29 Mart 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara14°C

MAN Türkiye 2020 İçin Pazarda Yüzde 50 Büyüme Öngörüyor

MAN Türkiye yöneticileri 2019 yılı değerlendirme toplantısında daralan bir yıla rağmen özellikle uluslararası taşımacılık sektöründe etkinliklerini arttırdıklarını ve 2020 yılında hem otobüs hem de kamyonda yüzde 50’lik büyüme beklediklerini açıkladılar.

MAN Türkiye 2020 İçin Pazarda Yüzde 50 Büyüme Öngörüyor

12 Aralık 2019 Perşembe 16:08

Kamyon ve otobüslerinin yanı sıra hafif ticari araçlarıyla da pazarda faaliyet gösteren MAN geleneksel değerlendirme toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi. Toplantıya MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Otobüs Satış Direktörü Can Cansu, MAN Kamyon ve Otobüs Tic. A.Ş. Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. İkinci El Satış Direktörü Aydın Yumrukçal, MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Satış Sonrası Hizmetler Direktörü Şinasi Ekincioğlu ve MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Hafif Ticari Araçlar Satış Müdürü Cumhur Kutlubay katıldı.

Toplantıda ilk olarak söz alan MAN Kamyon ve Otobüs Tic. A.Ş. Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, konuşmasına 2019 yılı pazar değerlendirmesiyle başladı. Yılın ilk 6 ayında siyasetin gündemi olumsuz etkilediğini aktaran Sara, enflasyon ve faizlerin bu dönem yüksek olduğunu vurgulayarak o dönem yatırım olmadığını söyledi. Sara sözlerine şöyle devam etti: “Üçüncü çeyrekte faiz ve enflasyonun düşmeye başlamasıyla yatırım ortamı tekrar oluştu ve şu anda bunun olumlu etkilerini yaşıyoruz. MAN olarak 12 ve 16 ton üzeri ithal kamyon pazarında liderliğimiz sürdürüyoruz.”

 MAN kamyonun uluslararası nakliye pazarındaki satışlarının her yıl gelişim gösterdiğini, ancak son iki yıla bakıldığında ise bu oranı ikiye katladığını vurgulayan Serkan Sara, şöyle devam etti; “MAN kamyon, uluslararası nakliye segmentindeki satışlarını her geçen daha da artırarak sürdürüyor. 2019 yılında toplam pazardaki satışların yüzde 56’sı çekici segmentinde gerçekleşti. 2017 yılında toplam satışlarımızın yalnızca yüzde 15’i uluslararası nakliye araçları iken, bu oran 2018 yılında yüzde 20’ye ulaştı. 2019 yılı Ekim sonu itibariyle de yüzde 32’lik bir orana ulaştı. Uluslararası nakliye segmenti, zor ekonomik koşullarda canlılığını sürdüren bir pazar. Bu segmentteki araçlar, öncelikle uluslararası nakliyede, sonrasında ikinci el olarak yurtiçi nakliye ve genel amaçlı olarak birçok alanda kullanılıyor.”

Sara: “2020’de pazarın yüzde 50 daha iyi olacağını öngörüyoruz”

12 ton üzeri kamyon pazarının 2019 yılında yaşanan daralmadan sonra yılın ikinci yarısı itibari ile hareketlenmeye başladığına dikkat çeken Sara; “Enflasyon ve faiz oranlarında yaşanan pozitif gelişmeler, döviz kurunun makul bir aralıktaki seyri. Bununla birlikte ertelenen, dondurulan kimi yatırımlar da yavaş yavaş çözülmeye başladı. Bu da müşterilerin alım iştahını arttırdı. Tüm bu gelişmelere baktığımızda öngörümüz, 2020 yılı pazar rakamlarının, 2019 yılına göre yüzde 50 daha iyi olacağı yönünde” dedi.

MAN kamyonun, 2020 yılında pazarda Euro 6D normlu, daha yüksek motor gücüne karşın daha az yakıt tüketen, teknolojiye sahip araçlarıyla yer alacağının altını çizen Serkan Sara; “Her zaman üstün performans ve yakıt tasarrufuna sahip MAN kamyonlar, Euro 6D normlu araçlarıyla TÜV onaylı olarak Euro 6C’nin bilinen yakıt avantajının üzerine yüzde 4.2 yakıt tasarrufu ekliyor” dedi.

Yılı İyi Geçiren Turizm-Seyahat Sektörü 2020’de Yatırım Yapacak

Otobüs pazarıyla ilgili değerlendirme yapmak için söz alan MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Otobüs Satış Direktörü Can Cansu ise Türkiye’de üretilen Lion’s Coach’un 2020 Yılın Otobüsü Ödülüne layık görüldüğünü söyleyerek sözlerine başladı. Ödül sürecinde 22 uzman üyeden oluşan Jürinin, bir hafta süren kapsamlı testler, sayısız test sürüşü ve yoğun teknik tartışmalardan sonra, MAN Lion’s Coach’un “Coach of the Year 2020” ödülünün açık ara kazananı olduğuna karar verdiğini kaydeden Cansu, MAN olarak son 10 yılın en yeni 2 otobüsüne imza attıklarını vurguladı.

Cansu, seyahat otobüsü sektörünün 2019 yılını, özellikle yaz sezonunu son iki yıla göre daha verimli ve kazançlı geçirmiş olmasına rağmen yeni otobüs yatırımlarının toplamda 2018 yılının dahi gerisinde kaldığını kaydederek şunları söyledi; “2018 yılında yaklaşık yüzde 30 daralan seyahat otobüsü pazarı 2019 yılını da yüzde 27 daralma ile 330 yeni seyahat otobüsü satışı ile tamamladı. “2019 yılı ilk 11 aylık TÜİK tescil verilerine göre MAN ve NEOPLAN markalı seyahat otobüsleri, yüzde 12 pazar payını korudu. Nisan 2018 de dünya lansmanı yapılan ve büyük beğeni toplayan Yeni MAN Lion’s Coach ile bir önceki sene lansmanı yapılan NEOPLAN Tourliner seyahat otobüsleri şu anda sektördeki en genç ve en yeni tasarımlı seyahat otobüsleridir. Her iki marka da müşteriler tarafından yoğun talep görmektedir. Tamamen yenilenen MAN Lion’s Coach Seyahat Otobüsü son yıllarda ağırlıklı olarak talep gören 2 aks 13 metre ve 2+1 VIP koltuklarla satıldı.” Cansu, pazardaki olumlu gelişmelerle otobüs pazarının 2020 yılında yüzde 50 büyüme göstermesini beklediklerini de sözlerine ekledi.

İkinci El Son Aylarda Toparlandı

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. İkinci El Satış Direktörü Aydın Yumrukçal ise ikinci elde satışların son 3 ayda hızlandığını kaydederek “2013 yılında sadece Ankara fabrika merkezinde 2 personel ile başladığımız yolculuğumuza İstanbul Asya ve Avrupa yakaları, Ankara Kayaş ve merkez, İzmir ve Konya’daki ilave satış noktalarımız ile birlikte Türkiye’de toplam 6 şubemizle müşterilerimize hizmet veriyoruz. Ayrıca uzun bir süreden beri bayimiz ile yakın iş birliği içerisinde önemli bir iş hacmi yarattığımız Mersin bölgesinde 2020 yılının ilk yarısında ilave bir satış noktası da açacağız” dedi.

İlk MAN TGE Minibüs Türkiye’de Üretildi

MAN Türkiye 2020 İçin Pazarda Yüzde 50 Büyüme Öngörüyor

2019 yılını MAN TGE’nin müşterilerden büyük bir beğeni aldığını söyleyen MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Hafif Ticari Araçlar Satış Müdürü Cumhur Kutlubay “2020 içinde çift teker minibüslerimize ilave olarak önümüzdeki sene tek teker minibüslerimizi de müşterilerimizin beğenisine sunacağız. Araçlarımızı ise, Türkiye çapında bayi, müşteri ve iş ortaklarımızın da katılım sağlayacağı bir Roadshow ile tanıtacağız” açıklamasında bulundu.

Hafif ticari araç pazarına yeni giriş yapan bir marka olarak pazardaki yavaşlamayı, fırsata çevirdiklerini ve ürün üzerine daha çok zaman ayırma ve tasarımlarını daha uzun süre teste tutabildiklerini açıklayan Kutlubay,  “2019 yılında üzerine en çok eğildiğimiz, en çok meşgul olduğumuz ve Ar-Ge kaynaklarımızı neredeyse en yoğun şekilde kullandığımız ürün TGE minibüs oldu. MAN bünyesinde konusunda uzman bir ekip ve yine konusunda uzman ve öncü bir üstyapı şirketi ile el ele vererek, ortaya harika bir ürün çıkardı. Biz de, bu ürünü müşterilerimize sunmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadık. Geride bıraktığımız senede ağırlıklı olarak çift teker 19+1 ve 16+1 minibüslerimizle pazarda yerimizi aldık. MAN dünyasında minibüs ürününü piyasaya sunmayı başaran ilk ülke de Türkiye oldu” diye konuştu.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA