29 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara17°C

ODD Başkanı Bayraktar ÖTV Zammına Tepkili

ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, yeni otomobil alımında ödenen ÖTV oranlarındaki artışa ilişkin olarak, "Otomotiv sektörü için zaten olumsuz tahminlerle başladığımız 2014 yılının ilk gününde gelen ÖTV artışı vahim sonuçlar ortaya çıkacaktır"

ODD Başkanı Bayraktar ÖTV Zammına Tepkili

02 Ocak 2014 Perşembe 11:11

ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, yeni otomobil alımında ödenen ÖTV oranlarındaki artışa ilişkin olarak, "Otomotiv sektörü için zaten olumsuz tahminlerle başladığımız 2014 yılının ilk gününde gelen ÖTV artışı vahim sonuçlar ortaya çıkacaktır" dedi.


Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, Bakanlar Kurulu’nun 1 Ocak 2014 tarihli, otomobillerdeki ÖTV oranlarını 1600 cc ve altında yüzde 40’tan yüzde 45’e, 1600 cc ve 2000 cc arasındaki otomobillerde yüzde 80’den yüzde 90’a, 2000 cc ve üzerindeki otomobillerde ise yüzde 130’dan yüzde 145’e yükselten kararın sektör için sürpriz olduğunu söyledi. Bayraktar konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemizde otomobil satışında alınan vergilerin yüksekliği kamu da dahil olmak üzere bütün kesimler tarafından kabul gören bir konu. 43 bin liralık bir otomobil için 5 sene içinde bir otomobil fiyatı kadar vergi ödendiğine dikkat çekmiştik” dedi.

Bayraktar, son dönemde gerek döviz kurlarındaki hızlı yükseliş, gerekse BDDK’nın otomobil kredilerine getirdiği sınırlamaların 2014 yılında sektörü olumsuz etkileyeceğini zaten öngördüklerini ifade etti. Bayraktar, “Ülkemizde otomobil satışında alınan vergilerin yüksekliği kamu da dahil olmak üzere bütün kesimler tarafından kabul gören bir konu. Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna açıkladığımız, TEPAV ile birlikte hazırladığımız raporda, 43 bin liralık bir otomobil için 5 sene içinde bir otomobil fiyatı kadar vergi ödendiğine dikkat çekmiştik” açıklaması yaptı.

Türkiye’nin ortalama 16 yaşındaki hurda araçlara bindiğini ve otomotiv sektörünün gelişmesi için hurda araçların trafikten çekilmesi gerektiğini belirten ODD Başkanı şunları söyledi: “Bizler sektörümüzün gelişmesi için yapılması gerekenleri anlatırken, öngörmediğimiz bir şekilde ÖTV oranlarının artırılmış olması bizim için çok şaşırtıcı oldu. Bu durum, otomotiv sektörü ve bağlantılı sektörlerdeki istihdamı ve planlanan yatırımları da olumsuz etkileyecektir.”

2014’e dair olumsuz tahminlerin üzerine ÖTV artışının da eklenmesiyle sektör için daha vahim sonuçlar ortaya çıkacağını ifade eden Bayraktar, “Bugünkü sürpriz vergi artışı sonrasında, sektördeki tüm markaların 2014 yılı için belirledikleri hedef ve stratejileri yeniden revize etmeleri gerekecek” dedi.


2 Ocak 2014

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA