19 Nisan 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara13°C

Korona Virüsü Küresel Lojistiğe Etki Eder mi?

Çin’i etkisi altına alarak şu ana kadar yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan Korona virüsünün küresel tedarik zincirini de etkilemesi bekleniyor.

Korona Virüsü Küresel Lojistiğe Etki Eder mi?

06 Şubat 2020 Perşembe 16:00

Dünyanın en büyük ekonomisi olma yolunda giden ve küresel tedarik zincirinde önemli bir yere sahip olan Çin’deki virüs can almaya devam ederken dış ticaret dengelerini de bozacak gibi görünüyor.

İlk olarak virüsün ortaya çıktığı Wuhan kentinin karantinaya alınmasıyla başlayan sürecin devamında Çin’e ve Çin içinde on binlerce uçuşun iptal edildiği açıklandı. İlk olarak petrol fiyatlarına ve turist sayılarında meydana gelen düşüşlerde kendini gösteren krizin etkisini artırmasından endişeleniyor.

Yabancı uzmanlar son krizin 2020 büyümesinde yüzde 1’e varan oranda düşüşe yol açabileceğini ve büyüme oranının % 5,2’ye kadar düşebileceğini söylüyor. Ayrıca Korona virüsü yüzünden küresel ekonomide büyümenin de yüzde 0,2 ila 0,4 oranında düşüşe yol açabileceği öngörülüyor.

Virüsün Yeni İpekyoluna Etkisi

Korona virüsün ortaya çıktığı yer olan Hubei eyaletindeki Wuhan, 11 milyon nüfuslu bir şehir ve Yeni İpek Yolu üzerinde bir lojistik merkezi olarak öneme sahip. Bu şehirden tren seferleri önce 9 Şubat’a kadar durdurulurken daha sonra bu tarih Şubat ayının sonuna kadar çekildi. Wuhan dışında Avrupa’ya tren seferlerinin yapıldığı farklı ulaşma alternatifleri de bulunuyor. Ancak Rusya ve Moğolistan gümrüklerinin kapatılması ihtimali yeni ipek yolunu sekteye uğratabilir. Hastalığın yoğun olarak görüldüğü merkezler fabrikaların kapalı olduğu ülkede krizin seyri merak ediliyor.

Korona Virüsü Küresel Lojistiğe Etki Eder mi?

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA