Kırılan Küresel Akışlar: Savaş, Lojistik ve Yeni İş birliği Dönemi
logitrans: Küresel Lojistiğin Çözüm Platformu

14 Mayıs 2026 Perşembe 16:46
Küresel ölçekte yaşanan savaşlar ve bölgesel çatışmalar, tedarik zincirlerinde yalnızca geçici aksamalar değil, kalıcı yapısal kırılmalar yaratıyor. Güvenlik riskleri, kapanan hava sahaları, uzayan deniz rotaları ve yükselen sigorta maliyetleri, küresel lojistik akışını öngörülebilir olmaktan çıkarıyor.
Jeopolitik Dönüşüm ve Lojistiğin Yeni Gerçeği
EKO Fuarcılık Pazarlama Direktörü Ekin Seren Altun, logitrans’ın sektörün geleceğini şekillendiren kilit buluşma noktası olduğunu vurguluyor.
Altun, hepimizi derinden sarsan savaşlar ve krizlerlerin tetiklediği jeopolitik gelişmelerin lojistiği sabit planlarla yönetilemez hale getirdiğini belirterek, “Artık planlanabilir bir lojistikten değil, sürekli yeniden kurulan bir akıştan söz ediyoruz” değerlendirmesinde bulunuyor.
Bu yeni dönemde taşımacılığın tüm modları eş zamanlı etkileniyor; hava yollarında maliyet ve rota kısıtları, denizyolunda zorunlu güzergâh değişimleri, karayolu ve demiryolunda ise kapasite ve maliyet baskısı öne çıkıyor.
Altun, lojistiğin artık yalnızca hız ve maliyet değil, akış sürekliliği üzerinden tanımlandığını ifade ediyor.

Yeni Soru: Akış Nasıl Kesintisiz Sürdürülür?
Bugün lojistik sektörünün temel sorusu değişmiştir:
“Nasıl daha hızlı taşırız?” değil, “Küresel krizler altında akış nasıl kesintisiz sürdürülebilir?”
Bu dönüşüm, sektörü ortak akıl ve iş birliği ağları oluşturmaya yönlendiriyor. Çok modlu taşımacılık, alternatif koridorlar, bölgesel dağıtım merkezleri ve dijital lojistik ağlar stratejik bir zorunluluk haline geliyor.
Türkiye’nin Stratejik Rolü
Türkiye, bu yeni denklemde yalnızca coğrafi konumuyla değil, fonksiyonel rolüyle de öne çıkıyor.
Avrupa, Asya ve Orta Doğu arasındaki konumuyla küresel lojistik akışların yeniden şekillendiği önemli merkezlerden biri haline geliyor. Gelişen altyapı yatırımları, intermodal bağlantılar ve yeni ticaret koridorları bu rolü güçlendiriyor. Orta Koridor, Ro-Ro hatları ve demiryolu entegrasyonları bu dönüşümün temel unsurları arasında yer alıyor.
logitrans: İstanbul’da Çözüm ve Koordinasyon Merkezi

Küresel tedarik zincirlerinde yaşanan kırılmalar, maliyet baskıları ve artan belirsizlik, lojistik sektörünü daha entegre ve koordineli bir yapıya yönlendiriyor.
logitrans Transport Lojistik Fuarı, üreticilerden lojistik operatörlerine, limanlardan teknoloji sağlayıcılarına kadar tüm paydaşları aynı platformda buluşturan uluslararası bir iş birliği ve çözüm zemini sunuyor.
Karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu ve intermodal taşımacılığı aynı çatı altında birleştiren yapı; yalnızca bir fuar değil, yeni iş modellerinin tartışıldığı, alternatif koridorların değerlendirildiği ve ortak çözümlerin geliştirildiği bir etkileşim alanı olarak öne çıkıyor.
Ekin Seren Altun bu dönüşümü şu ifadeyle özetliyor: “Artık bireysel optimizasyon değil, sistemsel dayanıklılık dönemi.”
Tekil Çözümler Değil, İş birliği Ağları

Sektör, tekil çözümler yerine ortak akıl ve işbirliği ağlarına yönelmektedir. Parçalanan küresel akışların hiçbir ülke ya da şirket tarafından tek başına yönetilememesi, çok modlu taşımacılığı, alternatif koridorları, bölgesel dağıtım merkezlerini ve dijital lojistik ağları stratejik bir zorunluluk haline getirmektedir.
Altun’a göre lojistik, artık yalnızca ekonomik bir faaliyet değil; ülkelerin rekabet gücünü ve tedarik güvenliğini belirleyen stratejik bir kapasite olarak değerlendirilmektedir.
logitrans Fuarı Hakkında
logitrans Uluslararası Transport Lojistik Fuarı, Avrupa ile Yakın Doğu arasında stratejik bir köprü kurarak lojistik, telematik ve taşımacılığın tüm değer zincirini kapsayan bir platform sunmaktadır. Bu yönüyle Türkiye lojistiğinin gelişimine yön verir.
Türkiye’nin en büyük, dünyanın üçüncü büyük lojistik fuarı olan logitrans; prestijli organizatör EKO Fuarcılık ile küresel fuar şirketi Messe München ortaklığında kurulan EKO MMI Fuarcılık tarafından düzenlenmektedir.
Her yıl 50’yi aşkın ülkeden yaklaşık 20 bin ziyaretçiyi İstanbul’da bir araya getirir.
“Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı”, 11-13 Kasım 2026 tarihleri arasında İstanbul – Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde 19. kez düzenlenecektir.
Ayrıntılı bilgi için: https://www.logitrans.istanbul
Kırılan Küresel Akışlar: Savaş, Lojistik ve Yeni İş birliği Dönemilogitrans: Küresel Lojistiğin Çözüm Platformu14 Mayıs 2026 Perşembe 16:46Lojistik
ERTLog, Renault Trucks Çekicileriyle Operasyon Gücünü ArtırıyorRenault Trucks T 520 ve C 520 6x4 çekicileri teslim alan ERTLog, operasyonel verimlilik ve büyüme hedeflerine odaklanıyor.14 Mayıs 2026 Perşembe 16:20Ticari Araçlar
Sağlık Bakım Tırı 4 Sezonda 16 Bin Şoföre UlaştıMercedes-Benz Türk’ün Sağlık Bakım Tırı projesi, yeni sezonunda da Türkiye’nin farklı noktalarında uzun yol şoförlerine hizmet sunmaya devam edecek.14 Mayıs 2026 Perşembe 14:35Ticari Araçlar
Interschutz 2026: Allison Transmission, itfaiye ve kurtarma araçları için tam otomatik şanzımanlarını sergileyecekAllison Transmission, itfaiye, acil durum ve sivil savunma alanlarında dünyanın önde gelen fuarı olan Interschutz 2026'da itfaiye ve kurtarma araçları için tam otomatik şanzıman ve tahrik sistemleri çözümlerini katılımcılarla buluşturacak.13 Mayıs 2026 Çarşamba 17:37Ticari Araçlar
UTİKAD ve SGS TransitNet Sektörel İş Birliğini GenişletiyorUTİKAD ile SGS TransitNet arasında, lojistik sektöründe verimliliği artırmak ve üyelere katma değerli hizmet modelleri geliştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.12 Mayıs 2026 Salı 16:28Lojistik
Volkswagen Crafter’lar Yıldırımlar Lojistik FilosundaYıldırımlar Lojistik, filosunu 6 adet Volkswagen Crafter Panelvan ile güçlendirdi. Doğuş Otomotiv Volkswagen Ticari Araç ve Tamaş iş birliğiyle gerçekleştirilen teslimat, iki şirket arasındaki uzun soluklu iş ortaklığını bir kez daha ortaya koydu.12 Mayıs 2026 Salı 16:08Ticari Araçlar
Ağır Vasıta Sektörü Hurda Teşviki ve Finansman Çağrısı YaptıTreyler ve ağır vasıta sektörünün en büyük buluşması olan Ağır Vasıta, Treyler Zirvesi, 8. kez "Dijitalleşme ve Otonom Teknolojiler Işığında Treylerin Yeni Yolculuğu" temasıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.11 Mayıs 2026 Pazartesi 16:44Ticari Araçlar
Renault Trucks’tan İstanbul Lojistik’e 20 Adet T480 Çekici TeslimatıRenault Trucks, İstanbul Lojistik ile uzun yıllara dayanan iş birliğini yeni bir yatırımla pekiştirerek 20 adet Renault Trucks T480 çekicinin teslimatını gerçekleştirdi.11 Mayıs 2026 Pazartesi 12:56Ticari Araçlar
KargoHaber 328. Sayı (Dijital Dergi)328. Sayımızın dijital versiyonu PDF formatında yayında.07 Mayıs 2026 Perşembe 12:29Dijital Dergi
Turkish Cargo Acente Ödül Töreni’nde İş Ortaklarıyla Bir Araya GeldiTürk Hava Yolları’nın küresel hava kargo markası Turkish Cargo, bu yıl 15.’sini düzenlediği Acente Ödül Töreni ile hava kargo sektöründeki iş ortaklarını ve Türkiye genelinde faaliyet gösteren acenteleri bir araya getirdi.07 Mayıs 2026 Perşembe 10:34Havayolu
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.