Otomotiv Sanayinin Toplam İhracatı Yüzde 6 Oranında Arttı
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) raporuna göre, 2014 Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kamyon kamyonet ihracatı yüzde 12 azaldı.

14 Mart 2014 Cuma 14:18
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) raporuna göre, 2014 Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kamyon kamyonet ihracatı yüzde 12 azaldı.
Otomotiv Sanayii Derneği tarafından hazırlanan ‘2014 Şubat dönemi Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu’ açıklandı. Rapora göre, 2014 yılı Ocak-Şubat döneminde otomotiv sanayinin toplam ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 6 oranında arttı. Aynı dönemde,1,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen ana sanayi ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1 oranında arttı, aksam parça ihracatı ise yüzde 12 oranında artarak 1,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.
2014 yılı Ocak-Şubat döneminde 2013 yılı aynı dönemine göre midibüs-minibüs ihracatı yüzde 73, kamyon kamyonet ihracatı yüzde 12 azaldı, otomobil ihracatı yüzde 8, otobüs ihracatı ise yüzde 11 oranında arttı.
TÜİK verilerine göre GTİP 87.00 kapsamında yapılan dış ticaret, ana ve yan sanayinin üretim için ara malı ithalatı ile sanayi dışındaki komple araç ve yedek parça ithalatını içermekte. 2013 yılı Ocak-Aralık döneminde 16.808 milyon $ ithalata karşılık 17.004 milyon $ ihracat gerçekleşmiş ve bu dönemdeki dış ticaret fazlası 196 milyon $ düzeyinde olmuştur. 2012 yılı aynı dönemde ise ithalat 14.514 milyon $ ihracat ise 15.148 milyon $ olmuş ve dış ticaret fazlası 634 milyon $ düzeyinde gerçekleşti.
TİM verilerine göre Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, 2014 yılı ilk iki ayda gerçekleşen 3,4 milyar dolar değerindeki ihracatı ile sektörel sıralamada birinci sırada yer aldı. Birliğin toplam ihracat içindeki payı yüzde 13,9 düzeyinde gerçekleşti. Bu ayda, Türkiye ihracatı geçen yıla göre yüzde 6,5 oranında artarken, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin ihracatı yüzde 4,7 oranında azaldı.
TÜİK verilerine göre GTİP 87.00 kapsamında yapılan dış ticaret, ana ve yan sanayinin üretim için ara malı ithalatı ile sanayi dışındaki komple araç ve yedek parça ithalatını içermekte. 2014 yılı Ocak ayında 765 milyon dolar ithalata karşılık 1.217 milyon dolar ihracat gerçekleşmiş ve bu dönemdeki dış ticaret fazlası 452 milyon dolar düzeyinde olmuştur. 2013 yılı aynı ayda ithalat 801 milyon dolar ihracat ise 1.083 milyon dolar olmuş ve dış ticaret fazlası 282 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.
Bir önceki yıla göre, 2014 yılı Ocak ayında Türkiye'nin toplam ihracatı yüzde9, ithalatı ise yüzde 3 oranında artmıştır ve dış ticaret açığındaki düşüş yüzde 7 oranında gerçekleştir. Buna karşılık GTIP 87.00 ile tanımlanan otomotiv sanayi ürünlerinde ihracat yüzde 12 artmış, ithalat ise yüzde 4 oranında azaldı. Son 8 yıllık dönemde ise toplam taşıt araçları dış ticareti 12.562 milyon dolar fazla verdi.
2014 yılı Ocak ayında taşıt araçları ihracatı 1.187 milyon dolar, ithalatı ise 751 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde taşıt araçları dış ticaretinde İhracat/İthalat oranı 1,58 düzeyinde gerçekleşti. Geçen yıl Ocak ayında 279 milyon dolar dış ticaret fazlası bu yıl 436 milyon dolara yükseldi.
2013 yılı Ocak ayında otomobil ihracatı 495 milyon dolar, ithalatı ise 272 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde otomobil dış ticaretinde İhracat/İthalat oranı 1,82 düzeyinde oldu. Geçen yıl Ocak ayında 99 milyon dolar dış ticaret fazlası bu yıl 223 milyon dolara yükseldi.
14 Mart 2014
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Renault Trucks, Hatay’da Taşımacılık Sektörünü BuluşturduRenault Trucks, 2025 yılına damgasını vuran Renault Trucks FEST ve Optifuel Challenge etkinlik serisinde bu kez Hataylı taşımacılık profesyonelleriyle buluştu.08 Mayıs 2025 Perşembe 19:21Ticari Araçlar
Ahmet Öztaş Lojistik Filosuna 20 Adet Tırsan Silobas EklediTırsan, Ahmet Öztaş Lojistik’e 20 adet yatay silobas teslim etti. Ahmet Öztaş Lojistik’in filosundaki Tırsan treyler sayısı 35’e ulaştı.08 Mayıs 2025 Perşembe 18:54Ticari Araçlar
Alışan Lojistik, UNGC İmzacıları Arasında2024 yılında ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlayan Alışan Lojistik, dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatiflerinden olan UN Global Compact (Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi) platformunun imzacıları arasına katıldı.08 Mayıs 2025 Perşembe 18:01Lojistik
Arkas Line Filosunu Güçlendirmeye Devam EdiyorUSA Express Service (USX) hattına ikinci Arkas gemisinin katılmasıyla, Arkas Line taşıma kapasitesini iki katına çıkardı.06 Mayıs 2025 Salı 13:59Denizcilik
Allison Transmission ve Astra HD9 Rüzgar Türbini Kanadı TaşıdıAllison Transmission, Astra ve Geotrasporti iş birliğiyle gerçekleştirilen özel taşıma operasyonunda, Brindisi Limanı’ndan RWE Mondonuovo Rüzgar Enerjisi Santrali’ne 81 metre uzunluğundaki türbin kanadı başarıyla taşındı.05 Mayıs 2025 Pazartesi 16:15Ticari Araçlar
Talay Logistics Filosuna HABAŞ'tan 3 Adet Tam Elektrikli Çekici EklediTürkiye’de, yüzde 100 elektrikli çekici yatırımı yapan ilk lojistik şirketi olan Talay Logistics, HABAŞ tarafından Manisa’da üretilen HBS marka 3 adet tam elektrikli Steel Power-e çekici satın aldı.05 Mayıs 2025 Pazartesi 11:06Ticari Araçlar
KargoHaber 316. Sayı (Dijital Dergi)316. Sayımızın dijital versiyonu PDF formatında yayında.02 Mayıs 2025 Cuma 17:14Dijital Dergi
Kıta Lojistik Büyümesini SürdürüyorLojistik sektöründe 30. yılını kutlayan Kıta Lojistik, 2025 yılına yatırımla başladı.02 Mayıs 2025 Cuma 15:29Lojistik
Türkiye LPI’de Yükselmeye KararlıDünya Bankası tarafından oluşturulan Lojistik Performans Endeksi (LPI) sektörel hayata girdiğinden bu yana yakından ve ilgi ile izleniyor. Geçmişte yukarılara çıkamayan Türkiye, sıralamada daha iyi bir yer edinmek için uğraşıyor.02 Mayıs 2025 Cuma 13:18Bakış
Hava Kargoda Şubat Düşüşü Ardından Mart’ta Trump Etkisiyle Yeniden ArtışMart 2025 verileriyle birlikte küresel hava kargo pazarlarında tekrar bir artış gözlemlendi.02 Mayıs 2025 Cuma 11:55Havayolu
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2025 Kargo Haber