22 Kasım 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara15°C

Pegasus Havayolları Kargo Taşımacılığında Atak Yapmaya Hazırlanıyor

Pegasus Havayolları, Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen sivil havacılığın en başarılı örneklerinden biri... Yurtiçinde yolcu taşımacılığı yapmak üzere sektöre hızlı bir giriş yapan şirket, tarifeli uçuşlarını Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan y

Pegasus Havayolları Kargo Taşımacılığında Atak Yapmaya Hazırlanıyor

13 Şubat 2008 Çarşamba 14:52

Pegasus Havayolları, Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen sivil havacılığın en başarılı örneklerinden biri... Yurtiçinde yolcu taşımacılığı yapmak üzere sektöre hızlı bir giriş yapan şirket, tarifeli uçuşlarını Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yaparak farklı bir anlayışla yola çıktığını gösterdi. Kısa sürede filosundaki uçak sayısını ve uçuş noktalarını hızla artıran Pegasus, hava kargo taşımacılığında da ciddi adımlar atmaya hazırlanıyor. Şirketin bu konudaki vizyon ve hedeflerini KargoHaber Dergisi ile paylaşan Pegasus Havayolları Kargo Müdürü Aydın Alpa, “Önümüzdeki 3 yıl içerisinde kargo havayolu taşımacılığında ilk 3 Türk havayolu şirketi arasında olmayı hedefliyoruz” dedi.

 

* Sayın Alpa, Pegasus Havayolları, kargo hizmetleri ve operasyonları açısından 2007 yılı hedeflerini ne ölçüde gerçekleştirebildi?

2006 yılının ilk 6 ayında yolcu uçaklarında küçük çaplı kargo taşımacılığı oldu ancak 2006’nın ikinci 6 ayında operasyon, hizmet ve satış alanlarında gerekli altyapı organizasyonu oluşturuldu ve bu, satış rakamlarına yansıdı. 2007 yılında ise hedefimiz, 2006’daki kazanımları ciddi boyutlara ulaştırmaktı. 2007 senesinde hedeflediğimiz rakamları yaklaşık yüzde 150 aşarak çok başarılı bir yıl geçirdik.

* Kargo taşımalarında yurtiçi ve yurtdışında kurduğunuz organizasyonlardan bahseder misiniz?

Yurtiçi satışımızı Pegasus olarak kendimiz yapıyoruz. Yurtdışı satışlarımıza yönelik olarak Türkiye’den giden ve gelen kargoların satışını kargo genel satış acentamız olan Ser-Dem Havacılık (Skyline) tarafından yapılmaktadır. Pegasus Havayolları; malların antrepoya alınması, depolanması ve gümrüklenmesi konularında da Sistem Lojistik Hizmetler A.Ş. ile işbirliği yapıyor.

İlave olarak yurtdışında uçuş noktasından diğer noktalara teslimata yönelik gerekli kamyon taşımacılığı anlaşmaları da Avrupa için yapılmıştır. Bu da işimizi artırmış ve artırmaya devam edecektir.

* Tarifeli olarak uçuş yaptığınız hangi noktalara aynı zamanda kargo hizmeti de veriyorsunuz?

Tüm dış hat tarifeli uçuşlarımızda kargo hizmeti vermekteyiz. İç hatlara yönelik olarak sadece kurumsal hizmet sunmaktayız ve belli noktalara hizmet veriyoruz. Bunun başlıca bir sebebi de maalesef tüm iç hat havalimanlarında kabul ve teslim noktalarına sadece Türk Hava Yolları’nın sahip olması. Bu konuda 2007 yılında başlattığımız girişimleri sürdüreceğiz. 2008’de Devlet Hava Meydanları yetkilileri ile daha detaylı ve çözüm odaklı görüşmelerimiz olacak. İleride şahıslara da iç hat taşımacılığı servisi sunmayı planlıyoruz.

* Şirketinizin gelecekte filosuna kargo uçağı katma gibi bir hedefi var mı?

Bu konuda gerekli araştırmaları yapıyoruz.

* Pegasus’un iç hat yolcu taşımacılığındaki en önemli pazarlama argümanlarından biri Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan uçuş yapmak oldu. Aynı argümanı kargo taşımaları için de kullanıyor musunuz?

İç Hat Kargo taşımacılığı açısından Sabiha Gökçen Havalimanı avantaj sağlamaktadır. Pegasus’un tavsiyesi doğrultusunda ve de özellikle Sabiha Gökçen’deki gümrük yönetiminin de bunu desteklemesi ile 2007 yılının Şubat ayında HEAŞ, iç hat kargo taşıma terminali açmıştır. Bu bir başlangıçtır. Diğer iç hat havalimanlarında da böyle kabul ve teslim noktaları olmasını tüm özel Türk havayolu şirketleri adına diliyoruz.

Dış hat kargo taşımacılığı açısından şu anda Sabiha Gökçen Havalimanı çok avantajlı olmamakla beraber, iş kapasitesini genişletme doğrultusunda, 2008’de gümrük yetkilileri ile bazı proseslerin düzenlenmesi konusunda çalışmaya devam edeceğiz. Özellikle Limak’ın da Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesini kazanması ile bu konuya gereken önemin gösterileceğini ve sorunların hızla çözüleceğini umuyoruz.

* Kargo hizmetlerinde orta ve uzun vadedeki hedefleriniz nelerdir? Örneğin 2010 yılında kaç noktaya, yılda kaç ton kargo taşıyacaksınız?

Bu konuda direkt rakamsal figürler vermek istemiyoruz. Ancak düzenli bir büyüme trendi içinde olacağımızdan emin olabilirsiniz.

* Kargo taşımalarında yurtdışındaki partnerleriniz kimlerdir ve bu partnerlerle ne gibi işbirlikleri yapıyorsunuz?

Yurtdışı kargo havayolu şirketleri ile görüşmelerimiz 2008’de devam edecek.

* Hava kargo pazarının Türkiye’deki ve dünyadaki durumunu değerlendirir misiniz?

Türkiye’deki kargo sektörü özellikle geçtiğimiz birkaç yıl içinde büyüme trendine girmiştir ve bu trend, gerekli düzenlemelerin yapılması ile devam edecektir. Dünyadaki kargo sektörüne baktığımızda, kargo taşımacılığı birçok yolcu havayolu şirketinin de önemli gelir kaynağıdır. Ayrıca kargo uçaklarını kiralama veya satın alma amacı ile bulmak kolay değildir. Bu da bu sektörde talebin arttığını bir göstergesidir diye düşünüyorum.

* 2008 yılında kargo taşımalarıyla ilgili hedefleriniz nelerdir?

Başarılı bir 2007 yılının ardından, 2008’de de düzenli olarak büyümeyi devam ettirmeyi planlıyoruz. Özellikle tarifeli yolcu uçuşlarımızda ki mevcut kargo kapasitemizin kullanım oranı daha da artmaya devam edecek. Tabii ki kargo uçağı konusunda da araştırmalarımız devam edecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA