27 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

Lojistik İhracatın Yancısı mı?

Türkiye’de, kendine özgü dinamikleri olan lojistik bağımsız bir iş kolu olarak kabul görmedi.

Lojistik İhracatın Yancısı mı?

19 Kasım 2019 Salı 15:58

Tüm zamanların karar alıcıları hatta sektörün temsilcileri ‘ticaret olmazsa lojistik olmaz, dolayısıyla lojistik bir iş kolu değildir’ görüşüne sahip oldu. Oysa madalyonun bir yüzüne doğruluk payı oldukça yüksek bu görüşü yazarken, diğer yüzüne de ‘lojistik olmazsa ticaret olmaz’ yazmak lazım. 

Yavaş da olsa bir anlayış değişikliği yaşanıyor. Hizmet ihracatı kapsamında değerlendirilen lojistiğin bu sayede ihracatın yancılığından çıkması umudu belirdi. 

Lojistiği dünyanın dev ekonomilerine bakarak ele aldığımızda görüyoruz ki lojistik ticareti büyütüyor. Mal müşteriyi arayıp buluyor. İhracatın şampiyonları geliştirdikleri lojistik çözümlerle mallarını alacak müşterilerin ayağına gidiyor. Lojistik olanaklarını artırmak ve maliyetlerini düşürmek için üretim merkezlerini pazara göre planlıyor.

Ülkeler, sektörler ve firmalar ticaretlerini artırma yolunda lojistik çözümler üretirken, hepsinin birden yolunun kesiştiği, yüz yüze gelip karşılıklı görüşebildiği ortamları ise fuarlar sağlıyor.

Sürdürülebilir ticaretin olmazsa olmazı lojistik çözümlerin en son örneklerini yaratanlar ve sergileyenler de ticari ve lojistik büyüklüklerine paralel olarak Çin, ABD ve elbette Almanya olmaktadır. Dünyanın en büyük lojistik fuarlarını Münih ve Şanghay’da gerçekleştiren Messe München, ABD ve Güney Afrika’da hava kargoya yönelik fuarlar, Hindistan ve Türkiye’de ise EKO MMI olarak hem hava kargo hem de genel lojistik fuarlarının en büyüklerini yapıyor.

13-15 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde 13. kez gerçekleştirilecek olan Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı’nda Kanada, Fransa, Almanya, Avusturya, Kazakistan gibi devlet teşvikli ülke pavilyonlarının yanı sıra 24 ülkenin lojistik çözüm üretenleri bir araya gelecek.

Ülkeler; ekonomilerini büyütürken, dış ticaretlerini artırırken hangi lojistik çözümleri kullandıkları ve bunlardan başkalarına da neler katabileceklerini sergilemek amacıyla bu fuarda ülke pavilyonlarıyla yer alıyorlar. Dünya çapındaki lojistik hizmet sağlayıcılar, geliştirdikleri yeni lojistik çözümleri Türk sanayicisi ile de paylaşacaklar. Türkiye’den ise liman işletmelerinden yazılımcılara, lojistik operatörlerden ticari araç üreticilerine kadar lojistik zincirinin tüm değerlerini yaratan firmalar, alternatif lojistik çözümlerini logitrans’ta sunacak.

Dış ticaretini artırmak, ihraç ürünlerini en uzak pazarlara en verimli şekilde ulaştırmak isteyen firmalar ve ihracatla büyümek isteyen ülkelerin yeni açılımlar kazanacağı logitrans, kaçırılmaması gereken fırsatlar sunuyor. logitrans Türkiye’nin dış ticaret ve ulaştırma olanaklarını çeşitlendirmesine katkı sağlamaya devam ediyor.  

Çeyrek Asırlık Aysberg

Fuar, pek çok şirket ve sivil toplum örgütü tarafından gerçekleştirilecek olan çok önemli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Çeyrek asrı geride bırakan Aysberg olarak biz de fuar sırasında bir davet gerçekleştireceğiz ve elbette hepinizi bekliyoruz. Böylece iş ağımızdaki tüm dostlarımıza teşekkür etme fırsatımız olacak.  25 yılı Aysberg bünyesinde geçen 35 yılın tanığı ve habercisi olarak bu süreye; 195 sayı UND’nin Sesi, 250 sayı KargoHaber, 100 sayı Kasa, 109 sayı Roder’den Haberler Dergisi ve çok sayıda başka derginin yanı sıra 3 tanesi doğrudan sektöre ilişkin kitaplar ile 5 yıl boyunca Dünya Gazetesi’nde yayınlanan Kara Taşımacılığı sayfası ve 250 kadar haftalık makaleyi sığdırdık. Hazırladığımız şirket yayınları hariç 750 dolayında dergi yayınlamışız. Bunlar; kararlı, inatçı ve sabırlı bir çalışmanın sayısal ifadesidir. Yaptığımız çalışmalarla Türkiye’nin taşımacılık ve lojistik endüstrisinin gelişimine katkıda bulunduğumuza yürekten inanıyoruz. Haberciliğin dışında da dönemine göre oldukça önemli işlevler üstlenen sektöre özel haritalarımızı, takvimlerimizi ve elbette logitrans’ı yaratan Aysberg ekibini lojistikçiler yakından tanıyor. Aynı ekip, taşımacılık ve lojistik sektörünü; yayınlar, fuarlar, panel ve konferanslar gibi etkinliklere aktif şekilde katılarak, uluslararası yarışmalara jüri üyesi vererek yurtdışında da en üst düzeyde temsil ederken, ülkemizin taşımacılık ve lojistik alanındaki en prestijli yarışması olan Lojistik Ödülleri Atlas’ı da hayata geçirmiş bulunmaktadır. 

Daha yapılacak çok işimiz var. Hep birlikte nice çeyrek asırlara...

İlker ALTUN
ilker@aysberg.com

Kargohaber Dergisi (Sayı:250)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA