin ya da Avrupa’nın neresinde olursa olsun, lastik kaynaklı yaşanılan yolda kalma durumunda, filolara en uygun hizmeti yerinde veya en yakın servis noktasında sunuyoruz. Talebi aldığımız andan itibaren en fazla iki saat içinde araca müdahaleye başlanmasının sağlandığı Pro Time hizmetimiz, gerek yarattığı müşteri memnuniyeti gerekse kaliteli hizmet anlayışı sayesinde filo müşterilerimiz tarafından her geçen gün daha fazla tercih ediliyor.

Prometeon’un lastik kaplama hizmeti Pro Retread ile yeni lastik üretim kalitesini destekleme, optimize edilmiş Prometec kaplama desen yelpazesi ve seçilmiş en iyi kaplama noktalarından oluşan bir lastik kaplama servis ağı gibi konulara odaklanıyoruz. Pirelli marka lastiklerimiz ile aynı desenlere sahip Prometec kaplamamız sunduğumuz kaplama garantisi hizmetimiz ile sektörde tercih sebebi olmaktadır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA