Lojistik Hareketlerini Engelleyen Sorunlar İTO’da Gündeme Getirildi
İstanbul Ticaret Odası 24 No'lu Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi tarafından gerçekleştirilen ‘Taşımacılıkta Lojistik Hareketlerinin Engellemesi’ konulu zümre toplantısında lojistik sektörünün sorunları ele alındı.

22 Nisan 2015 Çarşamba 17:31
İlgili kamu ve sektör temsilcilerinin katıldığı ve sektörün güncel sorunlarına ilişkin konuların ele alındığı zümre toplantısının açılışı İstanbul Ticaret Odası İbrahim Çağlar tarafından yapılırken, Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, UND Taşıma Hukuku Çalışma Grubu Başkanı Naz Ege Ege, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Kayıhan Özdemir Turan ve İTO Meslek Komite Üyesi Oktay Erdoğan tarafından taşımacılığı etkileyen sorunlara ve çözüm önerilerine ilişkin sunumlar gerçekleştirildi.
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda söz alan UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Kayıhan Özdemir Turan son yıllardaki ekonomik gelişmeler ışığında Türkiye’de lojistiğin öneminin her zamankinden daha da fazla arttığının altını çizerek, buna karşı sektörün gelişimini olumsuz yönde etkileyen uygulamaların olduğunu belirtti.
Karayolunda mevcut yönetmeliklere göre uygulanan ağırlık limitlerinin, sektörün ihtiyaçlarını özellikle demiryolu ve kombine taşımacılığın desteklenmesine yönelik beklentileri karşılamadığını ifaden eden Turan, Karayolları Yönetmeliği’nin 128. Maddesi’nin “Kombine taşımacılığın devamı olarak farklı boyutlardaki konteynerleri taşıyan iki veya üç dingilli yarı-römorka sahip iki dingilli motorlu araçların 44 ton ağırlığa dek çıkabilmesi” şeklinde düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.
Türkiye lojistik sektörünü olumsuz etkileyen taşıma engellerinden birinin de trafik kısıtlamaları olduğunu hatırlatan Turan, “Bu engellerin başında; Asya'dan Avrupa ve Avrupa'dan Asya yakasına geçmek isteyen ağır vasıtaların İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)'in kararı ile sabah 06:00-10:00, öğleden sonra ise 16:00-22:00 saatleri arasında geçişlerinin yasaklanmış olması gelmektedir. Trafikten yasaklanan araçlar, yasağın bittiği saat itibariyle aynı anda hareket etmektedir. Bu durum, araç yığılmalarının yaşanmasına, uzun araç kuyruklarının oluşmasına ve bölge trafiğinin oldukça olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır” diye konuştu.
“Karayolu kısıtlamaları, Haydarpaşa liman trafiğini olumsuz etkiliyor”
Turan ayrıca, bu uygulamanın özellikle ihracatımızın yoğun bir şekilde yapıldığı, Doğu Marmara’ya hitap eden Haydarpaşa Limanı bağlantısında hissedildiğini, buradaki transit sürelerin uzaması ve maliyetlerin artması nedeniyle ulusal ölçekte ülke rekabetçiliğimizin zayıfladığını söyledi. Turan, “En önemli intermodal terminallerinden birisi olan Haydarpaşa Limanı güzergâhında, ağır vasıtalı araçların trafik yasağı olmadan hareket etmesini sağlayacak bir düzenleme Türkiye’nin ihracatına yönelik dolaylı katkı sağlayacaktır” dedi.
Diğer yandan Türkiye’deki üretim merkezleri ve organize sanayi bölgelerinin, demiryollarıyla limanlara bağlanması gerektiğini ve bu noktada, lojistik merkezlerin ön plana çıktığını anımsatan Turan, lojistik merkezler kurgulanırken ulaştırma ve lojistik altyapısının göz ardı edildiğine değinerek şunları kaydetti: “Bugünkü kurgulanma şekli ile “Lojistik Merkez” adındaki yapılanmalar maalesef amaca hizmet etmekten uzak bir yapıda karşımıza çıkıyor. Hatta o kadar ki, bazı lojistik merkez adayı alanların henüz karayolu bağlantıları dahi yok. Aynı şekilde lojistik merkezlere yakın limanlara demiryolu bağlantıları bulunmuyor. UTİKAD olarak bu merkezlerin doğru kurgulanması ve özellikle intermodal taşımacılıkta yüksek fayda sağlanması için araştırma çalışmalarımız devam ediyor.”
“Sektör üzerindeki kısıtlayıcı engeller kaldırılmalı”
Gümrük Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklere de değinen Turan, “Yapılan değişiklikle gümrük bölgelerine denizyolu ile getirilen dolu konteynerlerin, iskele bağlantısı olmayan geçici depolama yerlerine alınmasına, bakanlıkça belirlenecek zorunlu haller dışında izin verilmiyor. Bahse konu değişiklik sonucu, liman işletmeleri ve diğer kuruluşların limanların dışında kurdukları geçici depolama yerlerine konteynerle mal çıkartılamıyor. Bu uygulamayla liman sahaları şimdiden doldu. Limanlarımızda yaşanılan bu olumsuzluklar hem sektörümüzü hem de dış ticaretimizi olumsuz etkilemektedir” dedi.
Kayıhan Özdemir Turan, ülke ekonomisi içerisinde lojistik sektöründen tam fayda sağlanabilmesi için bahse konu taşıma engellerinin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade ederek konuşmasını bitirdi.
İTO Meslek Komite Üyesi Oktay Erdoğan tarafından gerçekleştirilen sunumda ise taşımacılık faaliyetlerin engelleyen sürüş yasakları ve tonaj kısıtlamalarının yarattığı engeller paylaşıldı.
Gümrük idarelerinin performansı, ülke performansını etkiliyor
Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener ise, Türkiye ticaretine zarar veren ve taşımacılık sektörü açısından engel teşkil eden iç gümrük idarelerinde ve sınır kapılarında karşılaşılan sorunlara değindi.
Konuşmasında, Türkiye’nin Dünya Bankası tarafından yayınlanan Küresel Lojistik Performans Endeksi sonuçları ve Türkiye’nin genel performansına etki eden endeks kriterlerini vurgulayan Şener, gümrük ve zamanlılık performanslarındaki son iki endekste yaşanan düşüşün ülke performansına olan etkileri hakkında bilgi aktardı.
Dünyadaki çeşitli sınır kapılarındaki gümrük süreçleri ile Türkiye sınır kapılarındaki süreçler arasındaki farklılıklara ve en iyi uygulama örneklerine ilişkin bilgiler paylaşan Şener, Türkiye’nin sınır kapılarındaki aksayan yönleri ve iyileştirme önerilerini aktardı.
Avrupa’ya yapılan taşımalarda coğrafi olarak birkaç günlük mesafede olduklarını ancak Türkiye’deki mevcut sorunlar nedeniyle erişim anlamında mesafenin çok daha uzak olduğunu aktaran Şener, Avrupa’daki taşımacıların rekabette bir adım öne geçmesine imkan veren uygulama ve mevzuat farklılıklarını ve kolaylıklarına değindiği konuşmasında Türkiye taşımacıları adına uluslararası rekabette eşitliği sağlamak için mevzuat ve uygulama anlamında yapılması gerekenleri paylaştı.
Sektörün iş hukukuna ilişkin sorunları gündeme getirildi
UND Taşıma Hukuku Çalışma Grubu Başkanı Naz Ege Ege tarafından gerçekleştirilen sunumda, taşımacılık sektörünün iş hukuku ile ilgili sorunları ve iş mahkemelerinde devam eden davalara ilişkin bilgiler aktarıldı.
Sektörün iş hukuku sorunları ile ilgili devam eden UND girişimlerine ilişkin bilgiler paylaşan Ege, sektördeki çalışma barışının önemine değindi.
Ekonomi Bakanlığı Lojistik Dairesi Başkanı Oğuzhan Berber de sektörün mevcut sorunlarının çözümüne
yönelik Bakanlık girişimleri ve projeleri hakkında bilgiler paylaşıldı.
Ekonomi Bakanlığının ülke ticaretine ve ticaret erbabına sahip çıktığını ve sektörün daha sağlıklı bir geleceğe sahip olabilmesi adına destek vermeye devam edeceklerini vurgulayan Berber, Türkiye’nin mevcut hedeflerine ulaşmak için kamu ve özel sektör olarak birlikte çalışmaya devam edeceklerini aktardı.
Toyota’nın Hidrojen Teknolojisi Scania Kamyonlarında Test EdilecekToyota’nın 300 kW güç sunan üçüncü nesil hidrojen yakıt hücresi sistemi, Scania’nın Pilot Partner programı kapsamında 40 ağır ticari araca entegre edilecek. İlk kamyonların 2027’nin ilk çeyreğinde yollara çıkması planlanıyor.10 Eylül 2026 Perşembe 18:53Ticari Araçlar
Amazon Türkiye’den E-İhracata Yeni Lojistik ÇözümAmazon Türkiye, Türk KOBİ’lerin e-ihracat süreçlerini kolaylaştıracak yeni sınır ötesi lojistik programını duyurdu.07 Eylül 2026 Pazartesi 20:27Lojistik
Renault Master Ürün Gamını Minibüs ve Açık Kasa ile GenişlettiRenault, Master Minibüs’ü 16+1 koltuk düzeniyle yeniden satışa sunarken Master Kamyonet ürün gamına profesyonel kullanıma yönelik açık kasa seçeneğini ekledi.07 Eylül 2026 Pazartesi 20:13Ticari Araçlar
Tofaş Ram ProMaster City’ye Yeşil Araç ÖdülüTofaş’ın 2027’den itibaren Bursa’da üreterek Kuzey Amerika’ya ihraç edeceği Ram ProMaster City, Green Car Journal tarafından “2027 Yılının Ticari Yeşil Aracı” seçildi.07 Eylül 2026 Pazartesi 18:40Ticari Araçlar
Dereler Aksın Dağlar Yeşersin ki Yollar ÇalışsınEkonomi Gazetesi’nde Doğu ve Güneydoğu Ağaç ve Orman Ürünleri Derneği (DOGAD) tarafından; Cumhurbaşkanı, Tarım, Sanayi ve Ulaştırma bakanları ve bölge yöneticilerine hitaben yayınlanan tam sayfalık bir ilan,07 Eylül 2026 Pazartesi 16:45Bakış
KargoHaber 332. Sayı (Dijital Dergi)332. Sayımızın dijital versiyonu PDF formatında yayında.07 Eylül 2026 Pazartesi 16:27Dijital Dergi
Eyüp Lojistik Kuveyt Seferlerini Artan Taleple GüçlendirdiEyüp Lojistik’in Kuveyt hattındaki taşıma hacmi, artan talebin etkisiyle son sekiz ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100 arttı.07 Eylül 2026 Pazartesi 15:25Lojistik
KRONE Türkiye, Ar-Ge Merkezi Olarak TescillendiKRONE Türkiye, Tire’deki üretim gücü ile mühendislik yetkinliğini Ar-Ge Merkezi çatısı altında buluşturdu. Şirket, yeni dönemde ürün ve süreç geliştirme, ileri üretim teknolojileri, dijitalleşme ve sürdürülebilir mühendislik çalışmalarına ağırlık verecek.03 Eylül 2026 Perşembe 17:16Ticari Araçlar
Allison Donanımlı Volvo R100E Avusturya’nın Zorlu Taş Ocağı Operasyonunda Verimliliği ArtırıyorDeisl-Beton, Avusturya’daki zorlu taş ocağı operasyonunda Allison donanımlı Volvo R100E rijit şasili damperli kamyon ile taşıma kapasitesini artırırken ton başına maliyetleri ve çalışma sürelerini azaltıyor.03 Eylül 2026 Perşembe 16:45Ticari Araçlar
Havalimanlarının Geleceği İstanbul’da ŞekilleniyorDünya Havalimanları Deneyim Zirvesi 2026 havacılık sektörü temsilcilerini buluşturdu.03 Eylül 2026 Perşembe 16:09Havayolu
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber



















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.