29 Mart 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara20°C

Mercedes Benz Yeni Nesil Motoruyla Verimliliğin Sınırlarını Zorluyor

Mercedez-Benz mühendislerinin 2011 yılında geliştirdiği kamyon motoru OM 471’i daha geliştirdi. Yapılan modifikasyonlarla daha güçlü ve daha sağlam bir yapısıyla dikkat çeken yeni OM 471 sağladığı yüzde 3’lük yakıt tasarrufuyla çıtayı yükseltiyor.

Mercedes Benz Yeni Nesil Motoruyla Verimliliğin Sınırlarını Zorluyor

24 Ağustos 2015 Pazartesi 13:16

Geleceği Şekillendirmek organizasyonunun ikinci günü verimlilik teması üzerine kurulurken programın merkezinde ise Mercedes Benz’in kamyon motoru olan OM 471’in yeni nesli yer aldı. 2011 yılında tanıtılmasıyla ağır iş motorları arasında kendine önemli bir yer edinen OM 471’innin en iyi özellikleri korunarak ve geliştirilerek sağlamlığı daha da arttırıldı.

Bir önceki nesline göre yüzde 3’lük yakıt tasarruf sağlayan yeni nesil OM 471, operasyonel maliyetleri de düşürdüğü gibi karbon emisyonlarını da aşağı çekiyor. Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya gibi emisyon kurallarının en sıkı şekilde uygulandığı pazarlarda yıllardır başarıyla kullanılan OM 471, Avrupa’da Mercedes Benz, Kuzey Amerika’da Freightliner ve Western Star ve Asya’da Fuso kamyonlarında kullanılıyor. 100 bin tanesi Mercedes Benz kamyonlarında olmak üzere bugüne kadar dünya çapında 250 bin OM 471 motor kullanıldı.


Torku yükselen son nesil OM 471 artık daha güçlü

Yeni nesil motorda verimliliği arttıran gelişmeler motorun modifikasyonlarıyla sağlandı. Özellikle yakıt enjeksiyonu, daha yüksek sıkıştırma, yeni egzoz gazı turbosu ve daha düşük oranlı egzoz gazı dönüşümü gibi değişiklerle farklılık sağlandı. Yılda ortalama 130 bin kilometre yol yapan bir araç, yeni nesil motorla birlikte 1100 litre daha az dizel yakıt tüketirken yaklaşık 3 ton daha az karbondioksit doğaya salınabilecek.

Mercedes Benz Trucks Başkanı Stefan BuncherAçılış programı içinde bir konuşma yapan Mercedes Benz Trucks Başkanı Stefan Buncher, kamyon endüstrisinin mucidi olarak araçları daha çevreci hale getirirken 1965 yılından bugüne yakıt tüketimini yüzde 65 oranında düşürdüklerini vurguladı. Mercedes-Benz’in geliştirdiği Euro 6 motoru ilk kez 2011 yılında tanıttıklarını söyleyen Buchner, “12.8 litrelik motorumuz 2011’de iyi değerler sunuyordu. Yeni motorla birlikte torku yüzde 10 artırdık. Yeni nesil motorun geliştirilmesi için 60 milyon Euro yatırım yaptık.” dedi.

Yeni motora sahip araçların teslimatı Ekim ayında başlayacak

Yeni nesil OM 471 motorun tanıtımından üç gün sonra 6 Temmuz 2015 tarihinden itibaren Mercedes Benz Actros araçlar için sipariş edilmeye başlandı ve yeni nesil motora sahip ilk araçlar Ekim ayı itibariyle kullanıcılarına teslim edilebilecek. Ağustos 2015 itibariyle Setra TopClass otobüslerde standart olarak sunulmaya başlanacak olan motorlar Setra ComfortClass ve Mercedes Benz markalı otobüsler için de sipariş edilebilecek.

Yeni nesil OM 471 ile yüzde 3’lük yakıt tasarrufunun 2600 Nm’ye çıkarılan torkuyla birlikte sürüş dinamiklerini de arttırdığının ifade edildiği verimlilik kampüsünde performansın ise 530 beygir gücüne çıkarıldığı vurgulandı.

Son Jenerasyon X-Pulse Enjeksiyon Sistemi

Yeni nesil OM 471’in anahtar bileşenlerinden bir tanesi basınç yükselticili (Pressure booster) ve enjeksiyon sistemi modellemesinde esneklik sağlayan son jenerasyon X-Pulse enjeksiyon sistemi.

Geliştirilen sistemde maksimum basıncın 900’den 1160 bara yükseltilmesi maksimum enjeksiyon basıncının 2700 bara çıkmasını sağlıyor. Daha önce yedi delikli olan püskürtücünün sekiz deliğe çıkarılması ise maksimum akış oranını yaklaşık yüzde 10 oranında arttığı motorda yapılan bazı ek modifikasyonlar yakıt tüketimini azaltırken performansı ve motorun sağlamlığını da arttırıyor. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA