27 Kasım 2024
  • İstanbul10°C
  • Ankara1°C

Orship Attığı Yeni Adımlarla Gelecekten Umutlu

1990’lı yıllardan bu yana forwarding sektörü büyük mücadelelerle önemli gelişmeler kaydetti. Olumlu yönde gelişen sektör hakkında söyleşi yaptığımız Orship Yönetim Kurulu Başkanı Reha Yardım, global krizin etkilerini, planlanan yatırım ve projelerin

Orship Attığı Yeni Adımlarla Gelecekten Umutlu

18 Mart 2009 Çarşamba 15:00

1990’lı yıllardan bu yana forwarding sektörü büyük mücadelelerle önemli gelişmeler kaydetti. Olumlu yönde gelişen sektör hakkında söyleşi yaptığımız Orship Yönetim Kurulu Başkanı Reha Yardım, global krizin etkilerini, planlanan yatırım ve projelerin krizle bağlantılarını KargoHaber Dergisi’ne anlattı.

“Bugüne bakıldığında gerek müşteri portföyü, gerekse sağladıkları ekipmanlar konusunda epey gelişme var. Bu işin zor tarafı, Türkiye şartlarında böyle bir olguyu kabul ettirmektir” diyen Yardım, forwarding şirketlerinin Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) şemsiyesi altında kenetlenip kendilerini iyi ifade ederek iyi bir yere geldiklerini söyledi.

Salt havayolu veya karayolu taşımacılarının bu sektöre sıcak bakarak kendi içlerinde forwarding şirketi olmaya başladıklarını dile getiren Yardım, bu büyümenin sonucunda ortaya rekabetin çıktığını, piyasaya kalite anlayışının geldiğini, bu güzel adımların piyasayı iyi bir yere taşıyacağını vurguladı.

Forwarding firmalarının zaman zaman yurt dışından gelen daha büyük ve eski firmalarla anlaşma yapmak zorunda kaldıklarına, bazı satın almalara boyun eğmek zorunda kaldıklarına değinen Yardım, “Yurt dışından gelen firmalarla işbirliği içerisine girmek teknolojik olarak ilerlemenizi sağlıyor. Diğer taraftan küçük forwarding şirketleri kayboluyor. Bu aslında ortaya çıkan değişimin kaçınılmaz sonucu. Ya kuvvetli olup rekabet edeceksiniz, ya da altyapı yeterli değilse işbirlikleriyle ayakta kalacaksınız” dedi.

Batı’daki şirketlerin arkasında finansal destek var

Batıdaki şirketlerin arkasındaki finansal destekten kaynaklanan kolay büyümeden bahseden Yardım, Türkiye’nin eksik tarafının finans olduğunu vurgulayarak, yeni açılan bir firmaya bu desteğin güven eksikliği ile verilmediğini söyledi. Ayrıca finansal gücün Batı’daki gibi olduğunu düşündüğümüzde yabancı evliliklerin olmayacağını, bu işin paranın gücü olduğunu da sözlerine ekledi.

UTİKAD şemsiyesi altında 5-6 yıl önce, birkaç şirketin biraraya gelerek bir yapı oluşturulmasının düşünüldüğünü fakat hayata geçirilmediğini ifade eden Yardım, “Olayı kurumsal bir yapı haline getirmekte zorlandık. Bu konuda daha profesyonel bir yönteme gidilebilirdi” şeklinde konuştu.

Yardım, şöyle devam etti: “Danışman kuruluşlarla bu iş olabilirdi. Bugün baktığınızda hala piyasadaki şirketler arasında dayanışmalar var. Karayolu nakliye şirketi ile forwarding şirketi bir bakıyorsunuz bir takım inorganik bağlantılar kuruyorlar. Ama birleşme şeklinde değil; pazarda iş birliği var. Depolama ve lojistik işleri için 20-30 UTİKAD üyesi biraraya gelip depo yapıp neden işletmeyelim. Maliyetler düştüğü için de uygun şartlarda hizmet vermek daha kolay olacaktır.”

2008 yılı güzel hatırlanmıyor

2008 yılının son çeyreğinde ortaya çıkan kasırganın sinyallerini daha önce almaya başladıklarını kaydeden Yardım, adını koyamadıklarını, Türkiye için beklediklerini ancak global krizle karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. “2008, geçmiş yıllara göre iyi bir yıl değildi” diyen Yardım, 2009 senesi için kesin bir tahmin yürütemeyerek, 2008 yılının Nisan ayında aldıkları tedbirleri uyguladıklarını ve beklemede olduklarını vurguladı.

Bu sektörde son üç ayın hareketli olduğu baz alındığı takdirde Yardım’ın yorumu şu şekilde oldu: “Yurt dışına çıkan ve giren TIR’larda yüzde 60 azalma oldu.  Bu, Türkiye’de ihracat ve ithalatın çok düştüğü anlamına geliyor. Deniz trafiğimiz bizim en başından beri yoğun olduğumuz hat. Onu bizzat yaşadık. Çalışmakta olduğumuz firmalarımızın yapmış oldukları ihracat, Ekim ayından itibaren aynı oranlarda yüzde 50–60 düşüşlere neden oldu. Konteyner trafiğinde de benzer durumlar var.Genelde Orship olarak otomobil endüstrisi, döküm endüstrüsü, temizlik malzemeleri üreten işletmelere hizmet veren bir kurumduk, küresel kriz nedeniyle yeni pazarlar arayışına gittik. Afrika, Orta Amerika, Güney Amerika ve Arap Körfezi’ne yönelik çalışmalara başladık”Bu yeni pazarlar bizi,banyo,seramik,demir ve çelik sektörüne taşıdı.

En erken agustos 2009 gibi Avrupa ile Türkiye arasındaki trafiğin tekrar büyümeye başlayacaganı açıklayan Yardım,nakliye pazarının eskiye dönmesi için 2009 yılı son çeyregini dikkatle  beklemek gerektiğini söyledi.

İthalat ve ihracatta rakamları 2007’nin altında

Yardım, 2008 senesi içinde ithalat ve ihracatta rakamlarının 2007 seviyesinin altında seyrettiğine değinerek, amaçlarının 2009 senesi için sektöre özel bir takım ilave hizmetler vererek varlıklarının devamını ve gelişimini saglamak  olduğunu vurguladı.

Belçika’daki bağlantı ofislerinin devam etmekte olduğunu kaydeden Yardım, “Belçika devam ediyor ve edecek de. 2009 yılı için yeni bir ofis projemiz yok. Daha farklı, yine nakliyenin daha başka segmentleriyle ilgili bir takım çalışmalarımız olabilir. Onların ne olduğunu açıklamak istemiyorum. Ancak önümüzdeki aylardan itibaren bu konudaki gelişmelerin sonucunu aldıktan sonra  ortaya çok farklı biçimde  bazı özel projeler çıkabilir. Önümüzdeki dönemde dünya ekonomisi hakkında eskiden olduğu gibi sadece Batı karar veremeyecek” diyen Yardım, küreselleşmenin getirdiği yarar ve zararları bugun hep birlikte izliyoruz.

Yardım, sözlerini şöyle noktaladı: “ İlerisi için geçmişten bugüne geldiğimizde hep daha iyi şeyler olacak diye düşünüyordum ve bu umudumu önümüzdeki yıllara da taşıyacagım.2009 yılı umarım herkes için iyi geçer.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA