Meiller Doğuş Damper Fabrikası 10 Milyon Avro Yatırım İle Hizmette
DOĞUŞ Otomotiv’in yüzde 49, Meiller’in ise yüzde 51 ortaklığı bulunan Meiller Doğuş Damper Fabrikası, 10 milyon Avro yatırım ile hizmete girdi.

26 Ağustos 2008 Salı 17:44
DOĞUŞ Otomotiv’in yüzde 49, Meiller’in ise yüzde 51 ortaklığı bulunan Meiller Doğuş Damper Fabrikası, 10 milyon Avro yatırım ile hizmete girdi. Üç bin adet damper üretim kapasitesine sahip tesis, Meiller’in, tüm dünyadaki en büyük 2’inci damper gövdesi tesisi konumunda bulunuyor.
Sakarya’da yapılandırılan ve 150’ye yakın kişiye istihdam olanağı yaratılan tesisin, 2008 yılı sonuna kadar bin 400 adet damper üretimi gerçekleştirmesi planlanıyor. İç pazardaki ihtiyacı karşılamanın yanı sıra ihracatta da önemli bir adım atılarak, bu yıl üretilen toplam damperden bin 100 tanesi ihraç edilecek. Meiller’in toplam üretiminin yüzde 30’unu karşılayan tesiste üretilen ve Meiller’in bulunduğu tüm pazarlara ihraç edilecek damperlerden ilk 30’u da İspanya pazarı için üretildi.

Beş yılda 180 milyon Avro ciro hedefleniyor
İlk beş yıl içinde toplam 180 milyon Avro ciroya ulaşarak bunun yaklaşık 57 milyon Avro tutarının ihracattan karşılanması hedeflenen Meiller Doğuş Damper Fabrikası’nın açılışı için Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katılımıyla 20 Haziran 2008 Cuma günü gerçekleştirilen törende, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit F. Şahenk, Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar ve F.X Meiller GmbH Meiller CEO’su Dr. Frank Hiller yer aldı.
Açılışta yaptığı konuşmada Sakarya'yı, Türkiye ve çevresindeki büyük damperli kamyon pazarları için birinci sınıf damperli uyarlamaları, yarı treylerler ve atık yönetimi çözümleri sağlayan büyük bir merkez haline getirme vizyonuyla hareket ettiklerini ifade eden F.X Meiller GmbH Meiller CEO’su Dr. Frank Hiller, Sakarya'daki yeni fabrikanın Meiller Grubu'nun gelecekteki gelişiminde büyük bir stratejik öneme sahip olduğunu belirtti.
“Bugünden itibaren Türkiye'deki inşaat sanayii ve üreticiler Meiller markası altında ve en yüksek sanayi standartlarında damperli kamyon üreten yerel bir üreticiden müşteriye özel damperli çözümleri edinme şansına kavuşacaklar” diyen Hiller, yeni fabrikanın, Meiller'in global tedarik zincirini güçlendireceğini kaydetti.

3 bin adet damper üretim kapasitesi
İthalat ve distribütörlük ana faaliyetlerinin yanı sıra üretici kimliği ile doğrudan ve sıfırdan yabancı yatırımı Türkiye’ye çektiklerinin altını çizen Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar ise “10 milyon Avro yatırımla Sakarya’da kurulan tesisimiz, 3 bin adet damper üretimi kapasitesine sahiptir ve bir ilktir. Bu tesisimizde üretilecek damperlerin yüzde 40’ı iç pazara yönelikken; yüzde 60’ı ihraç edilecektir. Önümüzdeki beş yıl içinde ihracattan yaratmayı hedeflediğimiz ciro yaklaşık 57 milyon Avro’ya ulaşacaktır. Meiller’in dünyadaki ikinci büyük fabrikası olma özelliğini taşıyan tesisimizden Meiller’in bulunduğu tüm pazarlara ihracat gerçekleştiriyoruz” dedi.
Tesis ile yaklaşık 150 kişiye istihdam alanı yaratıldığını açıklayan Acar, “Türkiye’ye bundan böyle çekmeyi hedeflediğimiz yabancı yatırım; beraberinde getireceği ihracat ve sağlayacağımız istihdam yatırımlarımızla daha da güçlenerek devam edecek. Bu hedefimize ilişkin ikinci büyük adımımızı dünyanın önde gelen treyler firması Krone ile İzmir’in Tire bölgesinde 35 milyon Avro’luk sıfırdan yapılandırılmış yatırım ile atıyoruz” şeklinde konuştu.
En önemli yerli üreticilerden biri
Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit F. Şahenk ise Avrupa’nın en büyük damper üreticilerinden biri olan Meiller ile gerçekleştirilen bu işbirliği ile Doğuş Otomotiv’in segmentinin en önemli yerli üreticilerinden biri konumuna geldiğini söyledi.
“Değişen, gelişen dünyada gösterdiği gelişmelerle parmak ısırtan Türkiye artık kendi içine sığmamaktadır. Dünyanın en büyük üreticileri artık Türkiye’yi bir üretim ve yatırım merkezi olarak seçmektedir. Türkiye’nin, kendine daha fazla inanmaya ihtiyacı var” diyen Şahenk, Meiller Doğuş Damper Fabrikası’nın sektördeki kaliteyi Avrupa standartlarına çıkarmanın yanında inşaat sektörüne de katkı sağlayacağını kaydetti.
Yüksek kalitedeki ürünleri ile sadece Türkiye pazarını değil, bölge ülkelerini de hedefleyen tesisin Sakarya’yı Türkiye’nin ve bölgenin lider üretim merkezi haline getireceğini ifade eden Şahenk, “Ayrıca bu ortaklığın Türkiye’ye istihdam ve ekonomik fayda sağlamasını hedefliyoruz. Grubumuzun dünya üzerindeki gelişmelere hızla uyum sağlayarak Türkiye’deki değişimin gönüllüleri arasında yer alma hedefine otomotiv sektörümüzün bu girişimi ile sağlayacağı katkının eşsiz olacağını vurgulamak istiyorum” şeklinde konuştu.
Açılışta son olarak söz alan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin dünyanın otomotiv üssü olma noktasında çok önemli bir mesafe kat ettiğini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye 5 yılda elde ettiği ekonomik performans ile GSMH’sını 659 milyar dolarlık bir rakama getirerek dünyanın 17’nci, Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisi konumuna gelmiştir. Türkiye, dünyadaki her bin aracın 15’inin üretildiği, her 24 saniyede bir aracın üretildiği, her 30 saniyede bir aracın ihraç edildiği bir ülkedir. Türkiye otobüs üretiminde Avrupa birincisi, hafif ticari araç üretiminde ikinci olmuş bir ülkedir. Bizim daha fazla Meiller’lere ve Doğuş Grubu’na ihtiyacımız var. Bu yatırımlarından ötürü hem Meiller hem de Doğuş Grubu’na çok teşekkür ediyorum. Bu ortaklığı fazlasıyla önemsiyorum. Türkiye Avrasya’nın ve Avrupa’nın üretim üssü olacaktır.”
“Türkiye Avrupa ile Uzakdoğu arasında en önemli koridordur. Meiller Grubu doğru bir yatırım yapmıştır.”
Citroen Berlingo’da Yerli Üretim Dönemi BaşlıyorCitroen Berlingo, yılın üçüncü çeyreğinden itibaren Tofaş Fabrikası’nda üretilmeye başlanacak. Model, “Made in Türkiye” etiketiyle tüketicilerle buluşacak.22 Haziran 2026 Pazartesi 10:21Ticari Araçlar
Mercedes-Benz Türk Bayi Ağında Yeni AdımMercedes-Benz Türk, yeniden yapılanma stratejisi kapsamında Koluman Tarsus’un yenilenen tesisini hizmete açtı. Yeni tesis, kamyon ve otobüs müşterilerine daha hızlı ve kapsamlı hizmet sunacak.18 Haziran 2026 Perşembe 11:59Ticari Araçlar
Maxion İnci Jant Hafiflik ve Sürdürülebilirliğe OdaklandıHafiflik ve verimlilik odaklı ürünlerini sergileyen Maxion İnci Jant Grubu, ticari araç sektöründeki dönüşüme katkı sağlamayı hedefliyor.18 Haziran 2026 Perşembe 10:18Yan Sanayi
DBH Group Çeşmeli Limanı’nı Lojistik Üssüne DönüştürecekUzun yıllardır atıl durumda bulunan Tekirdağ Çeşmeli Limanı, DBH Group’un gerçekleştireceği yatırımlarla Türkiye’nin yeni nesil lojistik merkezlerinden biri olmaya hazırlanıyor.17 Haziran 2026 Çarşamba 16:29Denizcilik
Tuvas Global Lojistik’ten 10 Scania Super YatırımıTuvas Global Lojistik, filosuna 9 adet Scania S560 ve 1 adet Scania S770 olmak üzere toplam 10 yeni nesil Scania Super çekici dahil etti.15 Haziran 2026 Pazartesi 15:19Ticari Araçlar
Eyüp Lojistik’ten Orta Doğu Hattına Hızlı Taşıma ModeliEyüp Lojistik, küçük kamyonet (Lorry) filosunu genişleterek Avrupa’dan Irak, Katar ve Dubai başta olmak üzere Orta Doğu’ya daha hızlı ve yüksek kapasiteli taşımacılık hizmeti sunuyor.15 Haziran 2026 Pazartesi 13:30Lojistik
Prometeon Türkiye’nin Yeni Pazarlama Müdürü Tuğba Başaran OlduPrometeon’da 10 yılı aşkın deneyime sahip olan Tuğba Başaran, Mayıs ayı itibarıyla Prometeon Türkiye Pazarlama Müdürü olarak atandı. Yeni görevinde şirketin pazarlama stratejilerine yön verecek.15 Haziran 2026 Pazartesi 12:58Yan Sanayi
Akışları Yöneten KazanırTürkiye ekonomisinin kalbinin attığı Marmara Bölgesi’nin merkezinde yer alan Kocaeli, sanayi ve lojistik açısından yalnızca bir şehir değil; aynı zamanda bir kavşak noktasıdır.15 Haziran 2026 Pazartesi 10:59Bakış
KargoHaber 329. Sayı (Dijital Dergi)329. Sayımızın dijital versiyonu PDF formatında yayında.15 Haziran 2026 Pazartesi 10:54Dijital Dergi
Sürat Lojistik’ten Dijitalleşme ve Yapay Zekâ Odaklı Lojistik VizyonuSürat Lojistik Genel Müdürü Tarkan Türkel, Worldef İstanbul 2026’da lojistik sektörünün dönüşümünde teknoloji ve verimliliğin önemine dikkat çekti.12 Haziran 2026 Cuma 15:33Lojistik
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber
















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.