29 Mart 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara21°C

Küresel Salgın İlaç Lojistiğini Durdurmadı

İnsanların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri gıda, beslenme ve sağlık sorunları ile karşılaşmamak için aşı, ilaç gibi temel ihtiyaçları mevcuttur.

Küresel Salgın İlaç Lojistiğini Durdurmadı

30 Mart 2021 Salı 20:01

Bu ihtiyaçları salt yaşadıkları bölgelerden karşılamaları mümkün olmadığı gibi tedariği kapsamında başka bölgelerden ihtiyaçlarını gidermek zorundadırlar. Bu ihtiyaçların giderilmesi ancak lojistik ile mümkün olabilmektedir. Bir anlamda lojistik insanların ihtiyaç iletişimidir. Gıda ve ilaç temini ise lojistiğin bir kolu olan soğuk zincir lojistiği ile sağlanmaktadır. Soğuk zincir lojistiği insan sağlığı unsurunu temel alan faaliyetler bütünü olup dünya genelinde üretilen ürünlerin sağlıklı bir şekilde tüketimi için son noktaya ulaştırılması adına yüksek önem taşıyan bir taşımacılık alanıdır.

İlaç lojistiği, ilaç tedarik zincirinin aksamaması ve hizmetlerin doğru ve zamanında yerine getirilmesi için oldukça önemlidir. Özellikle insan hayatının söz konusu olduğu kritik süreçlerden birisi olan ilaç lojistiği kullanıcılarının ihtiyaçlarının devamlılığından dolayı kesintiye uğramadan sürekli olmak zorundadır. Talep edilen tıbbi ürünlerin bulunamaması durumunda önüne geçilemez sonuçlara sebep olabilir. Bu nedenle ilaçların sürekli ve sistematik bir biçimde kullanıcılara aktarılması gereklidir.

Covid-19 salgının başladığı 2020 yılının ilk yarısı göz önüne alındığında oluşan belirsizlik ortamı ve ortaya çıkan yeni riskler, tedarik zincirlerinin etkin bir şekilde yönetilmesini zorlaştırdı. Yine aynı dönemde ilaç sektöründe faaliyet gösteren firmalar gibi birçok işletme tedarik zincirindeki kesintiler, gümrükte yaşanan bekleme sorunları, ilaç ve gıda takviyesine artan talepler nedeniyle zor bir süreçten geçti.

Pandemi sürecinde lojistik sektöründe ilaç ve gıda takviyesi talepleri arttı. Bu dönemde yolcu uçuşlarının durdurulması sebebiyle sadece kargo uçaklarının hizmet verdiği bir dönem yaşandı.

Küresel Salgın İlaç Lojistiğini Durdurmadı

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA