25 Nisan 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara22°C

Koronavirüsün Görünmeyen Kahramanları Sürücüler

Korona virüs sebebiyle olağanüstü önlemler alan Avrupa ülkeleri yayınladıkları bildirilerle yapılan değişiklere işaret ettiler.

Koronavirüsün Görünmeyen Kahramanları Sürücüler

18 Mart 2020 Çarşamba 15:57

Hava ve kara kapılarındaki geçişlerinde de değişikliklere yol açan süreçte bazı ülkelerdeki taşımalarda sürücü çalışma sürelerine tolerans sağlanıyor.

Çin’den sonran korona virüsün merkezi haline gelen Avrupa’da büyük bir kriz yaşanıyor. Salgının Çin’de başlamasıyla süreci uzaktan takip eden ve ekonomik etkilerini analiz eden Avrupa’da vakaların ve ölümlerin artmasıyla tam bir olağanüstü süreç yaşanıyor.

Şehirlerin karantina altına alınması, uçuşların durdurulması, evden çıkma yasakları gündemi alt üst ederken salgın olan tüm ülkelerde sağlık görevlileri kahramanca mücadele ediyor. Zorlu şartların görünmeyen kahramanlarından biri ise gıda maddeleri ve sağlık malzemelerini olması gereken ulaştıran sürücüler evlerinden veya sokaklarından çıkamayan insanlar için en yoğun hizmet veren meslek grupları arasında yer alıyorlar.


Koronavirüs Avrupa’da Sürücülerin Sürüş ve Dinlenme Zamanlarını Değiştirdi

Korona virüs sebebiyle olağanüstü önlemler alan Avrupa ülkeleri yayınladıkları bildirilerle yapılan değişiklere işaret ettiler. Hava ve kara kapılarındaki geçişlerinde de değişikliklere yol açan süreçte bazı ülkelerdeki taşımalarda sürücü çalışma sürelerine tolerans sağlanıyor. Temel olarak Avrupa Birliği tarafından alınan kararların yerel uygulamaları olarak farklılıklar gösterse de farklı uygulamalar ve tarihler dikkat çekiyor.

Koronavirüsün Görünmeyen Kahramanları Sürücüler

Avusturya

Avusturya Hükümeti tarafından, korona virüs sebebiyle oluşan mevcut kriz ve yol açtığı darboğazları ortadan kaldırmak amacıyla sürücüler için sürüş ve dinlenme sürelerine ilişkin geçici süre ile tolerans sağlanacağı duyuruldu. 561/2006 sayılı AB Yönetmeliği'nin 6 ila 9 uncu maddelerindeki önlemlerin kaldırıldığı ve istisnanın 16/03/2020 tarihinden 14/04/2020 tarihine kadar geçerli olacağı ifade edildi.

Belçika

Belçika Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından korona virüse karşı alınan acil durum önlemlerinin açıklanmasının ardından, mağazaların ve eczanelerin toplu gıda ve ilaç alımı ile karşı karşıya kaldığı iletildi. Stoksuzluk ve nüfustaki artan panikten kaçınmak için, Belçika tarafından 561/2006 sayılı Yönetmelikte aktif olan sürücüler için sürüş ve dinlenme sürelerine ilişkin kurallarda; gıda, ilaç ve diğer önemli ürünlerin mağaza ve eczanelere taşınmasında geçici ve tam bir tolerans sağlanması kabul edildiğini bildirdi

Geçici toleransın 5 gün boyunca 14/03/2020 saat 00:01'den 18/03/2020 tarihi saat 23:59'a kadar geçerli olduğu ifade edildi

Söz konusu uygulama, sadece mağaza ve eczanelerin stokları adına gıda, ilaç ve yaşam için gerekli olan diğer ürünlerin taşınmasında görev alan sürücülerin sürüş ve dinlenme süreleri için geçerli olduğu belirtiliyor.

Romanya

Romanya, COVID-19 (Coronavirus) salgını nedeniyle meydana gelen olağanüstü kriz durumuna yanıt olarak, yük taşıyan araçların sürücüleri için sürüş ve dinlenme sürelerinin uygulanmasında geçici ve sınırlı bir esneklik getirme konusunda anlaştı.

Bu geçici esnekliğin 18 Mart 2020 tarihinden itibaren 16 Nisan 2020 tarihine kadar devam edeceği ve yurtiçi/uluslararası nakliyelerde yer alan sürücüler için geçerli olacağı açıklandı.

Çekya

Çekya Hükümeti,16 Mart tarihinde gerçekleştirdiği açıklamada; yük taşımacılığında yer alan tüm sürücüler için sürüş ve dinlenme sürelerinin uygulanmasına ilişkin geçici bir tolerans sağladığını açıkladı. Bu istisnanın 16/03/2020) tarihinden itibaren 30 günlük bir süre için geçerli olduğu belirtilmektedir.

Norveç

IRU tarafından yayınlanan bilgiye istinaden, Norveç Kamu Yolları İdaresi, 13 Mart tarihinden itibaren 30 gün boyunca gıda, ilaç ve diğer yaşamsal temel yüklerin mağazalara ve eczanelere taşınmasıyla ilgili nakliye operasyonlar için sürüş ve dinlenme süresi kurallarına dair geçici muafiyetler sağladı.

İsveç
İsveç Ulaştırma Ajansı, 16 Mart itibariyle 561/2006 sayılı AB Yönetmeliği uyarınca, yük operasyonları için sürüş ve dinlenme sürelerinin uygulanmasına ilişkin geçici bir tolerans uyguladığını bildirdi. Muafiyetler 30 gün boyunca yük taşımacılığı dahil tüm taşıma operasyonları için geçerli olmaktadır.

İspanya

İspanya, 16 Mart tarihinde aldığı karar ile ülke çapında ve geçici olarak, yüklerin taşınmasında sürüş ve dinlenme sürelerine ilişkin aşağıdaki hükümlere 2 haftalık geçici olarak tolerans sağladığını bildirdi.

Koronavirüsün Görünmeyen Kahramanları Sürücüler

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA