23 Kasım 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara16°C

Mart Ayında Hava Kargoda Büyük Düşüşler Oldu Uluslararası Kargo Yüzde 27,6 Azaldı

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA Mart ayında hava kargo kapasitesinde bir önceki yıla göre büyük düşüş yaşandığını ton kilometre bazında ölçülen hava kargo hacminin yüzde 15.2, mevcut kapasitenin de yüzde 22.7 düşüş gösterdiğini açıkladı.

Mart Ayında Hava Kargoda Büyük Düşüşler Oldu Uluslararası Kargo Yüzde 27,6 Azaldı

29 Nisan 2020 Çarşamba 19:06

Avrupa bölgesi iç taşımalarda düşüş yüzde 32.6’ye ulaşırken, uluslararası kargo hacmi ise toplamda yüzde 27,6 düştü. En yüksek düşüş Güney  Amerika bölgesi hava yollarında oldu.

Uluslararası kategoride kapasite ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 24,6’lık gerileme kaydetti. Hava kargonun toplamda yüzde 87’sini uluslararası hava kargo taşımaları oluşturuyor.

Bürokrasi En Aza İndirilmeli

IATA Başkanı Alexandre de Juniac hava kargoda yaşanan gelişmeleri şu sözlerle değerlendirdi:

“Şu anda, eldeki hava kargo talebini karşılamak için yeterli kapasitemiz yok. Hacimler Mart ayında bir önceki yıla göreyüzde15'in üzerinde düştü. Öte yandan hava kargo taşıma kapasitesi ise neredeyse yüzde 23 oranında düşüş gösterdi. Hava kargoda oluşan boşluk hızla hızla çözüme kavuşmalıdır. Çünkü ilaç ve benzeri hayati öneme sahip  malzemeler en çok ihtiyaç duyulan adreslere  ulaşmalıdır. Örneğin, bu kriz için kritik öneme sahip farmakolojik gönderilere yönelik talep iki katına çıkmış durumda. Yolcu filosunun büyük bir kısmı boşta dururken, havayolları, yolcu uçaklarını kargo faaliyetlerine uyarlamak da dahil olmak üzere yeni kargo hizmetleri ekleyerek oluşan talebi karşılamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Ancak bu özel operasyonların organizasyonu bürokratik engellerle karşılaşmaya devam ediyor. Hükümetler, özel uçuşları onaylamak ve mürettebatın güvenli ve verimli bir şekilde işinin başında olmasını sağlamak için bürokratik mekanizmaları en aza indirmek durumdadır.”

Farmakolojik Malzemede Büyük Artış

IATA analizinde Dünya Ticaret Örgütü'nün 2020 yılının geri kalanına yönelik beklentilere bakıldığında, dünya ekonomisinde hızlı bir toparlanma olduğuna dair çok az bir işaret olduğuna dikkat çekilerek,  iyimser senaryoda  2020'de ticarette yüzde13'lük, kötümser senaryoda ise yüzde32'lik bir düşüş öngörüldüğü ve bu tablonun da hava kargoların beklentilerini derinden etkileyeceği belirtiliyor. Bu tabloya karşın hava kargoda bir talep bölgesinin hızla büyüdüğünü hatırlatan IATA, farmakolojik kargoların önceki yıl hacimlerinin iki misli düzeylerinde olduğuna dikkat çekiyor.

IATA Başkanı Juniac ,“Kapasite sıkışıklığı maalesef geçici bir sorun olacak. Durgunluk, muhtemelen en azından ekonominin geri kalanı kadar hava kargolarını da vuracak. Tedarik zincirinin, mevcut talebi karşılamak için hareket etmesini sağlamak için, havayolları finansal olarak sürdürülebilir durumda olmalıdır. Hangi şekilde olursa  olsun havayolları için finansal yardım ihtiyacı acil olmaya devam ediyor “dedi.

Bölgeler Arasında Avrupa’da Önemli Düşüş

IATA tarafından yayınlanan bölgesel veriler Asya-Pasifik bölgesi hava yollarının hava kargoda Mart ayında yüzde 15,9’luk bir hacim azalması yaşadığını, uluslararası kargoda ise bu düşüşün yüzde 27,8’e ulaştığını gösteriyor.

Kuzey Amerika bölgesi hava yolları ise Mart  ayında Şubat’a kıyasla iki misli bir düşüş yaşadı ve Mart ayında uluslararası talep yüzde 13,3 azalış gösterdi. Sadece Avrupa-ABD hattında yaşanan hacim düşüşü yüzde 22 oldu.

Avrupa Bölgesi İç Rotalarda Yüzde 32.6 Düşüş

THY’nin de içinde yer aldığı Avrupa bölgesinde ise hava yolları Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla uluslararası kargo taşıma hacimlerinde yüzde 18.8’lik bir düşüşle karşılaştı.  Birçok Avrupa ülkesinde uygulanan karantina önlemleri nedeniyle sanayi üretimi aksama gösterdiği için Avrupa içi hava kargo taşımaları Mart ayında yüzde 32,6 gibi çok ciddi bir azalış gösterdi. Toplamda uluslararası kargo hacmi de yüzde 27,6 düştü.

Ortadoğu’da faaliyet gösteren hava yolu şirketleri Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla Avrupa ve Asya bölgesi kargo sevkiyatlarında yüzde 20 düşüşle karşılaşırken, Afrika hattında bu düşüş yüzde 30 civarında oldu. Bölgenin  toplamda uluslararası kargo taşımaları yüzde 20,4 azaldı.

En Fazla Güney Amerika Etkilendi, Afrika En Az Etkilenen Bölge

Mart ayında uluslararası kargo hacmi en yüksek düşüşü yüzde 19,3’lük oranla Güney Amerika bölgesinde gösterdi. Orta  ve Güney Amerika rotasında hacimsel düşüşler yıllık bazda yüzde 35’e ulaşırken, uluslararası kargo taşıma kapasitesi de yüzde 37,6 azalış kaydetti.

IATA verileri hava kargodaki düşüşten Mart ayında en az etkilenen bölgenin Afrika olduğunu gösteriyor. Mart ayında ton kilometre bazında hava kargo hacmi sadece yüzde 1,2’lik bir düşüş gösterdi. Afrika-Asya rotasının da etkisiyle uluslararası kargo hacmi ise yüzde 8,2’lik azalış kaydetti.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA