Otokar Sınıfının En Hafif Yarı Römorku Yeni Iceliner’ı Hatay’da Tanıttı
OTOKAR, lojistik sektörüne yönelik sunduğu çözümlere bir yenisini daha ekledi. Otokar, frigorifik treyler ailesinden Otokar-Freuhauf Iceliner’ı yeniledi.

12 Nisan 2011 Salı 16:28
Yeni Iceliner’ın Türkiye lansmanı 11 Mart 2011 Cuma günü Antakya Ottoman Otel’de yapıldı. Otokar Hatay bayii Günay Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Halef Günay ve ekibinin ev sahipliği yaptığı tanıtım organizasyonuna bölgedeki bozulabilir gıda taşımacılığı yapan nakliyeciler yoğun ilgi gösterdi. Etkinliğe katılan 500’ün üzerinde firma temsilcisi aracı yakından inceleme fırsatına sahip olurken, Otokar yetkililerinden araçla ilgili ayrıntılı bilgi aldılar.
Doğuş Otomotiv Thermo King Satış ve Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Adnan Yücel ile Satış Yöneticisi Çağlar Bircan’ın da katıldığı gecede Otokar Satış Müdürü Murat Tokatlı başta olmak üzere aracın üretiminden sorumlu Ar-Ge ekibi, satış ve satış sonrası hizmetler ekibi tam kadro yer aldı.
Tanıtım yemeğinde konuşan Otokar Satış Müdürü Murat Tokatlı, 10 yıldır frigorifik treyler segmentinde pazarın değişmez lideri olan Iceliner’ın uluslararası HACCP ve ATP sertifikaları, güçlü Ar-Ge birikimi, yaygın servis ağı, yüksek ikinci el değeri ve düşük işletme maliyetleriyle gıda taşımacılığında mükemmeli vaat ettiğini söyledi.
Tokatlı, yeni Iceliner’ın bozulabilir gıda maddelerinin uluslararası taşımacılığı ile ilgili ECC regülasyonu olan ATP ve uluslararası HACCP sertifikalarına sahip olduğunu belirterek, “Otokar-Freuhauf Iceliner, standart çekicilerle kullanımda 2,66 metre iç yüksekliği ile sınıfının en geniş iç hacmine sahip. Forklift ile yükleme olanağı sağlayan, EN 283 normlarına uygun, dış yüzeyi taşınan yükün kaymasını engelleyecek şekilde tasarlanmış yekpare alüminyum panele sahip taban yapısı ile Iceliner, güvenli taşımacılığı garantiliyor. Otokar tesislerinde üretilen yeni Iceliner’ın, yüksek darbe ve UV direncine sahip iç ve dış CTP panelleri, yüksek aydınlatma kapasitesine sahip araç iç aydınlatma lambaları, yükün araç ön duvarına vereceği zararları engelleyen ve aynı zamanda soğuk hava sirkülasyonuna yardımcı olan 4 adet ön koruma barı ile gıda taşımacılığına yepyeni bir soluk getireceğine inanıyoruz” diye konuştu.
Tokatlı, Otokar -Freuhauf yeni Iceliner’ın Türkiye tanıtımını Antakya’da yapmalarının özel bir nedeni olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bizim için gurur verici günlerden biri. Bugün Türkiye tanıtımını yapıyoruz. Hatay’ın bizde özel bir yeri var. Grubumuzda ilk treyler imalatı 1986 yılında başladı ve ilk çıkan treylerlerde frigorifik treylerdir. ‹lk çıkan arabada Antakya’ya satılmıştır. Aradan geçen 25 yıl boyunca baktığınız zaman Antakya’nın bizde özel bir yeri var. Bölge insanın misafirperverliği de herkes tarafından iyi bilinmektedir. Burada 25 yıllık üretim tecrübemizi ve onun haklı gururunu nakliyeci dostlarımız ile paylaşıyoruz.”
Cironun yüzde 4’ü Ar-Ge’ye ayrılıyor
“Bugün çıkarttığımız yarı römorkun çok büyük özellikleri var. Bir takım ilkleri beraber yaşayacağız. Otokar olarak Ar-Ge’ye büyük önem veriyoruz” diyen Tokatlı, Otokar’ın cirosunun yaklaşık yüzde 4’ünün Ar-Ge harcamalarına ayrıldığını ve Ar-Ge departmanında 250 mühendisin çalıştığını ifade etti.
Basın mensuplarının Iceliner ile ilgili sorularını yanıtlayan Tokatlı, yeni Iceliner’in kullanıcılara çok sayıda avantaj sunduğunu belirterek, “Bu araç, Türk mühendislerinin yaptığı çalışmalarının bir ürünüdür. Yeni Iceliner’ın en büyük özelliği; hem ATP-C hem de HACCP olarak tabir edilen hijyen sertifikasına aynı anda sahip olan bir yarı römorktur. Türkiye’de bunu üreten tek üretici Otokar’dır. Bu özelliğin yanında nakliyecilerimize ikinci bir avantaj daha sunuyoruz. Standart çekiciye bağlanabilen bir araçta en yüksek iç yüksekliği sunuyoruz. Yeni ürünümüzde 2.66 cm iç yükseklik var. Dolayısıyla şu anda piyasada bu aracın eşi benzeri yok. Bunun yanında diğer bir avantaj ise işletme maliyetleri açısından yeni ürünümüzün hafif oluşudur. Yeni modelimiz rakiplerine nazaran 7 bin 200 kg ile benzerlerinin en hafifidir. Bu da yolda giderken düşük yakıt maliyeti, yüksek taşıma kapasitesidir. Dolayısıyla burada bir takım ilkleri hep beraber yaşıyoruz ve burada olmaktan ve böyle bir ürünü müşterilerimize sunmaktan büyük gurur duyuyoruz” dedi.
Pazar payı hedefi yüzde 50
2011 yılında pazarda ciddi anlamda satış hareketliliği yaşandığına değinen Murat Tokatlı, Otokar
olarak bu yılki hedeflerinin yüzde 50 pazar payı yakalayarak liderliği devam ettirmek olduğunu söyledi. Tokatlı, “Otokar olarak ciddi hedeflerimiz var. 10 yıldır bu araçta tartışmasız pazar lideriyiz. Yüzde 50’ye yakın bir pazar payımız var. Hedefimiz, dengeyi bozmadan satılan her iki arabadan bir tanesinin Otokar olmasını devam ettirmektir. 2010 yılında toplam pazarda 800 adetlik bir satış gerçekleşti ve bu satışın 365 adedini biz yaptık. 2011 yılında da pazarın binli adetlerde olacağını öngörüyoruz ve bizim hedefimiz ise 500 adetlik satış yaparak pazar liderliğimizi devam ettirmektir” diye konuştu.
Frigorifik yarı römork pazarının artmasında sadece uluslararası taşımacılığın etkisinin olmadığını söyleyen Tokatlı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Uluslararası nakliye bu sene özel bir durum yaşıyor. Son iki yıldır alımlar olmamasından ve ikinci elin yükselmesinden kaynaklanan ciddi bir alıma girmiş durumdalar. Ama krizden etkilenmeyen tek segmentin frigorifik yarı römork satışlarının olduğunu ifade etmeliyim. Bir önceki seneye göre satışlarda bir ivme kaybı olmadı. Zaten Otokar’ı treyler sektöründe 2009’da kurtaran araç da frigorifik satışları oldu. Bu trendin devam edeceğini bekliyoruz.
Frigorifikte asıl hedefimiz iç piyasa. Bu konuda devletten de bir beklentimiz var. Aynı tankerde ADR’de olduğu gibi burada da ATP Konvansiyonu bir an önce devreye girmeli. Örneğin gece Antalya’dan yola çıkan açık kasalı bir kamyon hijyene uygun olmayan bir ortamda taşıma yaparak sabah ‹stanbul’a varıyor.
Avrupa normlarına geçeceğimiz bir dönemde bunun da devreye girmesini bekliyoruz. Bunu şimdiden gören iç lojistik firmaları zaten var. Bunlar da ciddi miktarda alım yapmaya başladılar. Özellikle tavukçular, peynirciler, et taşıması yapanlardan kendi firmalarını kuranların yanı sıra taşeronlara taşıma yaptıranlar da var. Söz konusu firmalar kendi standartlarını belirlemeye başladılar. Dolayısıyla bu gelişmeler frigorifik pazarında canlanma sağladı.”
Fiyat konusuna değinen Tokatlı, fiyat konumlandırmasının özellikle diğer yerli üretimlerin üzerinde olacağını ithal olanlarla ise aşağı yukarı aynı fiyatların uygulanacağını kaydetti.
Özellikle tenteli ürün grubunda güney, güneydoğu, doğu ve Trabzon, Iğdır ve Hopa bölgesinde ciddi bir pazar payına sahip olduklarını vurgulayan Tokatlı, nedenini; “Ürünlerimiz tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilmiş bir araç. Araç tasarlanırken Avrupa koşullarının yanı sıra Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Türkiye içindeki yol koşulları dikkate alınıyor. Yarı römorklarımız elimizdeki yol datalarına göre tasarlanıyor” diye açıkladı.
Yoğun rekabet kar marjını azaltıyor
Özellikle malzeme alımlarındaki ciddi zamlardan da söz eden Murat Tokatlı, “Örneğin lastik bulamıyoruz. Dingilci geliyor, ‘şu kadar zam yaptım, işine gelirse’ diyor. Frenci, ayakçı hepsi bu şekilde. Biz şu anda sene beşinden bu yana araç maliyetine ciddi maliyet geldi. Ancak biz bunu müşterimize yansıtamıyoruz. fiu on normal üretimin üç katına çıktık. Dolayısıyla bu kadar üretimi karşılayacak bir stok tutmamız da söz konusu olamaz” dedi.
Aracımızın üretiminin şubat ayı itibarıyla başladığını ve teslim edilen araçlar da olduğunu açıklayan Tokatlı, ağustos ayına kadar üretilecek araçların satıldığını belirtti.
Tırsan’ın Ar-Ge Çalışmaları Patentlerle Öne ÇıkıyorTırsan, 2025 TAYSAD ödüllerinde En Çok Patent Tescili Alan Üyeler kategorisinde üst üste 4’üncü, toplamda 6’ncı kez şampiyon olarak Ar-Ge gücünü ve mühendislik başarısını ortaya koydu.30 Mart 2026 Pazartesi 15:16Ticari Araçlar
Hareketin Tozu Lojistik Notları (1994–1998)Her TIR kuyruğu, her liman hareketi, Türkiye lojistiğinin gizli hikâyesini anlatıyor.27 Mart 2026 Cuma 17:27Lojistik
Mercedes-Benz Türk’ten Akcan Holding’e Elektrikli Araç TeslimatıMercedes-Benz Türk, Akcan Holding’e eActros 600 ve eActros 300 modellerini teslim ederek lojistik operasyonlarda emisyonsuz taşımacılığa katkı sağlayacak önemli bir adım attı.27 Mart 2026 Cuma 15:14Ticari Araçlar
Yeni Isuzu D-Max ile Güç ve Teknoloji Bir AradaIsuzu D-Max, tasarım, teknoloji, güvenlik ve konfor alanlarında yapılan geliştirmelerle güçlü performansını koruyarak hem iş hem günlük kullanımda pick-up segmentindeki iddiasını ileri taşıyor.26 Mart 2026 Perşembe 13:54Ticari Araçlar
Mercedes-Benz Türk’ten Kamyon Grubunda 2026 HamlesiMercedes-Benz Türk, 2026 model yılı kapsamında kamyon ürün grubunda yaptığı kapsamlı yenilikleri tanıtarak; performans, yakıt verimliliği, güvenlik ve elektrikli araç portföyünde önemli bir dönüşüm başlattı.26 Mart 2026 Perşembe 12:02Ticari Araçlar
Sürat Lojistik Operasyonlarını DijitalleştiriyorSürat Lojistik, akıllı sistemlerle lojistikte hız ve verimliliği artırıyor.24 Mart 2026 Salı 14:56Lojistik
Tırsan’dan Kochex’e 12 Araçlık TeslimatTırsan, lojistik faaliyetlerini Koch Express Logistics (Kochex) markası altında birleştiren Koçtur’a 12 adet Tren Yüklemeli Tenteli Perdeli Multi-Ride teslim etti. Bu teslimat ile birlikte Kochex’in filosundaki Tırsan sayısı 106’ya ulaştı.23 Mart 2026 Pazartesi 14:08Ticari Araçlar
Tofaş’tan Küresel Pazarlarda Yeni İhracat AdımıTofaş, Bursa’da ürettiği hafif ticari aracını 2027’nin ikinci yarısından itibaren Ram ProMaster City adıyla Kuzey Amerika pazarına ihraç etmeye hazırlanıyor.23 Mart 2026 Pazartesi 12:41Ticari Araçlar
Eyüp Lojistik’ten Ortadoğu’ya Stratejik Taşıma HamlesiEyüp Lojistik, Ortadoğu’daki aksamalara karşı Türkiye üzerinden geliştirdiği karayolu çözümleriyle ihracatçıya hızlı alternatif sunuyor.17 Mart 2026 Salı 10:18Lojistik
IATA Highlights Value of Aviation for PeruThe International Air Transport Association (IATA) is highlighting the Value of Air Transport study for Peru (pdf) as the country plays host to the first IATA World Cargo Symposium to be held in South America.16 Mart 2026 Pazartesi 14:13World News
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber

















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.