Otomotiv İhracatı Yüzde 8 Oranında Azaldı
2015 yılı Ocak-Haziran döneminde 2014 yılı aynı dönemine göre, kamyon ve kamyonet ihracatı yüzde 12, Otomobil ihracatı ise yüzde 8 oranında azaldı.

14 Temmuz 2015 Salı 11:07
Otomotiv Sanayi Ürünlerini İçeren UIudağ İhracatçılar Birliği (UİB) verilerine göre 2015 yılı Ocak-Haziran döneminde otomotiv sanayinin toplam ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 10 azalmış ve 10,705 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, 6,359 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen ana sanayi ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8, 4,347 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen aksam parça ihracatı ise yüzde 13 oranında azaldı.
2015 yılı Ocak-Haziran döneminde 2014 yılı aynı dönemine göre, midibüs-minibüs ihracatı yüzde 110, otobüs ihracatı yüzde 2 oranında arttı. Kamyon ve kamyonet ihracatı yüzde 12, Otomobil ihracatı ise yüzde 8 oranında azaldı.
TİM verilerine göre 2015 yılı Ocak-Haziran döneminde gerçekleşen 10,495 milyar dolar değerindeki ihracatı ile otomotiv endüstrisi sektörel sıralamada birinci sırada yer aldı.
Otomotiv endüstrisinin toplam ihracat içindeki payı yüzde 14 düzeyinde gerçekleşti.
Bu dönemde, Türkiye toplam ihracatı geçen yıla göre yüzde 8 oranında azalırken, otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 10 oranında azaldı.
TÜİK Verilerine Göre:
GTİP 87.00 kapsamında yapılan dış ticaret, ana ve yan sanayinin üretim için ara malı ithalatı ile sanayi dışındaki komple araç ve yedek parça ithalatını içeriyor.
2015 yılı Ocak-Mayıs döneminde 6,781 milyar dolar otomotiv ürünü ithalatına karşılık 6,998 milyar dolar ihracat gerçekleşmiş ve bu dönemdeki dış ticaret fazlası 217 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. 2014 yılı aynı döneminde ithalat 5,772 milyar dolar, ihracat ise 7,752 milyar dolar olmuş ve dış ticaret fazlası 1,980 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.
Bir önceki yıla göre, 2015 yılı Ocak-Mayıs döneminde Türkiye’nin toplam ihracatı yüzde 8, ithalatı ise yüzde 11 oranında azalmıştır ve dış ticaret açığındaki azalma yüzde 15 oranında gerçekleşmiştir. Buna karşılık GTIP 87.00 ile tanımlanan otomotiv sanayi ürünlerinde ihracat yüzde 10 azalmış, ithalat ise yüzde 17 oranında artmıştır.
Son 9 yıllık dönemde ise toplam taşıt araçları dış ticareti 13,110 milyar dolar fazla vermiştir.
2015 yılı Ocak-Mayıs döneminde taşıt araçları ihracatı 6,777 milyar dolar, ithalatı ise 6,577 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde taşıt araçları dış ticaretinde ihracat-ithalat oranı 1,03 olmuştur. 2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde 1,923 milyar dolar olan dış ticaret fazlası bu yıl 201 milyon dolar oldu.
2015 yılı Ocak-Mayıs döneminde otomobil ihracatı 2,872 milyar dolar, ithalatı ise 3,312 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde otomobil dış ticaretinde ihracat-ithalat oranı 0,87 oldu. 2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde 613 milyon dolar olan dış ticaret fazlası bu yıl 440 milyon dolar açık verdi.
Toyota’nın Hidrojen Teknolojisi Scania Kamyonlarında Test EdilecekToyota’nın 300 kW güç sunan üçüncü nesil hidrojen yakıt hücresi sistemi, Scania’nın Pilot Partner programı kapsamında 40 ağır ticari araca entegre edilecek. İlk kamyonların 2027’nin ilk çeyreğinde yollara çıkması planlanıyor.10 Eylül 2026 Perşembe 18:53Ticari Araçlar
Amazon Türkiye’den E-İhracata Yeni Lojistik ÇözümAmazon Türkiye, Türk KOBİ’lerin e-ihracat süreçlerini kolaylaştıracak yeni sınır ötesi lojistik programını duyurdu.07 Eylül 2026 Pazartesi 20:27Lojistik
Renault Master Ürün Gamını Minibüs ve Açık Kasa ile GenişlettiRenault, Master Minibüs’ü 16+1 koltuk düzeniyle yeniden satışa sunarken Master Kamyonet ürün gamına profesyonel kullanıma yönelik açık kasa seçeneğini ekledi.07 Eylül 2026 Pazartesi 20:13Ticari Araçlar
Tofaş Ram ProMaster City’ye Yeşil Araç ÖdülüTofaş’ın 2027’den itibaren Bursa’da üreterek Kuzey Amerika’ya ihraç edeceği Ram ProMaster City, Green Car Journal tarafından “2027 Yılının Ticari Yeşil Aracı” seçildi.07 Eylül 2026 Pazartesi 18:40Ticari Araçlar
Dereler Aksın Dağlar Yeşersin ki Yollar ÇalışsınEkonomi Gazetesi’nde Doğu ve Güneydoğu Ağaç ve Orman Ürünleri Derneği (DOGAD) tarafından; Cumhurbaşkanı, Tarım, Sanayi ve Ulaştırma bakanları ve bölge yöneticilerine hitaben yayınlanan tam sayfalık bir ilan,07 Eylül 2026 Pazartesi 16:45Bakış
KargoHaber 332. Sayı (Dijital Dergi)332. Sayımızın dijital versiyonu PDF formatında yayında.07 Eylül 2026 Pazartesi 16:27Dijital Dergi
Eyüp Lojistik Kuveyt Seferlerini Artan Taleple GüçlendirdiEyüp Lojistik’in Kuveyt hattındaki taşıma hacmi, artan talebin etkisiyle son sekiz ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100 arttı.07 Eylül 2026 Pazartesi 15:25Lojistik
KRONE Türkiye, Ar-Ge Merkezi Olarak TescillendiKRONE Türkiye, Tire’deki üretim gücü ile mühendislik yetkinliğini Ar-Ge Merkezi çatısı altında buluşturdu. Şirket, yeni dönemde ürün ve süreç geliştirme, ileri üretim teknolojileri, dijitalleşme ve sürdürülebilir mühendislik çalışmalarına ağırlık verecek.03 Eylül 2026 Perşembe 17:16Ticari Araçlar
Allison Donanımlı Volvo R100E Avusturya’nın Zorlu Taş Ocağı Operasyonunda Verimliliği ArtırıyorDeisl-Beton, Avusturya’daki zorlu taş ocağı operasyonunda Allison donanımlı Volvo R100E rijit şasili damperli kamyon ile taşıma kapasitesini artırırken ton başına maliyetleri ve çalışma sürelerini azaltıyor.03 Eylül 2026 Perşembe 16:45Ticari Araçlar
Havalimanlarının Geleceği İstanbul’da ŞekilleniyorDünya Havalimanları Deneyim Zirvesi 2026 havacılık sektörü temsilcilerini buluşturdu.03 Eylül 2026 Perşembe 16:09Havayolu
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber



















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.